„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2017 m. kovo 10 d., Nr.3 (208)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šv. Kazimiero šventumą paminėjus…

Vyskupas Linas Vodopjanovas (kairėje)
su biržiečių jaunimo grupe Šv. Kazimiero
šventėje. Dešinėje – kun. Ernestas Želvys

Akimirka iš susitikimo
su Panevėžio A. Bandzos kūdikių
ir vaikų namų auklėtiniais

Kovo 4 dieną Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios jaunieji giesmininkai, būsimieji ateitininkai ir patarnautojai, lydimi Biržų Kaštonų pagrindinės mokyklos muzikos mokytojos Rasos Stanulevičienės ir Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos vikaro kun. Ernesto Želvio, vyko į Panevėžio vyskupijos globėjo šv. Kazimiero dienos minėjimo renginį. Šv. Kazimieras yra jaunimo šventasis globėjas, pasižymėjęs maldingumu, skaistumu, nuolankumu ir kitomis dorybėmis, dėl to tapęs šventuoju, pavyzdžiu jaunam žmogui. Šventę organizavo Panevėžio vyskupijos Jaunimo, Šeimos ir Katechetikos centrai, prieš tai pakvietę vyskupijos mokyklų vaikus dalyvauti įvairios veiklos programoje. Renginio iniciatorius ir siela – Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas OFM.

Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedroje užsiregistravome kaip renginio dalyviai, jos kiemelyje apžiūrėjome konkurse dalyvavusių vaikų piešinių ekspoziciją, turėjome galimybę išrinkti mums labiausiai patikusį piešinį. Po tokios įžangos Katedroje vyko šventės atidarymas, kuriame sveikinimo žodį tarė vyskupas Linas Vodopjanovas. Paskui šventovėje vyko šlovinimas, adoracija, Susitaikinimo sakramento šventimas, giedant Vievio parapijos jaunimui. Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo Bazilikos klebonas kun. Erastas Murauskas vedė mokymą „Šventumas“. Kunigas ragino jaunus žmones pažvelgti į savo vidų ir surasti jame slypinčius lobius taip, kaip darė ir gyveno šv. Kazimieras. Iškilmių kulminacija tapo šv. Mišios, kurias aukojo vyskupas L. Vodopjanovas drauge su vyskupijos kunigais, atlydėjusiais jaunimą. Vyskupas pamoksle drąsino visus susirinkusius būti panašiais į šventąjį, nebijoti šio pasaulio staigmenų ir būti kitokiais, nei pasaulis nori mus matyti, tokiais, kaip šv. Kazimieras, kuris nebijojo mylėti visus žmones, o ypač atstumtuosius, kuris nebijojo melstis, būdamas jaunas ir turtingas, nesigėdijo būti skaistus iki pat mirties. „Būti kitokiam nereiškia būti prastesniam, kvailesniam, nevykusiam“, – įtikinamai kalbėjo vyskupas.

Po šv. Mišių Panevėžio Laisvės alėjoje vaišinomės šventės organizatorių dovanotais šv. Kazimiero valgiais. Linksmino folkloro ansamblis „Raskila“.

Po pietų vyko kūrybinės dirbtuvės įvairiose Panevėžio miesto vietose. Vieni turėjo galimybę dalyvauti nuolankumo pratybose, patarnaujant vargšų „Betliejaus“ valgyklėlėje, kiti – orientaciniame žaidime, dar kiti – išminties laboratorijoje, kino bei fotografijos pamokose. Biržiečiai dalyvavo dirbtuvėje „Maldingumo patirtis“. Čia vyko muzikinė popietė su Vilniaus Šv. Jonų bažnyčios „Gospel“ choru, kuris nuostabiais balsais džiugino mus ir visus gausiai susirinkusiuosius. Renginiui einant į pabaigą, vyko „Protmūšis“ šv. Kazimiero tema, po jo – apdovanojimai ir pabaigos malda. Panevėžio J. Miltinio dramos teatre vyko ypatinga šventės pabaiga, stebint spektaklį „Karvelėli mėlynasai“.

Biržiečių grupei šventė tęsėsi – kunigas Ernestas pasiūlė nuvykti į Panevėžio A. Bandzos kūdikių ir vaikų namus. Juose galėjome iš arti pamatyti ir patirti, kaip gyvena mažyliai ir mūsų bendraamžiai, neturintys savų namų ir šalia mylinčių artimiausių žmonių. Kunigas norėjo, kad mes suprastume ir įsisąmonintume, kaip svarbu gyvenime būti atsakingiems už savo poelgius ir sprendimus.

Grįžome į namus pamaitinti dvasiškai, pilni neužmirštamų įspūdžių. O kunigas Ernestas dar turėjo vieną staigmeną – pamaitinti mūsų kūnus.

Esame labai dėkingi mokytojai Rasai ir kunigui Ernestui už nepakartojamą dieną.

Lina Navalinskaitė,
Biržų Kaštonų mokyklos 10 klasės mokinė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija