„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2018 m. kovo 9 d., Nr.3 (220)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Žygis ir festivalis

Dauguose vyko septintasis dainuojamosios poezijos ir folkloro festivalis „Kaime žydi abrikosai“. Šiuometinio festivalio naujovė – istorinis pažintinis keturių valandų žygis, skirtas Lietuvos nepriklausomybės 100-mečiui, su Daugų kultūros klubu „Kitaip“. Susirinko 40 žygeivių. Lankyti istoriniai pastatai ir laisvės kovų vietos, klausytasi Vaidos ir Roberto Ožalinskų pasakojimų apie tikrus įvykius ir legendų. Džiaugsmas ir laimė buvo su jais susipažinti, išgirsti apie jų veiklas. Visai norėčiau vasarą paplaukioti tuo senovišku luotu, kuris, Roberto ir draugų išskobtas, ant ežero kranto iškeltas, laukia vasaros ir savo keleivių. Gal jaunimui būtų įdomu drauge su klubu „Kitaip“ pakeliauti paežerėmis, valtimis po Daugų ežerą paplaukyti.

Didysis šio festivalio abrikosas – Giedrius Arbačiauskas – teatro, televizijos ir kino aktorius, filmų garsintojas, dainų autorius ir atlikėjas. Džiaugėmės jo atliekamomis melodingomis dainomis ir skaitoma poezija. Renginį vedė Vilniaus dzūkulių asociacijos vadovas, Dzūkų kalendoriaus autorius, poetas Juozas Žitkauskas. Žiūrovams pasirodė jaunos dainuojamosios poezijos atlikėjos Justina Kaminskaitė ir Viktorija Pranaitytė, prof. Justinas Žilinskas, duetas „Riva“ bei mažoji dainininkė Fausta Vervečkaitė, energinga ir jaunatviška Merkinės folkloro studija „Kukumbalis“, o Druskininkų jaunimo ansamblis „Racilukai“ atliko dainų pagal S. Nėries, P. Širvio ir V. Mykolaičio-Putino eiles. Festivalyje kasmet dalyvauja kunigai. Šįkart mons. Vincas Baublys suteikė šventės dalyviams palaiminimą, o kun. Arūnas Simonavičius savo sielovadą atliko pradžiugindamas dainomis. Pasirodė Eičiūnų kaimo kolektyvai „Vieversa“ bei „Žolynai“. Vienas ryškiausių šio festivalio akcentų – Saulius Labanauskas-Spindi, pristatęs elektroninės muzikos bei dzūkiškų liaudies dainų pynę kartu su „Vieversos“ solistėmis Akvile ir Ieva. O pabaigoje scena buvo laisva ir atvira visiems. Kas atvažiavo dėl šokių, nenusivylė, nes naktišokiai tikrai pavyko.

Štai keli šventės dalyvių atsiliepimai:

Simonas (15 m.): „Šių metų festivalyje man labiausiai patiko šokiai, nes grojo labai geri muzikantai, koncertas patiko, nes buvo atliekama įvairi muzika, o labiausiai man tiko žygis, nes labai daug sužinojau apie Daugų istoriją ir pamačiau gražių ir įdomių vietų“.

Vida (40 m.): „Mane su vyru pakerėjo jauniausia dainininkė, labai drąsi mergaitė. Džiaugėmės klausydami „Racilukų“ iš Druskininkų. Ačiū už gražią šventę“.

Santinas (13 m.): „Nors man koją pritrynė batas, bet nuėjau visą kelią ir skųstis negaliu, nes žygis labai patiko. Klausiau įdomaus pasakojimo. Paskui kojos jau nebeskaudėjo, tai galėjau šokti“.

Rimgailė (19 m.): „Mane nustebino ir nudžiugino visai kitokio pobūdžio savanoriai atlikėjai „Laisvoje scenoje“ – „Bažnytukai“ (grupė jaunuolių iš kelių Lietuvos miestų, susibūrusi festivalio metu), kurie atliko šlovinimo giesmę. Dalyvavau žygyje, kurį prieš koncertą vedė kultūros klubas „Kitaip“. Išgirdau daug naujų faktų apie Daugus, netgi kaip taisyklingai kirčiuoti pavadinimą! Įdomios legendos, istorijos. Vaidos dėka dabar suprantu daugiau Dauguose esančių simbolių, tokių kaip didelė žuvis, kurios elementų galima įžvelgti gyventojų tvorose, skulptūrose“.

Matas (21 m.): „Festivalis tiesiog spinduliuoja šilumą, jis ypač draugiškas visiems – kelios kartos šoka, stebi pasirodymus ir linksminasi kartu. Visi, kas atvyksta, nesibijo vieni kitų, noriai susipažįsta. Atsiranda naujų draugysčių ir tęsiasi ne vienerius metus. Šokių muzikantai Mikas, Agnietė, Jovita ir „Racilukų“ žmonės labai aktyviai ir gražiai grojo. O šokėjų netrūko iki pat paryčių. Giedrius Arbačiauskas savo pasirodymu mane labai pralinksmino, nes jis buvo toks, tarsi gyventų „Abrikosų“ nuotaika, ir ją visiems sudėjo į širdis“.

Fausta (7 m.): „Man labiausiai patiko daina „Išėjo tėvelis į mišką“ apie pelėdos nupaišymą“.

Violeta (43 m.): „Smagu buvo susipažinti su žmonėmis, kurie myli liaudiškas dainas. Galėjau mėgautis smagiomis dainomis, netikėtais melodijų deriniais ir pokštais. Ačiū atlikėjui, kuris pavaišino abrikosų uogiene, buvo labai skanu“.

Saulė (14 m.): „Įdomūs šokiai, puiki salė, galėjome laisvai šokti. Buvo daug vaišių. Koncertas galėjo būti trumpesnis, labai daug kalbėta, o norėjosi pašokti“.

Donatas (13 m.): „Smagu dainuoti ant scenos, patiko, kad per vaišes pačiam buvo galima susikurti sumuštinį, tik gaila, kad nebuvo sviesto. Iš dainininkų labiausiai patiko tas, kur dainavo „Apie ryžą gaidį“ ir pelėdą“.

Eičiūnų kaimo „abrikosinė“ komanda dėkoja visiems, kaip nors prisidėjusiems prie šventės rengimo, ir tikisi susitikti kitais metais.

Danutė Vervečkienė

Daugai, Alytaus rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija