Atnaujintas 2001 m. spalio 24 d.
Nr.80
(989)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Žiniasklaida
Atmintis
Likimai
Kryžkelės
Pozicija
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Puoselėti idėjas, vertas valstybės

Spalio 20 dieną Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijoje, įvyko konferencija "Lietuvos nacionalinio saugumo stiprinimas ir efektyvių sprendimų paieška". Tai antra tokio bobūdžio konferencija, kurią surengė Baltijos institutas. Jos tikslas - spartinti įvairių Lietuvos politinių procesų efektyvumą. Rengėjai šį forumą ruošė matydami tokią Lietuvos situaciją: "Šiandien, XXI a. pradžioje, yra grindžiami ir stiprinami Lietuvos valstybingumo pamatai, kurie lems jos istorinės raidos sėkmę jau artimiausioje ateityje. O kartu apsaugos nuo galimų išorės grėsmių ar pavojų, atsiveriančių įtemptame naujų globalių konfliktų ir civilizacinių sandūrų paženklintame pasaulyje.
Jau kitame dešimtmetyje galime tikėtis, jog atsiras pozityvių poslinkių tobulinant politinę, socialinę, kultūrinę ir tautinę demokratiją. Viso to pagrindas - intelekto ir dvasinės kūrybos prioriteto iškėlimas, inteligentijos vaidmens stiprėjimas. Lietuva, būdama Šiaurės Aljanso nare, nuosekliai artės į Europos Sąjungos struktūras, nors globalizacijos laikotarpis sukels nenumatytas papildomas įtampas".


Ar piktinsimės nepagalba?

Nuolatos aiškėja, kad mes ir vėl esame tarsi apgauti, nes didžioji Amerika, kurios dėl nelaimės labai gailimės ar gailėjomės, ne galvoja apie mus, o susitarinėja su Rusija ir mūsų nenaudai. NATO gal ir bus, bet tai jau bus ne NATO, tai yra, kaip prof. V. Landsbergis sakė televizijos laidoje "Dviese valtyje", ne gynybinė organizacija, kuri gintų savo narius, o tik vieta pokalbiams ir dar su Rusijos dalyvavimu tuose pokalbiuose bei su jos veto teise... Ir "XXI amžiaus" apžvalgininkas P.Katinas pastebi, kad Rusija pasitelks NATO naikinti Čečėniją, susigrąžinti Baltiją... Galbūt taip ir bus. O mums - kuo piktintis?


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija