„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2018 m. sausio 12 d., Nr.1 (218)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Vakaronė žymiam kraštiečiui atminti

Jau tapo tradicija, kas penkerius metus Krakių Mikalojaus Katkaus gimnazijoje paminėti M. Katkaus gimimo metines „katkiškoje“ vakaronėje. Šiemet į šventę atvyko didelis būrys svečių iš Katkų giminės: M. Katkaus vaikaičiai – Albina, Gražvydas, Algimantas, Vytas ir Stasys, du provaikaičiai ir keturi proprovaikaičiai. Kartu svečiavosi Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas Julius Lukoševičius, Krakių seniūnas Jonas Dalbokas ir šio krašto ūkininkas Šarūnas Šiušė.

Vakaronė „Mikalojui Katkui – 165-eri“ dvelkė liaudiška dvasia: stalai buvo nukloti lininėmis staltiesėmis, moliniuose induose – adventiniai valgiai. Tautiniai šokiai ir rateliai leido mokiniams prisiliesti prie to laiko, kuris niekada jau negrįš. Krakių kultūros centro folkloro ansambliai „Žiedupė“ ir „Smilgelė“ (vadovė – Jūratė Gudliauskienė) paruošė programą pagal M. Katkaus parašytą „Balanos gadynę“. Su šia programa krakiškiai dalyvaus ateinančių metų Dainų šventėje. Folkloro ansambliai ir Roberto Dubinkos vadovaujama kapela džiugino žiūrovus.

Krakių M. Katkaus gimnazijos direktorius Alanas Magyla džiaugėsi ir dėkojo mokinių tarybai, kuri išgirdo jo siūlymą sukurti filmą apie M. Katkų. Mokiniai su džiaugsmu ėmėsi iniciatyvos, o rezultatas nenuvylė nė vieno žiūrovo. Už senelio, prosenelio vardo garsinimą ainiai gimnazijai padovanojo atnaujintą giminės medį ir dovanų moksleiviams, kolektyvams.

Prieš šventę buvo paskelbtas rašinių konkursas „M. Katkus – žinutė iš praeities“, kurio nugalėtoja tapo Krakių M. Katkaus gimnazijos abiturientė Indrė Urbaitė. Vienu geriausių darbų išrinktas Panevėžio rajono Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos moksleivio Roko Katkaus rašinys „Laiškas proproseneliui“.

Buvo parodytas filmukas, įteiktos atminimo dovanėlės svečiams.

M. Katkus (1852–1944) – vienas įdomiausių Krakių krašto žmonių. Sunkus (kratos, kalėjimai, dukters ir žmonos mirtys, sudegusi sodyba), įdomus ir ilgas to žmogaus gyvenimas, įvairūs jo darbai (27 ha ūkis, straipsniai, knyga „Balanos gadynė“ ir atsiminimai, laiškai, tautosakos rinkimas, dainų kūrimas, liaudies švietimas, visuomeninė veikla). Jis užaugino 8 vaikus, sulaukė 17 anūkų.

Nuo 1974 metų Krakių mokykla pavadinta M. Katkaus vardu.

Aušrelė Sereikienė,
Krakių M. Katkaus gimnazijos renginių organizatorė

Kėdainių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija