Atnaujintas 2001 m. lapkričio 16 d.
Nr.86
(995)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Susitikimai
Gimtas kraštas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Velso princas Čarlzas - sostinės bažnyčiose

Lietuvoje viešėjęs Velso princas Čarlzas lapkričio 7-osios vakarą lankėsi Vilniaus baroko perlu vadinamoje Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje. Prie bažnyčios vartų aukštąjį svečią pasitiko kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Princas buvo sužavėtas bažnyčios vidaus grožio, skulptūrų ir lipdinių gausos, domėjosi įspūdinga Kristaus su raudona mantija statula, šoninių altorių paveikslais, skulptūrų simbolika. Svečiui buvo parodytas ir neseniai restauruotas vertingas XVIII amžiaus paveikslas maro aukoms atminti, dabar saugomas bažnyčios viduje. Palikdamas šventovę, Velso princas įmetė piniginę auką į aukų dėžutę bažnyčios reikalams.
Tos pačios dienos vakarą princas Čarlzas lankėsi šįmet kardinolo A.J.Bačkio įkurto Vilniaus arkivyskupijos amatų centro restauravimo dirbtuvėse. Svečias šiltai bendravo su dirbtuvių darbuotojais, klausinėjo apie jų darbo specifiką, domėjosi socialiai remtino jaunimo dailės studijos lankytojų darbais. Princui parodytas paauksuotas XVIII amžiaus tabernakulis, atnaujinti senieji medžio dirbiniai, bažnytiniai baldai, baigiami restauruoti XVII-XVIII amžių senoviniai šventųjų paveikslai iš Kražių ir Eišiškių bažnyčių. Atsisveikindamas princas Čarlzas padovanojo Amatų centrui dailės reikmenų rinkinį.
Aukštasis svečias lankėsi barokinėje Šventosios Dvasios (dominikonų) bažnyčioje. Čia jį pasitiko Vilniaus meras Artūras Zuokas ir šios bažnyčios klebonas kun. Eduardas Kirstukas. Princas domėjosi šalia bažnyčios restauruojamo vienuolyno ateitimi. Pasak klebono, čia bus krikščioniškasis centras ne tik katalikams, bet ir protestantams. Princas Čarlzas apžiūrėjo 16 bažnyčios altorių, trumpai pabendravo su lenkų turistų grupe iš Radomo, pasirašė bažnyčios svečių knygoje ir paaukojo šios bažnyčios remontui.

ELTA

© 2001 "XXI amžius"

 


Velso princas Čarlzas ir kardinolas Audrys Juozas Bačkis Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje

Princas Čarlzas (dešinėje) Vilniaus arkivyskupijos amatų centro restauravimo dirbtuvėse

Gedimino ŽILINSKO nuotraukos

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija