Atnaujintas 2001 m. lapkričio 2 d.
Nr.83
(992)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Laikas
Laikas ir žmonės
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Pasityčiojimas iš Lietuvos laisvės kovotojų

Lietuvos Sąjūdžio tarybos pareiškimas

Lietuvos Respublikos Prezidentui Valdui Adamkui

Kaip didžiulis teisinis akibrokštas Lietuvos nepriklausomybę gynusiems ir ginantiems piliečiams vertintinas Ukmergės apylinkės teismo teisėjo R.Adamonio priimtas sprendimas, įžeidžiantis ir pažeminantis laisvės kovų dalyvę. Šiuo sprendimu buvusi politinė kalinė Marija Kinertaitė-Laugalienė, pateikusi savo spausdintuose prisiminimuose tarybinio rašytojo V.Reimerio dalyvavimo sovietiniam saugumui tardant partizaninio pasipriešinimo dalyvius faktą, įpareigota tai paneigti.
Priimdamas tokį sprendimą, teisėjas visiškai ignoravo prisiminimuose pateiktą faktą patvirtinusios liudytojos buvusios politinės kalinės parodymus, priimdamas dėmesin tik kitos šalies argumentus, kurių pagrįstumas - daugiau negu abejotinas. Kelia nuostabą, kad šį sprendimą paliko galioti ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.
Manome, kad tokia sovietine dvasia priimti teismo sprendimai, - tai ne tik pasityčiojimas iš Lietuvos laisvės kovotojų, valstybės nepriklausomybę atkūrusių piliečių, bet ir parodantis buvusios komunistinės nomenklatūros atstovų ir pasekėjų norą susidoroti su kolaboravimo faktus viešinančiais asmenimis.
Lietuvos Sąjūdžio taryba ryžtingai smerkia tokias teisminio susidorojimo su pasipriešinimo sovietinei okupacijai dalyviais apraiškas valstybės teisėsaugoje.

Rytas KUPČINSKAS
Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija