Atnaujintas 2001 m. lapkričio 21 d.
Nr.87
(996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Istorija ir dabartis
Aktualijos
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Reikalaujame teisingumo

Lietuvos Respublikos Valstybės kontrolei

Pakartotinai dėl įstatymų ir kitų įstatyminių aktų pažeidimo,
kuriant Grūto miške sovietinių skulptūrų ekspoziciją

Dėkojame už 2001 m. rugsėjo 20 d. atsakymą į mūsų 2001 m. birželio 11 d. raštą ir į mūsų atstovų išsamius paaiškinimus, susitikus su Jūsų pareigūnais, kuriems buvo įteikta daug medžiagos dėl sovietinių skulptūrų ekspozicijos kūrimo Grūto miške.
Jūsų atsiųstame 2001 m. rugsėjo 20 d. rašte Nr. 260-09-1984 mes pasigedome mūsų nurodytų įstatyminių aktų pažeidimų analizės bei įvertinimo, ko mes prašėme. Juk tai buvo vienintelis ir tiesioginis mūsų kreipimosi į Valstybės kontrolę tikslas. Galbūt Jūs nevisiškai supratote kreipimosi esmę. Mes norėjome sužinoti Jūsų nuomonę dėl kiekvieno pažeisto įstatymų bei kitų teisinių aktų straipsnio, jo dalies bei punkto, kuriuos mes nurodėme, pabraukdami Jums įteiktose įstatymų ir kitų teisinių aktų faksimilėse.
Išvardiname tuos pažeidimus dar kartą ir primename kai kuriuos mūsų teiginius:
1. Perduoti 42 sovietmečio paminklines skulptūras Vyriausybė neturėjo teisės, nes LR Vyriausybės 1998 12 31 nutarimas Nr.1532 (priedas 1), mūsų nuomone, yra neteisėtas ir niekinis, nes jis pažeidė LR Valstybės ir savivaldybių Turto valdymo, naudojimo ir disponavimo įstatymo 9 straipsnio 1 dalį. Pagal šio įstatymo 1 dalį, spręsti bet kokius šių skulptūrų panaudojimo klausimus turi teisę tik Seimas, o ne Vyriausybė (priedas 3).
2. Pažeisti LR Teritorijų planavimo įstatymo penkių straipsnių 14 punktų (priedas 4). Pažeidimai visose faksimilėse pabraukti brūkšniais, o jų esmė papildomai paaiškinta priede 2 ("Faktai ir jų komentarai").
3. Sovietinių skulptūrų eksponavimo Grūto miške detalusis planas parengtas tik 1999 m. rugsėjo-spalio mėnesiais, t.y. po to, kai ekspozicijos rengimo ir statybos darbai buvo beveik baigti. Visai akivaizdu, kad tie darbai pagal įstatymus laikytini savavališka statyba. Mūsų jau minėto Teritorijų planavimo įstatymo bei kito teisinio akto - Detaliųjų planų taisyklių (priedas 5) - pažeidimai yra, mūsų nuomone, akivaizdūs ir neginčytini.
4. Varėnos rajono taryba, 1999 m. spalio 15 d. sprendimu Nr.III-246 (priedas 9) patvirtindama skulptūrų ekspozicijos detalųjį planą, pažeidė LR Vietos savivaldos įstatymą (priedas 6). Juk detalusis planas absoliučiai skiriasi nuo bendrojo plano, todėl, tvirtindama tokį detalųjį planą, Varėnos rajono savivaldybė neginčijamai pažeidė Teritorijų planavimo įstatymo 20 straipsnio 8 punktą ir Vietos savivaldos įstatymo 18 straipsnį (priedas 6). Be to, detaliojo plano svarstymo 69 vietinių gyventojų susirinkime negalima traktuoti kaip įstatymo reikalaujamo suderinimo su Lietuvos visuomene, nes sovietinių skulptūrų ekspozicija Grūto miške yra ne Grūto kaimo ar Varėnos rajono gyventojų, ar verslininko V.Malinausko vietinis reikalas, bet visos Lietuvos lygmens politinis objektas su neprognozuojamomis pasekmėmis. Visoje pražangų grandinėje nebekelia nuostabos ir tai, kad Varėnos rajono taryba, kaip jau minėta, ėmėsi ekspozicijos projekto - detaliojo plano - svarstymo ir tvirtinimo tik dėl akių ir tik tuomet, kai komunizmo vadų skulptūros jau buvo ant postamentų išrikiuotos ir sumontuotos ir kai V.Malinauskas jau vedžiojo ekskursijas. Bet kitaip ir būti negalėjo, nes visi ekspozicijos rengimo darbai buvo savavališka statyba. V.Malinauskas neatsižvelgė į 1998 metų konkursinį projektą ir kūrė visai kitokią ekspoziciją be jokio projekto (priedas 11).
Taip pat pakartotinai atkreipiame Jūsų dėmesį į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro protestą šiuo klausimu (priedas 7), ir pateikiame nešališkų teisininkų teisines išvadas (priedai 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.5 ir 8.6).
"Vilmorus" pateikė (priedas 12) apklausiamiems žmonėms ne Vyriausybės kanclerio K.Čilinsko užsakytus klausimus, bet visai priešingo turinio klausimus, su juose iš anksto užkoduotu pritarimu sovietinių skulptūrų ekspozicijai kurti. Apgaulės esmė: "Vilmorus" kreipėsi į respondentus, prašydamas atsakyti į klausimą, ar jie pritaria žiniasklaidos plačiai išreklamuoto kelių šimtmečių Lietuvos istorijos parko kūrimui, kuriame komunizmo vadų skulptūros būsiančios tik kaip priedas, tik tarp kitko. Tačiau apie Lietuvos istorijos parką nebuvo jokios oficialios kalbos, ir Malinauskas jo nekūrė. Apgaule išgauti procentai dar ir šiandien naudojami koziriais, ginant kai kuriuos politikus, valstybės pareigūnus ir Grūto šeimininko pražangas.
Be to, mes drauge su teisininkais ir pedagogais išsiaiškinome, kad pagal Valstybinių muziejų nuostatų 7.8 punktą, muziejai, vykdą funkcijas, analogiškas Grūto miško parko muziejinėms ir edukacinėms funkcijoms, gali būti tik valstybiniai.
Kyla klausimas, kaip "Hesonos" klubas sugebėjo gauti valstybei priklausančias 42 skulptūras iš 7 miestų ir 17 rajonų (iš Vilniaus - 11, iš Kauno - 6 ir t.t.), kaip tos skulptūros buvo inventorizuojamos. Juk jos buvo ne savivaldybių ir Kultūros vertybių apsaugos departamento jurisdikcijoje. Apie tai Valstybės kontrolei referavo Seimo kontrolierių įstaiga (priedas 10).
Taip pat prašytume išnagrinėti mūsų pateiktuose prieduose nurodytų valstybės pareigūnų aplaidžią bei visuomenę klaidinančią veiklą ir padaryti atitinkamus vertinimus.
Mes, kaip ir visi sąmoningieji Lietuvos piliečiai, reikalaujame teisingumo, vykdomo besąlygiškai, nes bet kokie kompromisai vykdant teisingumą yra sandėriai su sąžine bei su įstatymų laužytojais ir yra korupcijos daigynai. Nebaudžiami teisės pažeidimai didina valstybėje chaosą ir visuomenės degradaciją, griauna bet kokias visuomenės moralines ir teisines nuostatas, visuotinai žlugdo pasitikėjimą visų lygių tarnautojais, žeidžia tautos savigarbą ir Lietuvos valstybės prestižą pasaulyje.
Jeigu Jums kiltų kokių nors neaiškumų, prašome kreiptis telefonais: (8-22) 31 81 11, 61 85 86.
Jūsų institucijos pareiga yra nagrinėti ir konstatuoti teisės pažeidimus ir užtikrinti, kad visi pažeidimai būtų likviduoti, o pažeidėjai - nubausti.
Pasitikime Jūsų sąžine.
Kreipdamiesi į Jus, norėtume gauti Valstybės kontrolės sprendimą su išvadomis.

Protesto konferencijos sovietinių skulptūrų ekspozicijos tema dalyviai: Jonas Čeponis, Leonas Kerosierius, Bronius Zabulis, Bronislovas Juozaitis, Jonas Kadžionis, Vytautas Jocius, Antanas Paulavičius, Kazimieras Savičius, Jonas Matukevičius, Vladas Kazlauskas, Žybartas Simonaitis, Algirdas Beškevičius, Augustinas Gudmanas, Vytautas Raudeliūnas, Hilartas Martinkėnas, Povilas Dirsė, Kazys Vidžiūnas, Vaclovas Janušauskas, Jonas Česnavičius, Algimantas Malinionis, Justinas Bautrėnas, Zenys Lisauskas, Petras Gvazdauskas

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija