„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. gruodžio 11 d., Nr.12 (193)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Iš kasdienybės – į Adventą!

Tokiu šūkiu Biržų šv. Jono Krikštytojo parapija ir Panevėžio vyskupijos Jaunimo centras kvietė jaunus žmones į Biržuose vykusį vyskupijos adventinį renginį

Panevėžio vyskupijos Jaunimo
centro sukviestas jaunimas
vyskupijos adventiniame renginyje
Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje

Į šventę atvykusieji pasitinkami
Biržų Šv. Jono Krikštytojo
bažnyčios šventoriuje

Katechezė su Kupiškio klebonu
kun. Mindaugu Kučinsku

Į šventę atvykusius daugiau nei 250 jaunuolių ir jų grupių vadovų Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios šventoriuje nešini karšta arbata bei sausainiais svetingai pasitiko šeimininkai – parapijos klebonas kun. Algis Neverauskas ir vikaras kun. Ernestas Želvys, Svajonių bažnyčios bei Panevėžio Jaunimo centro savanoriai. Nepabūgę žvarbaus vėjo, renginio dalyviai buvo pakilios nuotaikos, džiaugėsi susitikę pažįstamus, o linksmame šurmulyje mezgėsi naujos pažintys su bendraamžiais.

Šiam renginiui paruoštoje bažnyčioje laukė susitikimas – katechezė su Kupiškio parapijos klebonu kun. Mindaugu Kučinsku. Kunigas akcentavo, jog mes turime gyventi dabartyje, nes praeities jau nebėra, o ateitis – Dievo rankose. Ir šia akimirka privalome džiaugtis, nes Dievas nori matyti mus laimingus, Jis sukūrė gražų pasaulį, tik, deja, tą grožį sudarkė pirmoji nuodėmė, bet jam atstatyti buvo atsiųstas Išganytojas, kurio atėjimo ir laukiame. Adventas – santūrus ir džiugus laukimas. O liūdesys yra piktojo, su kuriuo turime kovoti, išmonė. Smagūs kunigo pasakojimai klausantiesiems neprailgo!

Po to dalyviai skirstėsi į grupes teminiams užsiėmimams. Bažnyčioje vyko susitikimas su Panevėžio J. Miltinio dramos teatro aktore Inga Margarita Atkočiūniene. Jo tema – „Teologija ir teatras“. Aktorė dalijosi liudijimais, kaip atrasti Dievą, kuris veda į laisvę, kaip „nesupirkti“ baisiausių šėtono įrankių – pavydo, puikybės, nusiminimo. Biržų pilyje gatvės muzikos talentas Ugnius aiškino, kaip galima susieti gitarą, fotografiją ir tikėjimą. Kiti jaunuoliai su mokytojais gamino kalėdinius atvirukus „Skrebink krikščionišką dovaną artimui“. „Pažink save“ komanda dalijosi mintimis lytiškumo ugdymo klausimais, mokydama pažinti save, laukti bei išlaukti... Kauno K. Binkio teatro aktorė Nida Žilinskienė renginio dalyviams vedė improvizacinius teatro mokymus, kurių metu kiekvienas tapo mažu aktoriumi, galėjo improvizuoti įvairias situacijas, žaisti žaidimus. Vėliau į salę susirinkusiuosius sukvietė 2015 metais krikščioniškos muzikos festivalyje „Sielos“ geriausia pripažinta grupė „Chebra“ bei grupė „Aukštyn bures“. Čia vyko tikras šėlsmas – jaunimas kartu su atlikėjais šlovino Dievą, džiaugsmingai pasitikdami adventą – ramybės ir džiugaus laukimo metą.

Šurmuliui nurimus, nešini žvakutėmis – šviesos simboliu – ėjome į didįjį laukimą, Advento pradžią. Susikaupę, nurimę, pravėrėme šventovės duris, prie kurių radome pintinėles su akmenukais. Ateiname čia, atsinešdami akmenukus savo širdyse – turėdami didesnes ar mažesnes nuodėmes. Bet čia mūsų laukia Išlaisvintojas iš jų – mylintis ir atleidžiantis Dievas. Tereikia tik mūsų priartėjimo prie Jo gailestingosios širdies, ir vietoj akmenukų mūsų širdyse suspindės gintaras – dovana. Tai įvyks priėmus Susitaikinimo Sakramentą! Lietuvos Jaunimo Dienų choro grupė šlovinimo giesmėmis lydėjo į susitaikinimą...

Biržų klebonas kun. A. Neverauskas kalbėjo apie sudaužytą daiktą, kurio nebegalima sulipdyti, bet ragino nebijoti atitaisyti sugriautą ramybę, atstatyti savo širdį Sakramentų pagalba.

Biržų vikaras kun. E. Želvys šv. Mišių pradžioje pašventino Advento vainiką ir uždegė pirmąją jo žvakę. Jo žodžiuose nuskambėjo mintis apie tamsą, šviesą, tylą... Iš tamsos mes veržiamės į šviesą, tyloje išgirstame kvietimą, ramybėje laukiame Jėzaus atėjimo... Jaunam žmogui gal po keliolikos metų šis momentas išliks atmintyje kaip stebuklo laukimas, kuris įvyks Kalėdų naktį...

Kunigas Ernestas pamoksle klausė: „Kas yra svarbiausia Advento metu? Jėzus. Kas yra svarbiausia Kalėdų metu? Jėzus. Kas yra svarbiausia žmogaus gyvenime? Jėzus. Taigi Jėzus yra tas, dėl kurio augame šiuo metu, – Jėzus ir mes. O kas žmogaus gyvenime dažnai užima labai svarbią vietą? Pinigai, kurie įvairiais būdais pavergia žmogų“. Kunigas vaizdžiai priminė, kokia menka jų vertė yra prieš pagrindinę vertybę – Dievą. Mes esame žymiai vertesni už pinigus, todėl Advento laiku neleiskime sau pasinerti į gyvenimo viliones... Kai Jėzus taps svarbiausiu, tai visa kita bus tik blizgučiai. Neužgrūskime sąžinės blizgučiais ir nepaverskime Šv. Kalėdų tik blizgučiais!

Panevėžio vyskupijos jaunimas džiugiai palydėtas į Adventą! Kantriai laukdami pasitikime Šv. Kalėdas!

Sandra Balodytė,
dekanato referentė

Biržai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija