Atnaujintas 2001 m. spalio 5 d.
Nr.75
(984)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Darbai
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Terorizmo nepateisina jokia religija

Popiežius ragina kalbėti Rožinį už taiką

Užbaigiant beveik dvi savaites trukusį valstybinį gedulą po tūkstančius aukų ir didžiulius sugriovimus atnešusio radikalaus islamo teroristų išpuolio Jungtinėse Valstijose, didžiausią smūgį patyrusio Niujorko miesto gyventojai rugsėjo 23-ąją rinkosi į "Yankee" beisbolo stadioną melstis ir pademonstruoti savo dvasios tvirtumą ištikusios nelaimės akivaizdoje. Niujorko mero Rudolfo Džiulianio prašymu miesto religinės bendruomenės organizuotas renginys "Malda už Ameriką" parodė amerikiečiams būdingą pamaldumą ir priklausomybę Dievui bei tvirtą patriotiškumą. Maldas kalbėjo ir pamokslus sakė Niujorko krikščionių (katalikų, protestantų ir stačiatikių), žydų, musulmonų, indusų ir sikhų dvasininkai ir tikintieji.
Katalikų Bažnyčiai atstovavo Niujorko arkivyskupas kardinolas Edvardas Iganas (pradėjęs maldos susitikimą invokacija), didžiulius nuostolius patyrusio Niujorko Manheteno rajono Įsikūnijimo parapijos atstovė Grizelda Kueva (skaičiusi Šventojo Rašto ištraukas ispanų kalba), Bruklino vyskupas Tomas Deilis (sakęs pamokslą) bei dvi socialinės paramos darbais žinomos moterų vienuolijos - velionio Niujorko kardinolo Džono O'Konoro įkurta Gyvybės tarnaičių seserų kongregacija ir Motinos Teresės Artimo meilės misionierių kongregacija.
"Mirties naktyje mes regime viltį", - sakė vyskupas T.Deilis. Viltis "sąlygoja mūsų išlikimą ir skatina mus patvirtinti gyvenimą mirties artumoje". Vyskupo žodžiais tariant, ši krikščioniška viltis grindžiama Jėzaus prisikėlimu, ir "Jis taip ragina mus atsisakyti savęs, kad išgelbėtume kitus". Ganytojas pamokslą baigė malda, kad tautų Tėvas padėtų niujorkiečiams "žengti į priekį su tikėjimu, gyventi su viltimi ir veikti su meile".
Pamaldas "Yankee" stadione buvo galima stebėti kituose Niujorko rajonuose pastatytuose didžiuliuose ekranuose, jas transliavo kabelinė televizija. Įeinantiems į stadioną žmonėms buvo dalijamos rožės ir nedidelės Amerikos vėliavėlės, todėl stadionas atrodė kaip banguojanti vėliavų ir gėlių jūra. Dalyviai entuziastingais plojimais palydėdavo kalbas ir maldas, dažnai choru kartodami "USA". Patriotines dainas dainavo kariniai ir policininkų chorai, o religines giesmes giedojo bažnytiniai vaikų ansambliai. Žinomas operos dainininkas Plačidas Domingas atliko "Ave Maria".
Renginyje kalbėjęs musulmonų imamas Izakas El Paša pažymėjo, kad beveik visi šeši milijonai Jungtinėse Valstijose gyvenančių islamo išpažinėjų pasmerkė teroristų išpuolį prieš pasaulinį prekybos centrą. "Mums, amerikiečiams musulmonams, dabar ant pečių yra užgriuvusi sunki našta, nes tie, kurie yra atsakingi už padarytus niekšingus veiksmus, išpažino mūsų tikėjimą", - sakė jis. Imamas pabrėžė, kad amerikiečiai musulmonai pasmerkė teroristus bei jų baisius darbus ir drauge su visa šalimi yra pasirengę atremti tokius išpuolius.
Susitikime kalbėjęs Niujorko meras R.Džiulianis pastebėjo, kad rugsėjo 11-oji buvo "tamsiausia diena mūsų istorijoje" (faktiškai jis citavo popiežiaus Jono Pauliaus II žodžius), tačiau Niujorkas turi atsigauti ir padaryti tai "savo puikiausia valanda". Tiems, kurie aiškina, kad Niujorkas niekada nebebus toks, koks buvo iki tos nelaimės, meras atsakė: "Jūs esate teisūs. Jis bus dar geresnis".
Niujorko valstijos gubernatorius Džordžas Patakis žuvusiuosius pavadino "blogio, apie kurio egzistavimą jie nežinojo, vedamo karo nekaltomis aukomis". Tačiau iš aukštybių, matydami niujorkiečių atsaką į šį išpuolį, "jie turi tuo didžiuotis". Gubernatorius taip pat pabrėžė, kad "tamsiausią valandą mes turime remtis vienas kitu ir Dievu".
Anksčiau Niujorko Šv. Patriko katedroje vykusioms gedulingoms pamaldoms vadovavęs kardinolas E.Iganas pabrėžė, kad į įvykusią tragediją pirmiausia reikia atsakyti malda, malda už žuvusius ir gedinčius, už dirbančius gelbėjimo ir miesto atstatymo baruose, už tuos, kurie atsakingai vadovauja. Kardinolas taip pat sakė, jog "reikia melstis net ir už tuos, kurie rugsėjo 11-ąją įvykdė baisų nusikaltimą". Jis pripažino, jog tai yra sunkiausia, tačiau Jėzus ragino melstis už tuos, kurie mus persekioja, ir to Jis tikisi iš mūsų.
Visą rugsėjo antrąją pusę Jungtinėse Valstijose vyko gausios pamaldos už terorizmo aukas už tautą ir valstybės ateitį. Katalikų ir kitų religijų vadovai nuolat skatindavo savo tikinčiuosius ir visus žmones, ypač atsakingus veikėjus, rodyti tvirtumą, ryžtą ir išmintį sunkių išbandymų akivaizdoje. JAV atsako į terorizmą poreikis turi kilti ne iš pykčio proveržio arba keršto, bet iš protingai suvoktos savigynos pareigos, teigė Jungtinių Valstijų karinių pajėgų diecezijos ordinaras arkivyskupas Edvinas O'Brajenas. Rugsėjo 19 dieną paskelbtame pastoraciniame laiške kariuomenės kapelionams, atsakingiems už 1,4 mln. amerikiečių katalikų, atliekančių karinę tarnybą, sielovadą, arkivyskupas E.O'Brajenas priminė, kad "mūsų tauta telkiasi neturinčiai precedento akcijai prieš tarptautinį terorizmą" ir kad beveik aišku, jog šios akcijos sudėtinė dalis bus kariniai veiksmai. Jis pažymėjo, kad sprendžiant tokiais atvejais neišvengiamai iškylančią moralinę dilemą reikia vadovautis "laiko išbandytais teisingo karo principais".
Tuo tarpu rugsėjo 20 dieną dvi dešimtys įvairių tikybų JAV religinių lyderių, tarp kurių buvo Niujorko arkivyskupas kardinolas E.Iganas ir Bostono arkivyskupas kardinolas Bernardas Lou, Baltuosiuose rūmuose aplankė prezidentą Džordžą Bušą, su kuriuo drauge meldėsi ir aptarė kovos prieš terorizmą moralinius klausimus. Po šio susitikimo paskelbtame religinių vadovų pareiškime nurodoma, kad šalis turi "tiek moralinę teisę, tiek didelę atsakomybę kaip tauta ginti gyvybės šventumą ir bendrąjį gėrį". Taip pat pabrėžiama, kad "mūsų atsakas nėra vykdomas agresijos dvasia, tai agresijos aukų veikimas siekiant užkirsti kelią tolesniems terorizmo žiaurumams".
Jungtinių Valstijų atsakas taip pat vadovaujasi ta moraline nuostata, kad rugsėjo 11-osios teroristų išpuolis "buvo ne vien tik prieš Jungtines Valstijas, bet savo poveikiu palietė žmoniją". Religiniai vadovai sutaria, kad dėl tokių globalinių terorizmo išpuolių pasekmių JAV "prezidentas yra teisus, siekdamas koordinuotų tarptautinių atsakomųjų veiksmų", ypač žinant visuotinę "pareigą ginti nekaltą žmogaus gyvybę". Rugsėjo 14 dieną JAV katalikų ir musulmonų religiniai vadovai paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame pasmerkė teroristų išpuolius kaip "blogį, kuris yra diametraliai priešingas tikrajai religijai... Mes tikime, kad yra vienas Dievas, kuris kviečia mus būti taikos žmonėmis".
Jungtinių Valstijų katalikų ir musulmonų dvasinių lyderių bendrame pareiškime pabrėžiama, kad "niekas mūsų Šventuosiuose Raštuose, niekas Dievo apreiškimo supratime, niekas, kas yra krikščioniška ar islamiška, nepateisina teroristinių veiksmų ir milijonų žmonių gyvenimo sutrikdymo, ko liudininkais pastarosiomis dienomis mes buvome". Pareiškime patvirtinama "vieninga parama mūsų vyriausybei, kuri siekia patraukti į teisingumą atsakingus už rugsėjo 11-osios išpuolius". Vyriausybės veiklos moraliniu imperatyvu visuomet turi būti rūpestis savo piliečių saugumu.
Pastaruoju metu žiniasklaidoje taip pat buvo paskelbta Vakarų valstybėse dirbančių musulmonų teologų pasisakymų, kuriuose kategoriškai neigiama, jog islamo mokymas galėtų ginti teroristų veiksmus. "Islamas moko, kad žmogaus gyvybė yra šventa ir kad visi žmonės turi puoselėti, globoti ir dėkoti Dievui už gyvybės dovaną, - sakė žymiausias Britanijos musulmonų teologas imamas Abduldžalilas Sajidas. - Nė vienas islamo žinovas negalėtų nurodyti į šios religijos šventraščio tekstą, kuris leistų ar pateisintų nekaltų žmonių žudymą."
Tuo tarpu popiežius Jonas Paulius II, kuris pastarosiomis savaitėmis ne kartą reiškė užuojautą Jungtinėms Valstijoms dėl įvykusios tragedijos ir smerkė terorizmą, paragino pasaulio katalikus spalį kalbėti rožinio maldą už taiką.
Pagal seną katalikišką tradiciją spalis yra rožinio maldos mėnuo. Rugsėjo 30 dieną sekmadienio vidudienio "Viešpaties Angelas" maldos proga susitikęs su maldininkais, Šventasis Tėvas ragino nepamiršti šio papročio ir dabar, esant sudėtingai tarpautinei padėčiai, melsti Švč. Mergelės Marijos, Taikos Karalienės, užtarimo.
"Kalbėkime rožinį už taiką, jei įmanoma, kiekvieną dieną, kad pasaulis būtų apsaugotas nuo terorizmo, - ragino Popiežius. - Bažnyčia, būdama ištikima savo pranašiškai charizmai, primena visų žmonių pareigą kurti taikingą žmonijos šeimos ateitį. Žinoma, negali būti taikos be teisingumo, tačiau ir teisingumui negali būti svetimos meilės ir gailestingumo valstybės." Jonas Paulius II priminė, kad krikščionys ir musulmonai tiki ir garbina vieną Dievą ir kartu yra pašaukti kurti vienybę ir taiką.

Mindaugas BUIKA

© 2001 "XXI amžius"

 

 

Niujorko meras Rudolfas Džiulianis (dešinėje) kalba miesto stadione rugsėjo 23 dieną surengtame "Maldos už Ameriką" susitikime, kuriame buvo dar kartą paminėtos teroristinių išpuolių aukos. Tribūnoje sėdi Niujorko kardinolas Edvardas Iganas (antras iš kairės) ir kiti JAV religinių bendruomenių atstovai


Tailando budistų vienuoliai sostinėje Bankoke meldžiasi už teroristų išpuolio Jungtinėse Valstijose aukas

EPA-ELTA nuotraukos

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija