„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2017 m. vasario 10 d., Nr.2 (207)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Bibliotekos ir Menų gimnazijos bendrystės rezultatas

Bronius VERTELKA

V. Mikalausko menų gimnazijos gimnazistai
bibliotekos galerijoje „Prie knygų“

Muzikuoja gimnazijos
kanklininkių ansamblis

Menų gimnazijos direktorės pavaduotoja
dailei Grasilda Indriūnienė (kairėje)
ir parodos kuratorė, bibliotekininkė
Danutė Pamerneckytė

Parodos fragmentas

Sausio 24-ąją Panevėžio rajono Savivaldybės viešosios bibliotekos galerijoje „Prie knygų“ vyko Vytauto Mikalausko menų gimnazijos moksleivių kūrybos popietė – dailės darbų parodos pristatymas. Gaivaus pavasario aplinką čia sukūrė gausiai susirinkę moksleiviai. Neieškodami ypatingų patogumų, svečiai įsitaisė ten, kur jiems atrodė gerai. „Šiandien iš tiesų šviesu. Šviesu regint tiek daug jaunų veidų. Šviesu nuo jų darbų“, – kalbėjo parodos kuratorė Danutė Pamerneckytė. Gimnazijos direktorės pavaduotoja dailei Grasilda Indriūnienė dėkojo bibliotekos bendruomenei už galimybę viešai parodyti jaunųjų menininkų darbus, už racionalų jų išdėstymą.

Jungtinė 8 ir 11 klasių moksleivių kūrybos paroda viešai rodoma jau trečiojoje vietoje. Prieš tai ji buvo eksponuota brangiausioje gimnazijos vietoje – aktų salėje – ir miesto kultūros centro Bendruomenių rūmuose. Ekspozicijoje – piešiniai, tapybos darbai, objektai, keramika. Visi kūriniai atspindi asmenybių, kaip menininkų, augimą. Vieno jų mama kalbėjo: „Apžvelgusi parodą, ėmiau suprasti, kad jie – jau dailininkai, mąstantys, kūrybai skirti jauni žmonės, iš jų piešinių dvelkia tikrumas, šviesa. Tokių darbų ne gėda turėti ir savo namuose“. Moteris linkėjo, kad neužmestų meno už krosnies, jeigu ir nesiektų jo aukštumų, kad savo gyvenime jo nepamirštų.

Viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė sakė, jog būna įdomu, kai brandaus amžiaus sulaukęs menininkas prisipažįsta, jog tai – pirmoji jo personalinė paroda. Rajono bibliotekininkų vadovė tikėjo, kad ir jaunųjų  darbai bus pristatomi personalinėse parodose. Nors šios parodos autoriai savo darbus kūrė atskirai, bet suėję į vieną vietą jie atrodo gražiai, tarpusavyje dera. R. Bagdonienė vylėsi, kad ir išvykę mokytis į Vilniaus dailės akademiją, šie jaunuoliai grįš su savo darbais į rajono viešosios bibliotekos erdves. Juk visada miela sugrįžti į savo tėviškę.

Moderniųjų technologijų pagalba (skype) pavyko susisiekti su Italijoje gyvenančia ir ten šeimą sukūrusia panevėžiete. Ekrane pasirodžiusi buvusi gimnazijos dailės mokytoja linkėjo moksleiviams naujų brandžių darbų.

Gimnazijos dailės mokytojas ekspertas Henrikas Mazūras pastebėjo, jog nieko stebinančio neatsitiktų, jei kas nors ir iš parodoje dalyvaujančiųjų imtų studijuoti Romos Šv. Luko dailės akademijoje. Juk ten yra mokęsi lietuvių ir gražios naudos atnešusių mūsų šaliai.

Muzikos garsais bibliotekos erdvę virpino gimnazijos kanklininkių ansamblis (vadovė – Laimutė Mazūrienė) ir sulaukė nuoširdžių plojimų.

V. Mikalausko menų gimnazijos dailės skyrius įsteigtas 2006 metais. Paslaptingais meno keliais jame moksleivius vedžioja žinomi pedagogai kūrėjai.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija