Atnaujintas 2001 m. lapkričio 21 d.
Nr.87
(996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Istorija ir dabartis
Aktualijos
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

"Jūsų patirtis tarnauja šiandieninei Lietuvai"

Spalio 8-14 dienomis Čikagoje vyko JAV lietuvių bendruomenės 50-mečio minėjimo (organizacinio komiteto pirmininkas dr. Petras Kisielius) renginiai. Tai buvo grandiozinis renginių maratonas, kuris parodė, kad šiuo metu Lietuvių bendruomenė Jungtinėse Amerikos Valstijose yra stipriausia išeivijos lietuvių organizacija. Ta proga buvo išleisti net du leidiniai: Jūratės Jasaitytės-Budrienės (buvusio JAV LB valdybos pirmininko Jono Jasaičio dukters) parengtas programinis leidinys ir Broniaus Nainio, buvusio JAV LB Valdybos pirmininko ir Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininko, knyga "Lietuvai ir lietuvybei".
Pasaulio lietuvių centre, Lemonte, spalio 8-11 dienomis dirbo JAV LB tarybos ir LR Seimo atstovų komisija (vadovai Liūda Rugienienė ir LR Seimo narys Vaclovas Karbauskis), kuri šiemet daug dėmesio skyrė Lietuvos mokslo problemoms ir lietuviškam švietimui išeivijoje. Ta proga į JAV buvo atvykusi grupė Lietuvos mokslininkų ir mokslo organizacijų atstovų: švietimo ir mokslo ministras dr. Algirdas Monkevičius, Mokslų akademijos viceprezidentas akademikas Algirdas Gaižutis, Mokslo tarybos pirmininkas dr. Kęstutis Makariūnas, Mokslininkų sąjungos prezidentas dr. Vygintas Gontis, prof.Vytautas Astaševičius.
JAV LB 50-mečio minėjimo renginiuose dalyvavo Lietuvos valstybinė delegacija, kurią sudarė LR Seimo vicepirmininkas Artūras Skardžius, Seimo nariai Vaclovas Karbauskis, Arminas Lydeka, Aloyzas Sakalas, Jurgis Razma, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius, Išeivijos ir tautinių mažumų departamento direktorius dr. Remigijus Motuzas.
Didelį įspūdį išeivijai paliko Telšių vyskupas augziliaras Jonas Kauneckas. JAV Lietuvių bendruomenę pagerbė Lietuvai atstovaujantys LR ambasadorius Vašingtone Vygaudas Ušackas, ambasadorius Jungtinėms Tautoms dr. Gediminas Šerkšnys, Čikagos gen. konsulas Giedrius Apuokas bei garbės konsulai Vaclovas Kleiza ir Stenley Balzekas, garbingi išeivijos organizacijų atstovai.
"Kai mus sovietiniais laikais spaudė nuožmi okupanto ranka, jutome, kiek jūs darėte žygių, kad Lietuvos vardas pasaulyje būtų minimas, kad lietuviai būtų prisimenami ir Jungtinėse Tautose, ir Amerikos Senate, ir kitur. Aš ir atvykau jums padėkoti, - invokacija pradėdamas JAV LB tarybos sesiją spalio 12-osios rytą Alsip, Čikagos priemiestyje, kalbėjo vysk. J.Kauneckas. Jo žodžiais galima apibendrinti visų Lietuvių bendruomenę sveikinusių svečių iš Lietuvos mintis. - Jūs, Amerikoje būdami mažuma, gal irgi jautėtės kiek silpni. Lietuvoje juokaujama, kaip lietuviai, užpulti lenkų, kreipėsi į kaimynus latvius pagalbos - prašė tankų. Latviai paklausę: kiek tų tankų jums duoti - vieną ar abu? Tie, kurie pasakoja šį anekdotą, nori mus, lietuvius ir latvius, suniekinti, bet aš manau, kad taip jie tik pagiria: neturėdami daug ginklų, jie vis dėlto priešinosi, jungėsi. Taip ir jūs, būdami mažuma, kovojot už Lietuvą."
50-mečio proga susirinkusiuosius pasveikino ambasadorius V.Ušackas, perskaitęs Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus laišką. "Jūsų patirtis tarnauja šiandieninei Lietuvai. Jūsų minčių dar ne kartą prireiks", - tokia buvo pagrindinė šio laiško mintis. Susirinkusiuosius pasveikino šeimininkai, gausūs svečiai.
Pusantros dienos dirbusi JAV LB XVI tarybos antroji sesija išklausė prezidiumo pirmininkės Reginos Narušienės ataskaitą. Apžvelgusi padarytus darbus, pirmininkė įvardijo ir ateities uždavinius: "Finansiškai, moraliai ir savo talentais prisidėjome, kai Lietuva stojosi ant kojų. Dabar turime pasirūpinti ir savimi: turime pritraukti trečiosios bangos lietuvius, rūpintis savo seneliais. Pasaulis keičiasi, turime keistis ir mes, turime prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų".
Atsiskaitė ir Krašto valdyba. Pirmininko Algimanto Gečio pranešime vienas ryškiausių akcentų buvo bendradarbiavimas. "Reikia mokėti bendradarbiauti. Ne visada tai sekasi, bet mes einame ta linkme. Susitikome su ALT'a, sutarėm bendradarbiauti. Patvirtintas susitarimas su Lituanistikos tyrimo centru. Labai svarbi mums yra trečioji išeivių banga, negalime leisti jai pražūti, ištirpti", - kalbėjo A. Gečys.
Buvo išklausytos atskirų tarybų ataskaitos, prie jų dirbančios komisijos pateikė savo rezoliucijas. Plojimais buvo palydėtas Krašto valdybos vicepirmininkės išeivijos naujosios - trečiosios bangos problemoms Dalios Badarienės pranešimas, kuri į ramų ir lygų sesijos darbą įnešė šiek tiek nerimo: atsiranda naujų, bet neišvengiamų problemų, ir jeigu JAV LB nori pratęsti savo gyvavimą dar vienoje kartoje, ji turės ne tik apie tas problemas kalbėti, bet ir jas spręsti.
Pasisakė Tarybos nariai, pirmą kartą buvo skirta valanda apylinkių pirmininkams, kurie atnešė žinių iš pačių apačių - iš realaus bendruomenės gyvenimo. Po to vyko iškilminga vakarienė, kurioje šiltai buvo sutiktas pagrindinio pranešimo autorius rašytojas Vytautas Volertas ir poeto Bernardo Brazdžionio publicistinis žodis, kurį perskaitė Jūratė Budrienė. Įteikta švietimo premija. Ją pelnė žymus išeivijos veikėjas ir mokytojas Jonas Kavaliūnas.
Spalio 13-ąją Jaunimo centre buvo surengtas iškilmingas minėjimas (vedė Jūratė Budrienė), o prieš tai buvo atidaryta ir paroda (rengėjas Leonas Narbutis), iliustruojanti Lietuvių bendruomenės veiklą. Minėjimo dalyvius pasveikino organizacinio komiteto pirmininkas dr. Petras Kisielius. Pagrindinį pranešimą padarė buvęs JAV LB ir PLB pirmininkas Bronius Nainys. Garbės žymenimis JAV Lietuvių bendruomenė pagerbė su jaunimu dirbančias organizacijas: ateitininkus (žymenį priėmė Lietuvių skautų sąjungos pirmininkė Birutė Banaitienė), skautus (priėmė Šiaurės Amerikos ateitininkų tarybos pirmininkas dr. Vytautas Narutis), Vyčius (priėmė Lietuvos Vyčių centro pirmininkas Robert Martin, jr.), Lietuvių tautinių šokių institutą (priėmė direktorė Nijolė Pupienė) ir Lietuvių fondą (žymenį priėmė tarybos pirmininkas dr. Antanas Razma ir valdybos pirmininkas Povilas Kilius).
Meninę programą parodė "Dainavos" choras (vadovas Darius Polikaitis), "Grandies" šokėjai (vadovė Violeta Smieliauskaitė-Fabionovich), skaitovė Audrė Budrytė, lituanistinių mokyklų skaitovai, kanklininkų ansamblis (vadovė Genovaitė Razumienė).
Iškilmingos šv. Mišios už JAV lietuvių bendruomenę buvo aukojamos spalio 14-ąją Švč. Mergelės Marijos Gimimo parapijos bažnyčioje (šv. Mišias koncelebravo vysk. Jonas Kauneckas, parapijos administratorius kun. Jonas Kuzinskas ir kun. Rimas Gudelis, giedojo "Dainavos choras"). Iškilmingos pamaldos vyko ir evangelikų Tėviškės parapijos bažnyčioje.
Tą patį sekmadienį Maria gimnazijos salėje buvo surengtas ilgai lauktas ir šiltai sutiktas "Ąžuoliuko" choro (vadovas prof. Vytautas Miškinis) iš Lietuvos koncertas.
Šventės renginių buvo tiek daug, kad juos buvo nelengva atlaikyti ne tik organizatoriams, bet ir dalyviams. Patirta naujų įspūdžių, užmegzta daug naujų pažinčių. Ypač daug naujo sužinojo svečiai iš Lietuvos, kuriuos nustebino išeiviško lietuvių gyvenimo intensyvumas ir darbų platumas.
Minint 50-ąją JAV lietuvių bendruomenės sukaktį, buvo išsakyta daug gražių žodžių. Įsiminė JAV LB Valdybos pirmininko Algimanto Gečio kalba: "Likome ištikimi Lietuvių Chartos principams 50 metų. Svetingoje Amerikoje, valdžios nepersekiojami, bet ir jos neremiami, sąžiningai vykdėme Apvaizdos patikėtą nelengvą lietuvybės išlaikymo ir naudos Lietuvai nešimo misiją. Šiandien džiaugiamės Lietuvos ir išeivijos pastangomis atgauta nepriklausomybe. Tai, kas buvo atlikta išeivijoje, buvo atlikta ne vien Lietuvių bendruomenės pastangomis. Reikėjo tautiškai sąmoningos šeimos, patriotinės spaudos, tautiškai stiprių tikėjimo vadovų, stiprių organizacijų bei sambūrių, kad per 50 metų išaugintume dvi naujas išeivijos kartas. Joms įskiepijome meilę Lietuvai ir norą jai padėti. Ir nors metų sūkuryje esame svetimos aplinkos vandenų praskalauti, JAV LB tebėra gyva, kupina ryžto, gyvena tais pačiais idealais kaip ir prieš 50 metų".

Audronė V.ŠKIUDAITĖ

Čikaga, JAV


Vyskupas Jonas Kauneckas priima jaunųjų ateitininkų atneštas aukas per JAV lietuvių bendruomenės 50-mečio proga aukotas šv. Mišias Marquette Parko Švč. M.Marijos Gimimo bažnyčioje

Svečiai iš Lietuvos Čikagoje po "Ąžuoliuko" koncerto: ministrai Vilija Blinkevičiūtė, Algirdas Monkevičius, Seimo pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius, JAV LB Kultūros tarybos pirmininkė Marija Remienė, Seimo narys Vaclovas Karbauskis, JAV LB valdybos pirmininkas Algimantas Gečys ir Lietuvos generalinis konsulas Čikagoje Giedrius Apuokas

Jono TAMULAIČIO nuotraukos


"XXI amžiaus" skaitytojų užsienyje dėmesiui!

Galima užsiprenumeruoti "XXI amžių" tiesiogiai. Čekį rašykite "Naujasis amžius", Viešoji įstaiga vardu ir siųskite redakcijos adresu:

a.d. 211, LT-3000 Kaunas, LITHUANIA.

Prenumeratos kaina pusei metų - 50 dolerių, metams - 95 doleriai. Užsieniečiai taip pat gali užprenumeruoti "XXI amžių" ir savo giminėms Lietuvoje. Abiejų savaitės numerių kaina metams - 50 dolerių, trečiadienio numerio - 30 dolerių, penktadienio numerio - 20 dolerių.
Nepasitikintys gali siųsti čekį "XXI amžiaus" atstovui JAV kun. A.Paliokui, rašydami čekį jo vardu ir siųsdami adresu:

Rev. Algirdas Paliokas, 14915 127th Street, Lemont, IL 60439, USA

 

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija