„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2018 m. birželio 22 d., Nr.6 (223)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Motiejaus Gustaičio gimnazijoje įkurtas Adolfo Ramanausko-Vanago kabinetas

LAZDIJAI. Gegužės 25 dieną Motiejaus Gustaičio gimnazijoje duris atvėrė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio gynybos pajėgų vado, brigados generolo Adolfo Ramanausko-Vanago vardu pavadintas kabinetas. Istorijos mokytoja Audronė Pileckienė pakvietė į iškilmingą pamoką, skirtą atminti šiam garsiam Lietuvos partizanų vadui, kurio 100-osios gimimo metinės šiemet minimos, o 2018-ieji Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti A. Ramanausko-Vanago metais. Kabineto atidaryme dalyvavo Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, A. Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė su savo dukra, Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas plk. Artūras Jasinskas, Laisvės kovų dalyvis Jonas Arbačiauskas bei kiti garbūs svečiai.

Šios iškilios laisvės kovų asmenybės vardu pavadintas ir įkurtas naujas kabinetas neatsitiktinai. Šioje gimnazijoje, kuri anuomet vadinosi Seinų valstybine gimnazija, septynerius metus mokėsi su tėvais Bielėnų kaime (Lazdijų r.) gyvenęs A. Ramanauskas-Vanagas. Gimnaziją jis baigė 1937-aisiais, šiame krašte jis užaugo, subrendo ir susiformavo kaip asmenybė.

Pamokoje mokytoja A. Pileckienė kartu su mokiniais apžvelgė ginkluotos rezistencinės kovos etapus, aptarė, kas jiems būdinga, skaitė eiles bei ištraukas iš A. Ramanausko-Vanago knygos „Daugel krito sūnų“, kvietė drauge padainuoti partizaninių dainų.

Lazdijų rajono savivaldybės meras A. Margelis pasakojo, jog augdamas tėviškėje, netoli Kalniškės mūšio vietos, dar vaikystėje iš tėvų ir senelių ne kartą girdėjęs apie partizanų veiklą, kovas dėl nepriklausomybės, nors sovietmečiu apie jas niekas garsiai nekalbėjo. „Esame Dzūkijos kraštas, kuriame visą laiką labiausiai buvo priešinamasi okupaciniam režimui. Todėl man džiugu gyventi šiame krašte, mylėti žmones, didžiuotis partizanais ir jų vadais bei visais žmonėmis, kurie drąsiai kovojo ir tai nenuėjo veltui“, – sakė meras A. Margelis. Gimnazijos direktorei Jurgitai Mozerienei meras dovanų įteikė tautodailininkės rankų darbo karpinį su Lazdijų miesto simbolika.

Renginio svečiai dėkojo Lazdijų rajono savivaldybės merui A. Margeliui bei gimnazijos bendruomenei už ypatingą pagarbą A. Ramanauskui-Vanagui ir jo atminimo įprasminimą. Pasak kraštiečio plk. A. Jasinsko, tai rodo rajono vadovų ir šio krašto žmonių istorinės atminties išsaugojimo svarbos suvokimo brandą bei ugdo patriotinį jaunosios kartos sąmoningumą.

Iškilmingos pamokos metu oficialiai užbaigta pilietinė akcija, kurios metu, minint 60-ąsias A. Ramanausko-Vanago žūties metines, už Lazdijų krašto žmonių surinktas lėšas buvo pastatyti trys vėliavų stiebai ir iškeltos Lietuvos valstybės, Lietuvos valstybės istorinė bei Lazdijų rajono savivaldybės vėliavos A. Ramanausko-Vanago aikštėje ir M. Gustaičio gimnazijos kieme bei nupirkti keturi šių vėliavų komplektai.

Pasibaigus A. Ramanausko-Vanago kabineto atidarymo iškilmėms, renginio dalyviai keliavo į Lazdijų miesto A. Ramanausko-Vanago aikštę. Čia vyko iškilminga karių savanorių priesaikos ceremonija. Prie paminklo šiam iškiliam Lietuvos partizanų vadui priesaiką Lietuvos Respublikai davė 30 karių savanorių. Kariai prisiekė ištikimai tarnauti savo šaliai, vykdyti vadų įsakymus, negailėdami jėgų ir net gyvybės ginti savo valstybę, jos laisvę ir nepriklausomybę.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija