Atnaujintas 2001 m. lapkričio 2 d.
Nr.83
(992)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Laikas
Laikas ir žmonės
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Nedarykime politinės ir istorinės klaidos

Mes, Lietuvos piliečiai, perėję sovietinių lagerių ir tremčių golgotas, turime teisę ir jaučiame pareigą savo bei visų žuvusių, nukankintų, sušaudytų vardu išreikšti griežtą nuomone dėl pastato Vilniuje, Gedimino pr. 40/1, pavaldumo ir panaudojimo. Mūsų organizacijų prašymu 1997 metais buvo priimtas sprendimas, kad dalis pastato yra perduodama Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui, kad jame visiems laikams įkuriamas Lietuvos ypatingasis archyvas, kuriame bus saugomos okupacijų metais represuotų asmenų bylos, kad jame bus įsteigtas Genocido aukų muziejus, kad, pastačius pastatą teismams, visas šis pastatas bus perduotas Genocido tyrimo centrui ir muziejui. Dabar, kai įrengtos daugiau nei 8 mln. Lt kainavusios Ypatingojo archyvo modernios saugyklos, kai pavaldi Centrui pastato dalis baigiama suremontuoti Ypatingojo archyvo ir Centro reikmėms, jį perduoti teismams - ekonomiškai visiškai neprasminga.
Pastatas turi neįkainojamą okupacijų atminties išsaugojimo vertę. Tai pastatas-paminklas. Jį lanko turistai, užsienio delegacijos, mokiniai, studentai. Jo paskirties pakeitimas būtų tolygus istorinės atminties, paminklo sunaikinimui. Mes tikime, kad tai daroma ne politiniais tikslais. Jeigu būtų priimtas sprendimas pakeisti pastato pavaldumą, tai būtų politinė ir istorinė klaida.
Mes ištisus metus budėjome pastate, kad iš jo nebūtų išvežtos bylos. Tokiai akcijai mes pasiryžę ir dabar.
Negi Vyriausybės nariai nori, kad mes, paliegę 80-mečiai seneliai, rengtume protesto akcijas, didintume politinę įtampą? Juk visą laiką jie tvirtino, kad atėjo į Vyriausybę ramiam darbui.
Todėl mes labai nuoširdžiai prašome nekeisti pastato paskirties ir pavaldumo, laikytis ankstesnių vyriausybių priimtų sprendimų, padėti išsaugoti istorinę atmintį.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrija,
Lietuvos politinių kalinių sąjunga,
Lietuvos Laisvės kovotojų sąjunga,
Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga,
Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis,
Lietuvos Laisvės kovų - Miško Brolių draugija

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija