„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. rugsėjo 18 d., Nr.9 (190)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Ugdomos vaikų dorovinės vertybinės nuostatos

Šiais metais Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo parapijos jaunimo centras „Vartai“ pakvietė 6–14 metų vaikus į vasaros stovyklą, vykusią rugpjūtį Berčiūnuose (Panevėžio r.). Katalikiškoje stovykloje buvo ugdomos vaikų dorovinės vertybinės nuostatos, pagarba kitam, iniciatyvumas, atsakomybė, kūrybiškumas bei patriotiškumas (miesto gimtadienį stovyklautojai paminėjo skirdami gražiausius žodžius, kurdami įvairias menines instaliacijas).

Gausus stovyklautojų būrys – net 90 moksleivių (iš jų – 40 iš nepasiturinčių ir daugiavaikių šeimų) – daugiau nei savaitę keliavo draugystės taku, kviečiančiu augti siela, geranoriškumu, meile, tikėjimu, atjauta. Šiandienos aplinkoje, deja, kartais net ir šeimoje trūksta sutarimo, bendrystės, pasitikėjimo, nuoširdumo. Todėl kiekvieną dieną jaunieji stovyklautojai kartu su savo bendraamžiais dalyvaudavo įvairiose veiklose: leido laikraštį, rašė laiškus vieni kitiems, sportavo, dainavo, mokėsi šokio paslapčių, tvarkėsi, sprendė galvosūkius, diskutavo, kūrė, piešė, mokėsi išgyventi gamtoje, gilinosi į tikėjimo prasmę. Padėkos dieną „Irkis į gilumą“ (Lk 5, 4) vaikai kartu su vadovais keliavo po padėkos salas ir dėkojo Dievui už talentus, savo tėvams, šeimos nariams, mokytojams, gamtai, savo miestui, savo draugams, net ir sau. Stovykloje buvo gausu tradicinių renginių: „Angelų“ (gerumo) diena, susikaupimo vakaras, sporto olimpiada, mugė, liaudiška vakaronė, talentų vakaras „X faktorius“, bendravimo diena, draugystės vakaronė. Visa tai paskutiniąją stovyklos „Kur jūsų lobis, ten ir jūsų širdis“ (Lk 12, 34) dieną tėveliai ir stovyklos svečiai galėjo pamatyti baigiamajame koncerte ir tradiciniame filmuke.

Daugiau negu pusė stovyklautojų šioje stovykloje ne pirmą kartą. Organizatoriai ir vadovai tuo labai džiaugėsi, nes vaikai, sustiprinę savo įgūdžius stovykloje, aktyviai dalyvauja įvairioje veikloje savo mokyklose, religinėse bendruomenėse – parapijose. Džiugu, kad kiekvienais metais savanorių būrį papildo buvę stovyklautojai, vyresniųjų klasių moksleiviai.

Nuoširdžiai dėkojame visiems, padėjusiems organizuoti šią stovyklą – vadovams, savanoriams, mokytojams, Jonavos Šv. Jokūbo parapijai, Jonavos rajono savivaldybei, merui Mindaugui Sinkevičiui, AB „Lietuvos geležinkeliai“.

Inga Petrikonienė,
stovyklos koordinatorė, jaunimo centro „Vartai“ vadovė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija