„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2017 m. birželio 23 d., Nr.6 (211)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Apie dingusios šluotos bylą su rašytoju

Vaikų rašytojas Tomas Dirgėla kalba
jauniesiems susitikimo dalyviams

PANEVĖŽYS. Neseniai „Šiaurinėje“ bibliotekoje lankėsi jaunas ir charizmatiškas vaikų rašytojas Tomas Dirgėla, kuriam yra tekę padirbėti žurnalistu, auklėtoju vaikų darželyje ir net lietuvių kalbos mokytoju kalėjime. Šiuo metu autorius užsiima kūryba, rašo du scenarijus spektakliams, nuo rudens ves radijo laidą vaikams. Susitikime rašytojas žaismingai pristatė savo antrąją kūrinį, pelniusį 2016 metų geriausios knygos vaikams apdovanojimą – „Domas ir Tomas. Dingusios šluotos byla“. Vos jam prabilus, vaikai suprato, jog nuobodu tikrai nebus. Ir tikrai, renginyje netrūko nei juoko, nei pokštų. „Ilgai jūsų nelaikysiu – iki vasaros, ir galėsime skirstytis“ – pokštavo svečias. Tuomet paklausė, ar kas yra skaitęs šią knygą. „Aš taip pat jos nesu skaitęs, kai grįšiu namo, reikės ją perskaityti“. Daugiau nei šimtas vaikų (nuo ikimokyklinukų iki paauglių) prapliupo juokais.

Visi atidžiai klausėsi autoriaus skaitomos ištraukos, apie tai, kaip du berniukai bando išsiaiškinti, kur dingo valytojo Valiaus šluota, ir išgelbėti mokyklą nuo „šakių“. Vėliau T. Dirgėla pradžiugino teatralizuotu skaitymu, įkūnydamas eilėraščių deklamavimo konkurse dalyvavusius penkis knygos herojus.

„Ėmiausi rašyti kelių dalių detektyvinę istoriją apie Domą ir Tomą, nes jau nuo mažų dienų man labai patiko detektyvai. Mažas mėgdavau žaisti Šerloką ir Vatsoną. Pasiimdavau padidinamąjį stiklą iš močiutės ir kieme ieškodavo įkalčių. O tuo metu močiutė namie ieškodavo stiklo...“ – pasakojo rašytojas.

Kai atėjo laikas užduoti klausimus svečiui, jų pasipylė visa gausybė – rimtų ir nerimtų. Šalia tipinių – kada pradėjote kurti, kokia pirmoji knyga, kiek knygų parašėte, kada išmokote skaityti, koks jūsų mėgstamiausias veikėjas – pasitaikė ir įdomesnių, pavyzdžiui, kiek rašytojui metų, koks jo batų dydis ar pirmosios meilės vardas, ar jis yra grojęs kokiu nors muzikos instrumentu, nuo kada nešioja akinius... Atsakymai buvo šmaikštūs, kartais peraugantys į diskusijas. Tarp rašytojo ir vaikų užsimezgė aktyvus dialogas.

Smalsumo vedini vaikai sužinojo, apie T. Dirgėlos vaikystę, kuri pasak jo, buvusi keista: „Visi tokie dideli, turėjau galvą pakelti. O jei kalbėtume rimtai, mano vaikystė Palangoje prabėgo tarp žmonių vasarą ir vienumos žiemą, tarp knygų ir su krepšinio kamuoliu“, – prisiminimais dalijosi svečias.

Tiems, kurie iki susitikimo galvojo, kad lietuvių autorių knygos yra nuobodžios, Tomas Dirgėla, meistriškai sudominęs ir pralinksminęs publiką savo šmaikščiais tekstais, įrodė, jog jo kūryba tikrai verta dėmesio. Tikimės, kad šio rašytojo viešnagė paskatins mokinius daugiau skaityti lietuvių autorių kūrybą.

Indrė Lašinytė

L. Fofonovienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija