Atnaujintas 2001 m. lapkričio 2 d.
Nr.83
(992)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Laikas
Laikas ir žmonės
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Grįžimą į tėvų šalį vienuolė laikytų savo laimės viršūne

"Skaudančia širdimi išvykstu iš Panevėžio. Esu be galo dėkinga aukštaičiams už jų parodytą švelnumą ir maldingumą. Aš ilgėsiuos Lietuvos - savo tėvų gimtosios šalies", - išvykdama į JAV sakė pranciškonė vienuolė Dolorita Butkus.

Tėvai buvo kilę iš Lietuvos

D.Butkus tikroji pavardė - Albina Butkutė. Jos tėvai - Juozas ir Levutė Butkai buvo kilę nuo Kriaunų (Rokiškio r.). Kai ses. Dolorita buvo maža, namuose nedaug buvo kalbama lietuviškai, nes tėvelis norėjo greičiau išmokti angliškai ir gauti JAV pilietybę. Jis buvo nagingas meistras, statė laivus. Mama buvo labai graži, namuose ji sukūrė jaukų šeimos židinį. Mirė jauna, vos sulaukusi 49 metų. Užgeso, rankoje laikydama rožinį. Tėvai palaidoti JAV.
D.Butkus pirmą kartą į Lietuvą atvyko 1992 metais. Sutiko giminaitį - mamos sesers sūnų. Apsikabinę abu verkė.

Padėjo įkurti Šv. Klaros ligoninę, buvo pažįstama su žymiais žmonėmis

Daugiau kaip 40 metų vienuolė dirbo ligoninėse, todėl yra patyrusi medikė. Jos mokslą apmokėjo pranciškonų seserų vienuolių kongregacija. Ses. Dolorita dirbo neblogai apmokamus darbus, tačiau turtų nesusikrovė. Ką uždirbdavo, beveik viską atiduodavo vienuolynui.
Būdama Lietuvoje, Utenoje ses. Dolorita įkūrė Šv. Klaros ligoninę, kurioje gydomi sunkūs ligoniai. Per tą laiką jos paslaugomis pasinaudojo apie 500 sunkiai sergančių žmonių. Kai jie gydomi ligoninėje, atsigauna ir jų artimieji.
Vienuolė džiaugiasi, kad buvo sutikusi Motiną Teresę. "Tai buvo šventa moteris", - taip ją apibūdino D.Butkus. Vilniaus Arkikatedroje jai pavyko pabendrauti su Popiežiumi. Pasižiūrėjęs į ją, Šventasis Tėvas nusišypsojęs tarė: "Jūs - iš Amerikos".

Sutinka į JAV atvykstančius lietuvius

Amerikoje ses. Dolorita per radiją ar lietuvišką laikraštį kviečia susitikti į JAV atvykstančius lietuvius. Po šv. Mišių Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje visi bendrauja prie kavos puoduko, vaišinasi pyragaičiais ar didžkukuliais. Tarsi būtų advokatė, vienuolė aiškina svečiams, kaip pažinti naujuosius pilietybės įstatymus ar kaip įsidarbinti. Ses. Dolorita džiaugėsi, kad į JAV dabar atvyksta išsilavinę žmonės, tarp jų yra turintys dviejų trijų aukštųjų mokyklų diplomus. Jie yra mandagūs, korektiškai elgiasi.
Atvykusių lietuvių vaikus vienuolė moko tikybos, juos ruošia Pirmajai Komunijai. Grįžę namo, poterių jie moko jau savo tėvus.

Paskutinį kartą Lietuvoje viešėjo tik tris mėnesius

D.Butkus neblogai šneka gimtąja tėvų kalba, tačiau ji nori dar geriau išmokti kalbėti ir rašyti lietuviškai. Turėdama tokį tikslą, šiemet Lietuvoje viešėjo tris mėnesius.
Šv.Klaros dieną buvo atšvęsta 60 metų sukaktis, kai D.Butkus tapo pranciškone vienuole. Iškilmingą paminėjimą surengė daugiavaikių šeimų bendrija "Panevėžio šeimyna" ir jos pirmininkė Jūratė Šaumanienė.
70 daugiavaikių ir sunkiai besiverčiančių šeimų gavo labdarą. Jai buvo paaukota tūkstantis dolerių. Pati vienuolė dalyvavo perkant maisto produktus.
D.Butkus važinėjo po kaimus, norėjo pamatyti, kaip juose gyvena gausios šeimos. Vienuolę pribloškė matytas skurdas.

Norėtų atvykti į Panevėžį ir pasilikti jame gyventi

Tris širdies infarktus ir insultą patyrusi, cukriniu diabetu serganti sesuo Dolorita sakė gyvensianti 103 metus. Paklausta, kodėl tiek, o ne daugiau ar mažiau, iš Niudžersio atvykusi D.Butkus šypsodamasi atsikirto: "Tokią ribą pati nusistačiau". Ji gerokai suabejojo teiginiu, kad Panevėžys - lietuviškoji Čikaga. Vakarais vienuolė nevaikščiodavo, bet ją maloniai nuteikdavo naujos pažintys ir susitikimai. Prie jos, einančios gatve, kartą sustojo lengvasis automobilis. Jame sėdėjęs vyriškis pasiūlė pavėžėti. Toks džentelmenas buvo mons. Juozapas Antanavičius.
Kitą vasarą D.Butkus norėtų vėl atvykti į Panevėžį, netgi jame apsigyventi. Tokį leidimą gali duoti jos vienuolyno vyresnybė.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

© 2001 "XXI amžius"

 


Pranciškonė vienuolė Dolorita Butkus norėtų apsigyventi Panevėžyje

Autoriaus nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija