„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. liepos 10 d., Nr.7 (188)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Smagi viešnagė Skaistkalnėje

Germaniškio pagrindinės mokyklos mokinių džiaugsmai vasaros stovykloje

Germaniškio grupė Skaistkalnėje

Tėvas Janis Vylaks OSPPE
pasakoja bažnyčios istoriją

Giesmės, skambant vargonams
Gedimino Janeliūno nuotraukos

Pasibaigus mokslo metams mokiniai dalyvauja vasaros stovyklose. Tokia stovykla visą savaitę veikė Germaniškio mokykloje. Ją lankė įvairių klasių vaikai. Kiekviena diena buvo kupina nuostabiausių veiklų.

Germaniškio mokykla nuolat labai gražiai bendrauja su Bažnyčia, čia vykdomi bendri projektai. Antrus metus šiltas santykis užsimezgęs su parapiją aptarnaujančiu kunigu Ernestu Želviu. Viena stovyklos diena buvo skirta dvasiniam tobulėjimui. Vaikai, lydimi vadovių – šių eilučių autorės Sandros Balodytės ir mokytojos Rasos Stanulevičienės – keliavo į Latviją, Skaistkalnės miestelį, esantį už kelių šimtų metrų nuo mokyklos. Kelionės tikslas buvo susipažinti su Skaistkalnės Švč. Mergelės Marijos Dangun ėmimo šventove, garsėjančia visoje Latvijoje stebuklingu Marijos, Šeimų globėjos, paveikslu. Ši bažnyčia laikoma antra pagal svarbą Latvijoje.

Šventoriuje germaniškiečius maloniai pasitiko parapijos klebonas tėvas Janis Vylaks OSPPE. Parapiją aptarnauja vienuoliai pauliečiai. Be klebono, šiuo metu čia dar patarnauja brolis Stanislovas. Susitikimas prasidėjo bažnyčios aprodymu. Kunigas vaizdžiai papasakojo jos atsiradimo istoriją, supažindino su architektūros elementais, puošnia vidaus apdaila. Tėvas Janis pašmaikštaudamas uždavė vaikams įvairių klausimų iš girdėtos istorijos ir liturginių dalykų. Būdami žingeidūs ir drąsiai atsakinėdami, visi tapo nugalėtojais! Po to laukė prasmingi prizai – medalionai ir paveikslėliai, ne tik kaip prisiminimas, bet kaip brangi tikėjimo dovana, kviečianti maldai ir sauganti nuo blogio. Kunigas svečių grupę pakvietė prie altoriaus suklaupti bendrai maldai. Muzikos mokytojos Rasos vadovaujami vaikai sugiedojo giesmę, išklausė klebono paaiškinimų ir palinkėjimų bei padėkos už gražų tikėjimo auginimą savo širdutėse. Tuomet ėjome prie stebuklingojo paveikslo maldai ir palaiminimui. Taip rimtai leidžiant laiką, jis neprailgo, nes kunigas vis pateikė įdomių staigmenėlių. Štai visi gavo užduotį suskaičiuoti, kiek bažnyčioje yra angelų! Kiekvieno skaičiai buvo skirtingi, svarbiausia – kuo daugiau jų surasti! Bažnyčioje yra dar vienas labai reikšmingas paveikslas – ne tapytas, o Prancūzijoje pasirodžiusios Mergelės Marijos atvaizdo kopija. Tėvas Janis papasakojo jo atsiradimo istoriją bei rodė nuotraukas, kuriose matyti Skaistkalnės bažnyčioje užfiksuoti stebuklingi šviesos atspindžiai, Kanapinės atlaidų metu išstačius monstranciją su Švenčiausiuoju Sakramentu. Pamatėme ir išgirdome nuostabių dalykų, esančių visai šalia mūsų!

Šio teksto autorė Sandra padėjo pasakojimus suprasti, būdama vertėja iš latvių į lietuvių kalbą.

Germaniškio vaikai moka daug giesmelių, todėl mokytojai Rasai užgrojus šventovės vargonais, po bažnyčios skliautais džiugiai suskambo jų melodijos. O tada jau leidomės į požemius, kur palaidoti prieš šimtmečius mirę šios šventovės fundatoriai, kunigai, kiti garbingi asmenys. Kai kurių kūnai išlikę ne visai suirę.

Nusifotografavę, parašę maldavimus ir padėką į svečių knygą, nenorėjome dar skirstytis, nes visi buvome sužavėti tokio mielo ir prasmingo susitikimo su kaimynais! Mat čia pat mūsų dar laukė Skaistkalnės muziejaus vedėja ponia Laima ir nusivedė mus į savo valdas. Mažame jaukiame muziejuje gausu įvairių eksponatų, pradedant bažnyčios reikmenimis ir baigiant senoviniais namų apyvokos daiktais, šiam kraštui būdingomis gipso uolienomis ir kitais dalykais. Užsukome į šalia esančią miestelio biblioteką, kurioje bibliotekininkė mielai supažindino su savo turimais turtais.

Džiugiomis širdimis dėkojame skaistkalniečiams už svetingumą ir turiningą dieną. Reikia pasidžiaugti darnia Germaniškio mokyklos sistema, integruojant mokomuosius dalykus, derinant įvairias veiklas, didelį dėmesį skiriant vaikų dvasiniam auklėjimui.

Tikybos mokytoja Sandra Balodytė

Gedimino Janeliūno nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija