„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2018 m. balandžio 13 d., Nr.4 (221)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šviesių vertybių raiškos svarba

Benjaminas ŽULYS

Konkurso laureatai ir jų mokytojai

Konferencijos viešnia sesuo
salezietė Liucija Grybaitė FMA
kreipė dėmesį į gerumą

Vaidina Šv. Kazimiero
progimnazijos mokiniai

Konferencijos „Šv. Kazimiero
asmenybės vertybių raiška“
organizatoriai, dalyviai ir svečiai

Aptarė kūrybinėse grupėse

Kauno Šv. Kazimiero progimnazijoje buvo surengta respublikinė mokytojų ir mokinių kūrybinė konferencija bei kūrybinių darbų paroda-konkursas „Šv. Kazimiero asmenybės raiška“. Šventė buvo pradėta pirmo aukšto fojė, Šv. Kazimiero aikštėje, ir persikėlė į aktų salę. Čia progimnazijos mokiniai parodė išraiškingą kompoziciją apie šv. Kazimierą, jį supusius žmones, perteikė šventojo mintis apie Dievą, žmogų, jo paskirtį šiame pasaulyje.

Progimnazijos direktorė Palmira Talijūnienė pasidžiaugė mokinių išradingumu, kūrybiniais gebėjimais meno srityje, darbštumu. Konferencijos ir konkurso koordinatoriai – P. Talijūnienė, direktorės pavaduotojai Olivijus Spitrys, Filomena Beleškevičienė, dailės mokytojas ekspertas Aidas Augustis, pedagogės Dangira Mikalauskienė, Kristina Ališauskienė, Audronė Bartninkienė bei Daiva Jakučionienė. Renginį organizavo Kauno miesto Švietimo skyrius, Kauno pedagogų kvalifikacijos centras ir Kauno Šv. Kazimiero progimnazija, globojo Šv. Kazimiero ordino Kauno komtūrija bei Kauno Šv. Dvasios (Šilainių) parapija.

Konferencijos viešnia sesuo salezietė Liucija Grybaitė FMA kreipė dėmesį į gerumą, kurį dera ugdyti nuo jaunų dienų. Ji kaip pavyzdį pateikė kunigą šv. Joną Boską. Visą gyvenimą jis darė vien gera, nesiekdamas sau asmeninės naudos. Toji savybė būdinga šv. Kazimierui, kurio vardas šioje progimnazijoje minimas itin dažnai. Pavyzdžiui, prieš kurį laiką jos mokiniai rašė simbolinius laiškus šv. Kazimierui. Viename jų kreipėsi: „Šv. Kazimierai, norime Tavęs paprašyti, kad jaunimas išmoktų branginti savo jaunystę, dirbtų savo ir Tėvynės labui“. Be to, mažai kas žino, kad šv. Kazimieras, be jau žinomų šventųjų pareigų, dar yra ir Maltos ordino globėjas. Visa tai ir kita užfiksuota progimnazijos mokinių ir mokytojų įrengtuose stenduose.

Konferencijoje progimnazijos, kitų respublikos mokyklų pedagogai gausiai susirinkusiems jos dalyviams perskaitė ar papasakojo apie įvairius su šv. Kazimieru, katalikybe, šventumu, pasiaukojimu susietus reiškinius, įvykius, žmones. Paisiskirstę į kūrybines grupes jie bendravo, dalijosi patirtimi, kaip gerąsias žmoniškumo savybes perkelti į mokinių širdis, sąmonę. Štai Kauno Šv. Kazimiero progimnazijos lietuvių k. mokytojos metodininkės Violetos Visockienės pranešimo tema buvo „Motina Teresė: tarnystė žmonijai su meile ir džiaugsmu“, mokytojas ekspertas A. Augustis pateikė projektą „Šv. Kazimieras – lietuvių jaunimo globėjas“. „Penkioliktasis lelijos žiedas Šv. Kazimierui“ – Kauno Šv. Mato gimnazijos mokytojos ekspertės Zitos Petraitytės stendinis pranešimas apie šv. Mato vertybes šiuolaikinėje visuomenėje. Kauno Šv. Kazimiero progimnazijos mokytojos metodininkės Nijolės Sucharakovienės pokalbio tema buvo „Lietuviai, kurie keitė pasaulį“. Šiame ir kituose pasisakymuose buvo minimi lietuviai, kurie turėjo įtakos mūsų bei platesnesnei visuomenei.

Kauno Šv. Mato gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Laura Zigmantienė analizavo skaitymo reikšmę tarp vyresniųjų klasių mokinių. Pasirodo, jaunimas labiau skaito grožinę literatūrą. Šv. Raštu mokytojų skatinama jaunuomenė labiau domisi mokyklose, tačiau namuose skaito tik vienas kitas, dažniau visai neskaito.

Konferencijoje prisimintas Lietuvoje plačiai žinomas kapucinų vienuolis tėvas Stanislovas Dobrovolskis, kuris sovietmečiu daug kalėjo Sibiro lageriuose. Po patirtų kančių grįžęs į Lietuvą jis sakydavo, kad būti Sibiro kaliniu – jam garbė, nes kentėjo už Lietuvą. Ir čia jis visą laiką buvo kagėbistų akiratyje, sekamas ir provokuojamas.

Priminti ir Lietuvos valstybės kūrėjai Jonas Basanavičius, Mykolas Biržiška, Petras Klimas, Kazys Bizauskas, Jonas Vailokaitis, Jonas Vileišis, Kazimieras Šaulys, daugiapakopių raketų kūrimo pradininkas Kazimieras Simonavičius, daug kitų garbių mūsų tautiečių!

Mokinių mintys

Savo kūrybinius pranešimus skaitė, mintimis dalijosi ir būrys jaunimo iš įvairių respublikos mokyklų. Kauno Šv. Kazimiero progimnazijos mokinė Neringa Sadovskytė papasakojo apie Juozą Tumą-Vaižgantą, tautinio atgimimo ir moderniosios kultūros reiškėją. Jai pasiruošti padėjo mokytoja Kristina Ališauskienė. Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos mokiniai Deivydas Gudaitis ir Andrėja Artemanovskytė parengė pasakojimą „Šv. Kazimieras žemėje“. Jiems pasirengti padėjo mokytoja Rima Keturkienė. Kauno Tado Ivanausko progimnazijos mokinės Austė Pangonytė ir Autėja Pertraitytė papasakojo apie šimtmečio Lietuvos asmenybių vertybes XXI amžiuje (mokytoja – Loreta Bulotienė).

Tarp respublikinio konkurso laureatų – Kauno Vinco Kudirkos aštuntos klasės mokinė Kamilė Kairiūkštytė, Kauno tautinės kultūros Tautodailės studijos „Langas“ jaunoji menininkė Urtė Lukšytė, Vilniaus rajono Medininkų Šv. Kazimiero gimnazijos mokinė Božena Kudriak, Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos mokinė Austėja Malyginaitė, antrą vietą užėmę Vilniaus „Saulėtekio“ mokyklos auklėtinis Andrej Derengovskij ir Meda Bartulytė iš Kauno Šv. Kazimiero progimnazijos, trečiąsias – Domas Gudas iš Kauno Kazio Griniaus progimnazijos bei Barbora Pipiraitė iš Vilniaus rajono Medininkų Šv. Kazimiero gimnazijos. Darbai sukurti tapybos, grafikos, koliažo, mišria technika.

Kauno rajono Ežerėlio pagrindinės mokyklos mokinė Ema Skaržinskaitė skaitė pranešimą apie kunigą Zdebskį, kovotoją už religijos laisvę. Šis pranešimas buvo pripažintas geriausiu iš mokinių darbų ir laimėjo pirmą vietą. Antrą vietą užėmė Kauno Šv. Kazimiero progimnazijos mokinė Monika Ulanavičiūtė už itin įdomų pasakojimą apie išeivijos lietuvį, kunigą, gydytoją, misionierių, menininką, nepaprasto intelekto, didžiukės enegijos žmogų Aleksandrą Ferdinandą Bendoraitį. Tai – vienas iš mūsų tautiečių, kurie tėvynėje mažai žinomi, labiau gerbiami užsienio valstybėse. Neatsitiktinai jis plačiajame pasaulyje buvo ir tebėra lyginamas su Martynu Liuteriu Kingu, Motina Terese.

Šv. Kazimiero idėjas ir vertybes jaunimui ir visuomenei perteikia Kauno Šv. Kazimiero progimnazijos direktorė Palmira Talijūnienė, pavaduotojai Olivijus Spitrys, Filomena Beleškevičienė, dailės mokytojas Aidas Augustis. Jie vadovaujasi kilniu Šv. Kazimiero ordinno šūkiu: „Gyventi darant gera“.

Konferencijoje bei kūrybinių darbų parodoje buvo įteikti garbės ir padėkos raštai.

Aido AUGUSČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija