„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2017 m. gegužės 12 d., Nr.5 (210)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Gimnazistės poezijos knyga

Bronius VERTELKA

Jaunąją knygos autorę Inesą Skapaitę
(kairėje) savo eilėmis sveikina Raguvos
poetė Janina Baltušnikienė (dešinėje)

Dainuoja dešimtos klasės
moksleivė Kotryna Juškaitė

Balandžio 28-ąją Panevėžio rajono Savivaldybės viešosios bibliotekos Raguvos filiale vyko Raguvos gimnazijos aštuntos klasės moksleivės Inesos Skapaitės poezijos knygos „Vakarai tau“ sutiktuvės. Joje tilpo 59 eilėraščiai, viršelį piešė Olia Grinko, iliustravo Austėja Urnižaitė. Rajono jaunimo žinoma I. Skapaitė ne tik sugeba džiaugtis duotu gyvenimu, bet ir nestokoja idėjų. Poezijos knyga debiutavusią moksleivę sveikindamas Raguvoje daug metų mokytojavęs Antanas Slučka pastebėjo, jog ji gali palengvinti vieną ilgai trunkantį skausmą, gali nuimti depresijos naštą nuo pečių, padėti atsikelti žmogui nuo žemės, surasti kelią į laimę. Knyga prasminga, išnešiota, iškentėta, joje daug skausmo, jausmo, meilės ir kilnios minties.

Dviejų poezijos knygų ir Raguvos miestelio himno autorė Janina Baltušnikienė linkėjo niekada neprarasti vilties: jeigu šiandien yra gerai, rytoj bus dar geriau. Ji perskaitė savo eilėraštį „Viltis“. Buvo ir kitų nuoširdžių sveikinimų bei palinkėjimų jaunajai poetei.

„Man kūryba yra ne tik galimybė pradžiuginti savo skaitytojus, bet ir išlieti jausmus, kurie dažnai mėgsta pagulėti ant mano širdies, – atviravo Inesa. – Kūryba – kaip giluma, kaip rūkas. Vaikštai ir nieko nematai, tačiau labai stipriai jauti. To neapčiuopi širdimi, nes tai yra labai giliai“.

Susirinkusieji susidomėję stebėjo gimnazijos moksleivių parengtą meninę programą. Dešimtokė, moksleivių parlamento prezidentė Kotryna Juškaitė atliko tris dainas: gimnazijos dvyliktokų modernizuotą lietuvių liaudies dainą „Senajam dvarely“, Vytauto Kernagio „Nenusigąsk“ ir Aldonos Remeikienės „Jeigu žinotum“. Penktos klasės moksleivė Andrėja Arzimanova debiutavo Džamalos atlikta daina „1944-ieji“, kuria ji pernai „Eurovizijoje“ pelnė nugalėtojos titulą. Eilėraštį iš I. Skapaitės knygos deklamavo penktokė Kamilė Šakūnaitė.

I. Skapaitė ragino neatsisakyti savo svajonių, kurti geresnį gyvenimą sau ir kitiems ir pakvietė pabendrauti prie arbatos puodelio. Nepamiršo ir padėkoti visiems, prisidėjusiems prie knygos pasirodymo. Ne viena jų buvo padovanota.

Smagus renginys labai tiko šiemet 80 metų sukaktį mininčiai bibliotekai. Jaunosios poetės knyga – kaip mažas stebuklas, sugebėsiantis skaidrinti raguvių širdis.

Raguva, Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija