Atnaujintas 2001 m. lapkričio 2 d.
Nr.83
(992)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Laikas
Laikas ir žmonės
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Neleiskime niekinti okupacijos aukų

Mūsų turimomis žiniomis yra rengiamas Vyriausybės nutarimo projektas iškelti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro padalinius bei Lietuvos ypatingąjį archyvą iš Gedimino pr. 40/1 (buvusio KGB pastato) ir jų patalpas perduoti Teisingumo ministerijai.
Nerimą ir susirūpinimą kelia keletas aplinkybių:

  • projektas rengiamas skubotai ir paslapčia, nesitariant su suinteresuotomis organizacijomis bei visuomenės atstovais;
  • atmetama visų nuo 1991-ųjų dirbusių vyriausybių patvirtinta nuostata, kad šis pastatas palaipsniui perduodamas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui ir ateityje, kai teismai išsikels į naujus jiems pastatytus rūmus, čia bus įrengtas memorialinis muziejus;
  • rengiamo projekto nuostatos yra ne tik beprasmės, bet tiesiog žalingos ekonominiu požiūriu;
  • neišvengiamai bus sukeltas nemažos visuomenės dalies pasipiktinimas bei kils protesto akcijos;
  • yra pagrindo manyti, kad šiuo klausimu valstybės vadovams yra teikiama klaidinanti ar nepilna informacija.

Nedarykime politinės ir istorinės klaidos

Mes, Lietuvos piliečiai, perėję sovietinių lagerių ir tremčių golgotas, turime teisę ir jaučiame pareigą savo bei visų žuvusių, nukankintų, sušaudytų vardu išreikšti griežtą nuomone dėl pastato Vilniuje, Gedimino pr. 40/1, pavaldumo ir panaudojimo. Mūsų organizacijų prašymu 1997 metais buvo priimtas sprendimas, kad dalis pastato yra perduodama Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui, kad jame visiems laikams įkuriamas Lietuvos ypatingasis archyvas, kuriame bus saugomos okupacijų metais represuotų asmenų bylos, kad jame bus įsteigtas Genocido aukų muziejus, kad, pastačius pastatą teismams, visas šis pastatas bus perduotas Genocido tyrimo centrui ir muziejui. Dabar, kai įrengtos daugiau nei 8 mln. Lt kainavusios Ypatingojo archyvo modernios saugyklos, kai pavaldi Centrui pastato dalis baigiama suremontuoti Ypatingojo archyvo ir Centro reikmėms, jį perduoti teismams - ekonomiškai visiškai neprasminga.


Pasityčiojimas iš Lietuvos laisvės kovotojų

Lietuvos Sąjūdžio tarybos pareiškimas

Lietuvos Respublikos Prezidentui Valdui Adamkui

Kaip didžiulis teisinis akibrokštas Lietuvos nepriklausomybę gynusiems ir ginantiems piliečiams vertintinas Ukmergės apylinkės teismo teisėjo R.Adamonio priimtas sprendimas, įžeidžiantis ir pažeminantis laisvės kovų dalyvę. Šiuo sprendimu buvusi politinė kalinė Marija Kinertaitė-Laugalienė, pateikusi savo spausdintuose prisiminimuose tarybinio rašytojo V.Reimerio dalyvavimo sovietiniam saugumui tardant partizaninio pasipriešinimo dalyvius faktą, įpareigota tai paneigti.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija