Atnaujintas 2001 m. spalio 3 d.
Nr.74
(983)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Gimtas kraštas
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Čečėnas Lietuvoje - kaip blogiečio paveikslas

Daugelyje Lietuvos spaudos leidinių požiūris į čečėnus yra ambivalentiškas. Šiaip yra objektyvios informacijos apie Čečėniją. Tačiau, kai kalbama apie čečėnus Lietuvoje arba jų rėmėjus, gausu nutylėjimų komentuojant veiklą, pareiškimus ar veiksmus, pateikiamos kone vien tik apibendrinančios neigiamybės ir ironijos, su ksenofobiniais prisilietimais arba vertinimais. Retai mūsų spaudoje rasi nurodymą, kad nusižengėlis ar nusikaltėlis yra rusas, vokietis ar žydas, o čečėnų atžvilgiu tai pateikiama kaip absoliutus politinis vertinimas ir šios tautos pažyminys.
Neseniai Vilniuje, savo bute, nužudyta Tatjana Bezrodnaja Kočubei. “Lietuvos ryto” korespondentė Sigita Nemeikaitė asmeniškai buvo informuota, kad auka nebuvo čečėnė. Tačiau savo straipsnyje ji parašė: “Čečėnų tautybės moters lavoną…”(2001 09 18). “Respublikoje” Aurimas Kučius savo informaciją tuo pačiu reikalu pavadino “Sekmadienio vakarą Vilniuje rasta nužudyta čečėnė” (2001 09 18). Šis autorius, paminėdamas mane, pateikia iš jo paties piršto laužtą teiginį: “Jis paminėjo ir politines priežastis, dėl kurių galėjo būti nužudyta senutė”. “Lietuvos aidas” pateikia BNS informaciją: “73 metų čečėnų kilmės Lietuvos pilietės…”(2001 09 18).
Nužudytosios motina, palaidota Vilniuje, buvo gruzinė, ant jos antkapio yra įrašas gruzinų rašmenimis, o tėvas buvo rusų kazokas, jo kapas nežinomas. Ji buvo palaidota pagal stačiatikių apeigas. Kam reikalinga pabrėžti, kad nužudytoji buvo čečėnė? Tai intriga, sensacija, nes ten, kur čečėnai, paleidžiamas Rusijos kolonialistų primestas šiai tautai antspaudas - nusikaltimai, kraujas ir kitos blogybės. Beje, ir A.Endriukaitis čia arti, todėl ir jam galima kai ką priklijuoti. Šiuo atveju - nekaltai ir švelniai - apie jo sukimąsi blogio rate. “Lietuvos rytas” nuolat pateikia neigiamą įvaizdį ir akivaizdžią antičečėnišką potekstę (Dalia Gudavičiūtė, paantraštė “Čečėnijos rėmėjas Seime..”, 2001 03 31).
Kokias antraštes apie čečėnus pateikia Lietuvos laikraščiai?
“Lietuvos rytas”: “Veržiasi čečėnai” (ELTA, 2001 09 18), “Atvykėlių link - sunkių kaltinimų gniutulas” su paantrašte “Saulėtekio alėjos gyventojai tikina, kad juos terorizuoja studentai iš Čečėnijos” (Arūnas Dumalakas, 2001 07 28), “Vilniuje įkliuvo dar du čečėnai” (BNS, 2000 10 06).
“Lietuvos žinios”: “Čečėnai Lietuvoje - bėgliai ar įsibrovėliai”, su dvejų metų vaiko, laikančio pistoletą, nuotrauka pirmajame puslapyje (Aidas Petrošius, 2001 06 16), “Čečėnai veržiasi į Lietuvą” (2001 06 25), “Čečėnai spruko į Lenkiją” (2001 06 20), “Čečėnas” (2001 06 08).
“Kauno diena”:”Čečėnų antplūdis” (Dainoras Lukas, 2001 07 19; savo straipsnyje autorius rašo: “Čečėnų invazija į Lietuvą prasidėjo prieš 1-1,5 metų”), “Pabėgėliams patinka Lietuva” (“KD” inf. 2001 06 08).
“Vilniaus laikraštis vakaro žinios”: “Čečėnai plūsta į Lietuvą” (2001 06 25).
Nežinau, kaip tiksliai istoriškai, politiškai ir morališkai apibendrinti per 100 tūkst. lietuvių pabėgimą nuo bolševikų į Vakarus 1944 metais, V.Adamkaus ir K.Bobelio sugrįžimą į Lietuvą ant balto žirgo, kone trijų tūkstančių lietuvių išvarymą iš Vakarų šalių šiais metais, narkotikų laivo iš Lietuvos sulaikymą Danijoje, šiandieninį 140 lietuvių įkalinimą Švedijos kalėjimuose ir t.t.
Kiekvienoje tautoje būna nusikaltėlių, bet vargu ar tai prasminga absoliutinti, jeigu nepateikiame statistikos. O kur dar Rusijos specialiųjų tarnybų ranka? Čečėnai Lietuvoje atsiranda laikinai praleisti jų žudymo, kurį leidžia materialistinė ir savanaudiška Vakarų civilizacija, metą. Rusija, kaip JTO nuolatinė Saugumo Tarybos narė, čečėnams netaiko tarptautinės teisės normų, iš jų reikalauja atsiklaupti ir bučiuoti baudėjo kojas.
Kilniai apie save galvojanti, didžiai humaniškoji ir soti Europos Taryba yra konceptualiai kategoriška prieš mirties bausmę, išskyrus totalinius mirties nuosprendžius rusų aviacija, raketomis, patrankomis, iš lėktuvų išmėtytomis minomis bei nukankinimais Černokozovo tipo filtracijos lageriuose. Europos Taryba kartu su V.Putinu nurašė Čečėnijos prezidentą bei parlamentą ir užsiėmė Rusijos kariuomenės mokymu gerbti žmogaus teises. Sunku iš į kampą įvaryto žmogaus reikalauti šypsenos.
Antičečėniškų nuostatų Arvydas Juozaitis pateikia kaip tikrą nežinia kieno informaciją, kad Osama bin Ladenas 1999 metais buvo Čečėnijoje (“Kauno diena”, 2001 09 15). A.Juozaitis nurodo: “Pažinom kanibališką čečėnų tradiciją prekiauti žmonėmis…” (“Kauno diena”, 1999 12 14). Suprantama, kad V.Putino veiksmų modelis yra pateisinamas sunaikinant šią civilizaciją.
Čečėnijos problemą sukūrė Rusija ir Vakarai. Mes, pataikaudami jiems, čečėnų kailiu norime pasirodyti preciziški civilizuotos moralės ir teisės nuostatų šalininkai. Žinome, kieno bažnyčioje ir kam žvakeles dera degioti.
Dar Seneka sakė: “Quod licet Jovi, non licet bovi” (“Kas leidžiama Jupiteriui, neleidžiama jaučiui”). Vergui to pakanka.

Algirdas ENDRIUKAITIS
Tarptautinės parlamentarų grupės Čečėnijos problemoms generalinis sekretorius

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija