Atnaujintas 2001 m. lapkričio 9 d.
Nr.84
(993)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Darbai
Gimtas kraštas
Atmintis
Žvilgsnis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Katalikės paminėjo veiklos sukaktį

Lietuvos katalikių moterų sąjungos Informacijos ir švietimo centras Vilniaus "Lėlės" teatro salėje iškilmingai paminėjo savo gyvavimo ir veiklos penkerių metų sukaktį.
Šis centras nuo 1996 metų vykdo informacines, švietimo ir lavinimo programas, kurių pagrindinis tikslas - siekti moterų pažangos ir įgalinimo plėsti jų akiratį, padėti prisitaikyti ir gyventi naujomis rinkos ekonomikos sąlygomis. Vykdomos programos yra orientuotos į kaimo ir mažų miestelių moteris. Per praėjusius metus šis centras vykdė daugiau nei 30 renginių ir programų, kuriuose dalyvavo per du tūkstančius moterų. Šiemet pirmenybė teikiama švietimo programai "Moteris ir demokratija, viešosios politikos programai "Moteris rinkos ekonomikos sąlygomis", paramos šeimoms, kuriose yra alkoholikų, programa "Pagalbos ranka žengiančiam vilties laiptais", taip pat teikiama nemokama teisinė konsultacija. Centro patalpose Vilniuje, Aušros vartų gatvėje 7, rengiami kompiuterinio raštingumo, anglų, vokiečių, lietuvių kalbų, smulkaus ir vidutinio verslo buhalterinės apskaitos kursai, kuriuose šiuo metu mokosi 180 moterų. Bedarbėms, socialiai remtinoms moterims, našlaitėms kursai yra nemokami. Ypač populiarūs keturių lygių lietuvių kalbos kursai, į kuriuos savo eilės laukia beveik tūkstantis norinčių juos lankyti rusų ir lenkų tautybės asmenų. Taip pat įkurti penki vaikų, mergaičių ir paauglių globos namai. Prieš keletą metų vienuose iš jų lankėsi Lietuvoje viešėjusi Norvegijos karalienė.
"Mes džiaugiamės, kad galime pagelbėti į keblią padėtį patekusioms moterims, kurios iš mūsų išeina atgavusios pasitikėjimą ir viltį", - minėjime kalbėjo LKMS pirmininkė Gražina Paliokienė, apžvelgdama penkerių metų veiklos kraitį. Buvusios švietimo ir mokslo viceministrės G.Paliokienės rūpesčiu buvo suorganizuotos Mokslo šventės socialiai remtinų šeimų vaikams, rengiamos jaunimo akcijos prieš rūkymą, narkotikų ir alkoholio vartojimą.
Iš Pasaulio katalikių moterų unijos suvažiavimo Romoje Lietuvos katalikės parsivežė Šventojo Tėvo apaštalinį palaiminimą. G.Paliokienė sakė, jog tiek daug nuveikti padėjo daugybė gerų, nuoširdžių žmonių, rėmusių materialiai ir teikusių konsultacijas bei savanorišką pagalbą. Visiems ji nuoširdžiai dėkojo, teikė padėkos raštus.
Minėjime dalyvavęs Lietuvos Seimo narys Krikščionių demokratų pirmininkas Kazys Bobelis (beje, jis yra ir šio centro globėjas) palinkėjo dar daugiau veikti, idant moterys turėtų lygias galimybes dalyvauti tiek šalies socialiniame, kultūriniame, tiek politiniame gyvenime, keliant Lietuvą iš moralinio ir ekonominio nuosmukio. Jis, kaip Krikščionių demokratų pirmininkas, užtikrino, jog ir ateityje bus palaikomos bei remiamos šio centro ugdomosios ir socialinės programos.
Vilniaus universiteto profesorė Aušrinė Marija Pavilionienė sukakties proga pasidžiaugė, jog katalikės moterys gėrį skleidžia konkrečiais darbais. Jos žodžiais tariant, yra simboliška - Aušros vartų gatvėje įsteigti mergaičių globos namai. Čia nuskriaustoms mergaitėms pateka naujos vilties ir atgimimo ryto aušra. Profesorė šių globos namų mergaitėms padovanojo savo naująją knygą "Romantizmo vadovėlis".
LKMS dvasios vadovas monsinjoras Juozapas Antanavičius, Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedros klebonas, sakė, jog čia susirinko pačios geriausios ir veikliausios Lietuvos moterys, turinčios Dievo dovaną skleisti meilę, tiesą ir gėrį, palinkėjo nuveikti dar daug darbų "nuo Seimo iki kaimo".

Elvyra ŽEIŽIENĖ

Vilnius

© 2001 "XXI amžius"

 

LKMS Informacijos ir švietimo centro darbuotojos ir savanorės
(iš kairės): Aldona Vyšniauskienė, Filomena Krasauskienė, Irena Gliožerienė

Autorės nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija