Atnaujintas 2001 m. lapkričio 21 d.
Nr.87
(996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Istorija ir dabartis
Aktualijos
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Ką reiškia būti lyderiu Lietuvoje?

Klausimas, atrodo, - paprastas ir aiškus: būti juo arba nebūti. Tačiau ką reiškia šis buvimas būnančiam lyderiu ir tiems, kurių interesams jis atstovauja ir yra jų remiamas? Tuoj pat iškyla kitas klausimas: kokiems interesams ir kieno, kokio visuomenės sluoksnio ar žmonių grupės, ar didelė toji grupė, didesnė visuomenės dalis joje ar mažesnė, ji organizuota ar pakrikusi, kaip jis tapo lyderiu ir kokius tikslus jis įkūnija, į kur veda šį būrį, kolektyvą ar šalį? Pagaliau, ką reiškia pats žodis "lyderis" ir ką jis reiškia Lietuvoje? Kokį vaidmenį atlieka lyderis, kokie nuopelnai gali būti priskiriami jo gabumams, talentui, išminčiai ir kokie - tiems, kuriems jis vadovauja?
Diskusijos šiais klausimais iniciatorė Piliečių chartijos taryba vargu ar tikėjosi, jog po šiuo paprastu klausimu slypi neišsemiama gelmė, kuri atsivėrė tik po porą valandų užsitęsusio pokalbio, nuomonių išsisakymo, po kuriomis vėl brovėsi daugybė klaustukų ir nežinomųjų. Prireikė gerokai pakedenti intelektualinius resursus ir išmintį keletui oponentų, filosofų, politologų ir Seimo narių, kol buvo prieita prie išvados, kad šis klausimas yra pernelyg plati tema, kurią norint tinkamai išspręsti, reikėtų telkti dar didesnes intelektualų pajėgas ir gvildenti ją mokslinėje konferencijoje. Šią užduotį palikime ateičiai ir trumpai peržvelkime žiupsnelį paskleistų minčių ir neabejotinos tiesos momentų tą karšto pokalbio vakarą Piliečių chartijos salėje susirinkus nemažam dalyvių būriui. Labai svarbu kiekvienam mūsų turėti bent šiokį tokį supratimą apie lyderio sąvoką, vadovavimą, t.y. atstovavimą mūsų interesams, apie žmones, kuriuos mes išrenkame ir įduodame į jų rankas pasitikėjimo mandatą mums vadovauti, vesti į geresnį gyvenimą. Juolab kad jau beldžiasi į duris artėjantys svarbiausio šaliai asmens - prezidento rinkimai.


Reikalaujame teisingumo

Lietuvos Respublikos Valstybės kontrolei

Pakartotinai dėl įstatymų ir kitų įstatyminių aktų pažeidimo,
kuriant Grūto miške sovietinių skulptūrų ekspoziciją

Dėkojame už 2001 m. rugsėjo 20 d. atsakymą į mūsų 2001 m. birželio 11 d. raštą ir į mūsų atstovų išsamius paaiškinimus, susitikus su Jūsų pareigūnais, kuriems buvo įteikta daug medžiagos dėl sovietinių skulptūrų ekspozicijos kūrimo Grūto miške.
Jūsų atsiųstame 2001 m. rugsėjo 20 d. rašte Nr. 260-09-1984 mes pasigedome mūsų nurodytų įstatyminių aktų pažeidimų analizės bei įvertinimo, ko mes prašėme. Juk tai buvo vienintelis ir tiesioginis mūsų kreipimosi į Valstybės kontrolę tikslas. Galbūt Jūs nevisiškai supratote kreipimosi esmę. Mes norėjome sužinoti Jūsų nuomonę dėl kiekvieno pažeisto įstatymų bei kitų teisinių aktų straipsnio, jo dalies bei punkto, kuriuos mes nurodėme, pabraukdami Jums įteiktose įstatymų ir kitų teisinių aktų faksimilėse.
Išvardiname tuos pažeidimus dar kartą ir primename kai kuriuos mūsų teiginius...


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija