Atnaujintas 2001 m. lapkričio 2 d.
Nr.83
(992)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Laikas
Laikas ir žmonės
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Autoavarijoje žuvo populiarus Lenkijos vyskupas

Vienas žymiausių šių dienų Lenkijos moralinių autoritetų, 53 metų Radomo vyskupas Janas Chrapekas žuvo automobilio avarijoje. Nelaimė įvyko spalio 18-osios vakare, kai ganytojas vienas automobiliu grįžo iš Varšuvos į Radomą.
Į Radomą atsiųstoje užuojautos telegramoje popiežius Jonas Paulius II pažymėjo, kad vyskupo J.Chrapeko pastoracinė veikla buvo suformuota meilės kiekvienam žmogui, kaip į šventumą pašauktam Dievo vaikui; nepaisydamas nuomonių, profesijos, visuomeninio statuso, jis siekė dialogo su kiekvienu asmeniu, norėjo, kad žmogus pajustų savo pašaukimą. Jis su visais stengėsi elgtis teisingai, kaip ganytojas su Dievo žmonėmis - tą iškalbingai paliudijo kunigai, politikai, žurnalistai, kultūros veikėjai ir eiliniai žmonės.
Lenkijos katalikų žinių agentūros KAI, kurios redakcinės kolegijos nariu buvo vyskupas J.Chrapekas, nekrologe nurodoma, kad velionis Radomo vyskupas darė teigiamą įtaką šalies vyskupų konferencijai ir savo asmeniniu liudijimu "pakeitė Bažnyčios įvaizdį Lenkijos žiniasklaidoje". Esamomis Bažnyčios gyvenimo sąlygomis jo ganytojiška veikla buvo įgijusi tikrai ryžtingą ir objektyvų pobūdį. "Jis buvo tas, kuriam jo ganytojiška misija buvo svarbesnė už visus pasidalijimus, ją vykdė nieko neniekindamas ir savo draugais padarydamas tiek veiklius krikščionis, tiek žmones, kurie buvo nutolę nuo Bažnyčios", - sakoma KAI pranešime.
Vyskupas J.Chrapekas priklausė Šv. arkangelo Mykolo (michaelitų) lenkiškajai vienuolijai. Kunigystės šventimus jis gavo 1975 metais. Studijavo Liubline, Paryžiuje, Briuselyje ir Londone. Trejus metus buvo prie Romos esančios Dievo Motinos šventovės Santa Maria ad Rupes rektorius. 1986-1992 metais dirbo Lenkijos katalikų žurnalo redaktoriumi. 1992 metais buvo paskirtas Drohičino vyskupu augziliaru, o 1999-aisiais tapo Radomo vyskupu ordinaru.
Būdamas autoritetingas žiniasklaidos etikos ekspertas, vyskupas J.Chrapekas dėstė Varšuvos universiteto Žurnalistikos fakultete. Be to, jis vadovavo Lenkijos vyskupų žiniasklaidos komisijai. Žurnalistai vyskupą labai vertino dėl idėjų, energingumo ir optimizmo, dėl to, kad gerai suprato žurnalistų darbo sunkumus. Europos vyskupų konferencijų taryboje buvo atsakingas už Rytų Europos katalikų žiniasklaidą, todėl stengėsi padėti pokomunistinių šalių bažnytinei spaudai. Vyskupas J.Chrapekas vadovavo organizuojant popiežiaus Jono Pauliaus II keliones į Lenkiją 1997-aisiais ir 1999 metais.
Velionio vyskupo laidotuvėse spalio 22 dieną dalyvavo apie 50 tūkst. tikinčiųjų, tarp kurių buvo trys Lenkijos kardinolai ir 65 vyskupai. Laidotuvių pamaldose pasakytoje homilijoje Sosnovieco vyskupas Adamas Smigielskis sakė, kad vyskupas J.Chrapekas buvo vienas iš darbingiausių ir populiariausių Lenkijos vyskupų. Kad būtų geriau rūpinamasi vargšais ir ligoniais, jis įkūrė tris medicinos ir maitinimo centrus. Per dvejus ganytojiško darbo Radome metus jį pamilo tikintieji ir kunigai. Vyskupas J.Chrapekas buvo pirmasis ordinaras, palaidotas Radomo Dievo Motinos katedroje.
Per pastaruosius dvejus metus jau antras vyskupas žuvo Lenkijos keliuose. Pernai, viešėdamas Lenkijoje, per automobilio avariją žuvo Indijos sostinės Delio arkivyskupas Alenas de Lastikas.

CRTN, Kathpress

© 2001 "XXI amžius"

 


Vyskupas Janas Chrapekas

Vitalijos NORVILIENĖS nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija