Atnaujintas 2001 m. lapkričio 21 d.
Nr.87
(996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Istorija ir dabartis
Aktualijos
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Teroristiniai išpuoliai - nepateisinami

Niekada žiniasklaidos pranešimai apie pavienius teroristų išpuolius nesukeldavo tokio plataus atgarsio, kaip neregėto masto teroristų išpuoliai rugsėjo 11 dieną prieš Pasaulio prekybos centrą Niujorke ir Pentagoną Vašingtone. Teroristai, prisidengę islamu, vykdo nusikaltimus. JAV, paskelbusios karą terorizmui, užsimerkė prieš Maskvos kariaunos veiksmus Čečėnijoje. Katastrofa šioje šalyje yra daug baisesnė, nei žino pasaulis. Čia vykdomas tautos genocidas. Per pastaruosius dvejus metus nužudyta 130 tūkst. čečėnų.
Pamąstyti apie šias aktualijas krikščioniško ir islamiško mokymo šviesoje prieš porą savaičių pakvietė Čečėnijai remti komitetas, vadovaujamas Aldonos Juškaitės. Į susitikimą su moksleiviais ir mokytojais į Kauno J.Urbšio vidurinę mokyklą atvyko Kauno totorių religinės bendruomenės pirmininkas ir mečetės imamas Romas Jakubauskas, katalikų kunigas Robertas Grigas ir Tarptautinės parlamentarų grupės Čečėnijos problemoms generalinis sekretorius Algirdas Endriukaitis. Vėliau prelegentai susitiko su politiniais kaliniais ir tremtiniais.

Efektyviausias XXI amžiaus ginklas - informacija

Informacija formuoja visuomenės nuomonę, pagreitina užsienio šalių reakciją į vieną ar kitą įvykį. Pagrindiniu informacijos šaltiniu tampa internetas. Tad kokios talibų galimybės paveikti pasaulio nuomonę? Talibai turi Afganistane vieną televizijos kanalą. Kontroliuodami šią informaciją, brangiai ją parduoda pasaulio, taip pat ir JAV, žiniasklaidai. Brangiai parduodami informaciją, talibai ją skirtingai interpretuoja. Šios žinios ypač veikia Afrikos šalis. Apskritai informacija apie JAV karą Afganistane Lietuvą pasiekia keturis kartus apdorota. JAV kariškiai savo šalies žurnalistams taip pat tikros tiesos neatskleidžia. Suprantama, nes tai - valstybinė paslaptis. Lietuvos žurnalistai neseniai per pirmąją Lietuvos radijo programą vykusioje diskusijoje "Karas ir žiniasklaida" pripažino, kad Lietuvoje nėra "stipraus" apžvalgininko, kuris operuotų įvairia medžiaga, gerai išmanytų, kas yra Afganistanas, islamas, karo technika. Ne kažin ką gali pasakyti eilinis kareivis, buvęs Afganistane tarybinės kariuomenės gretose, net ir Amino rūmų šturme dalyvavęs KGB karininkas. Lietuvos žiniasklaida, rašydama apie kovas su talibais, daugiausia naudojasi rusų žiniasklaidos žiniomis. Žmonės nori žinoti tiesą. Labai skaudu, kai žinios falsifikuojamos. Tikriausiai daugelis prisimena rugsėjo 11-osios vaizdus, kai vieną minutę rodomi griūvantys dangoraižiai, o kitą - tuo neva besidžiaugiantys musulmonų vaikai. Iš tiesų šie kadrai buvo užfiksuoti kažkada vykusioje musulmonų šventėje.

Islamas - ne "blogio religija"

Penktadalis mūsų planetos gyventojų yra musulmonai, išpažįstantys islamą. Daugiausia islamą išpažįstančių žmonių gyvena Vakarų ir Vidurio Azijoje, Šiaurės Afrikos šalyse, Indonezijoje ir Bangladeše. Iš viso musulmoniškomis laikomos net 57 šalys. Islamas yra viena didžiųjų pasaulio religijų (greta krikščionybės ir budizmo) - ne blogį propaguojanti religija. Islamas neskatina blogio ar neapykantos, sakė imamas R.Jakubauskas. Jo perskaitytame Lietuvos musulmonų sunitų dvasinio centro (LMSDC) - Muftiato pareiškime dėl rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių JAV teigiama: "LMSDC - Muftiatas visiškai smerkia bet kokius teroristų nusikaltimus bei patį terorizmą, kaip jis besireikštų... Taip pat esame labai sunerimę dėl to, kad tam tikros ekstremistinės grupuotės stengiasi pridengti teroristinius veiksmus religijos vardu, tuo pasėdami neapykantą tarp įvairias religijas išpažįstančių žmonių". Todėl LMSDC palaiko Lietuvos ir tarptautinės visuomenės poziciją kovoje su tarptautiniu terorizmu.
Toks reiškinys, kaip savižudybė, yra griežtai smerkiamas ir dažnai minimas islamo pranašo Mohamedo chadisuose (tradicijose). Pranašas mini savižudybę, kaip vieną iš septynių didžiausių nuodėmių, pridurdamas, kad savižudžiui teks amžinai kentėti tas kančias, kurias patyrė besižudant, aiškino R.Jakubauskas. "Dabar pasaulyje galime aptikti tokias musulmonų grupes, kurios pripažįsta tik savo vadovų ar mokytojų mokymus ir Korano bei chadisų aiškinimus ir bando įpiršti savo idėjas visiems kitiems. Tai daroma ir prievarta, o visi, kurie jiems nepritaria, iš karto tampa jų priešais, nesvarbu, ar jie yra kito tikėjimo žmonės, ar musulmonai. Dažnai musulmonai vadinami teroristais tik dėl to, kad tam tikra grupelė iš jų užsiima terorizmu, nors didžioji dalis musulmonų daugumoje islamo šalių visiškai nepritaria šių grupuočių ideologijai", - apgailestavo R.Jakubauskas. Pavyzdžiui, dažni teroristiniai išpuoliai Alžyre yra nukreipti prieš taikius Alžyro musulmonus, kurie nepritaria šių grupuočių idėjoms. Kun. Robertas Grigas (dalyvavęs tik susitikime J.Urbšio mokykloje) kalbėjo apie islamo ir krikščionių religijos panašumus ir skirtumus, akcentavo, jog abi religijos yra kilnios. Viskas priklauso nuo to, kaip patys žmonės išpažįsta tikėjimą.

Kur yra terorizmo šaknys?

A.Endriukaitis ir R.Jakubauskas atkreipė dėmesį, jog teroras nėra tikrasis islamo tikėjimo veidas. Šis tikėjimas nėra paremtas teroru. Islamas yra taika. O teroristai neskleidžia taikos. Jie skleidžia blogį ir neapykantą. Terorizmas atkeliavo ne iš musulmoniškų šalių, nes teroras (angliškai "gąsdinimas, bauginimas") yra smerkiamas nuo pat islamo pradžios. Pagal islamo šariatą, tie, kas baugina, gąsdina bei plėšikauja, yra baudžiami mirties bausme, nes tokie žmonės drumsčia taikios bendruomenės gyvenimą.
XIX amžiuje - XX a. pradžioje Rusijos narodnikai, Rusijos eserai bei anarchistai ėmėsi smurto. Tik jis buvo nukreiptas į konkrečius asmenis. Pasikėsinimų aukomis tapo Rusijos caras Aleksandras II, Stolypinas, Prancūzijos prezidentas Sadi Carnot ir kiti.
JAV specialiųjų tarnybų ieškomą Osamą bin Ladeną CŽV rėmė tada, kai afganistaniečiai priešinosi sovietų armijos invazijai į Afganistaną. O tai, kad islamo religija neturi nieko bendra su terorizmu, pripažįsta ir daugumos pasaulio šalių valdžios atstovai. JAV prezidentas D.Bušas susitikime su Amerikos musulmonais Vašingtono mečetėje sakė: "Teroras nėra tikrasis islamo tikėjimo veidas. Islamas yra taika". Per teroro aktą JAV žuvo daugybė žmonių, įvairių religijų atstovų, tarp jų - ir apie 300 musulmonų. Koranas skelbia: "Kovokite už šventą reikalą Alacho kelyje tik prieš tuos, kurie kovoja su jumis, bet niekada pirmi nerodykite priešiškumo, nes Alachas nemėgsta užpuolikų!" Todėl šiuo metu paplitusio žodžio "džihadas" reikšmė nėra tokia baisi, kaip stengiasi apibūdinti kai kurie žiniasklaidos atstovai. Netgi krikščionys arabai dažnai savo vaikus vadina "Džihad". O talibus "pagimdė" rusiškas terorizmas, aiškino A.Endriukaitis. Ar buvo susimąstyta, kas darėsi mažamečių talibų širdyse, kai Rusija kariavo Afganistane ir mažųjų akyse žudė jų tėvus?
Smerkiant talibų režimą ir, deja, neįrodytus teroristus prieš JAV, negalima pamiršti terorizmo šaknų, sakė prelegentai.

Genocidas, kankinimai, žudymai, masinės kapavietės, išpirkų reikalavimas Čečėnijoje

Pateikdamas šiurpinančių faktų apie Rusijos vykdomą genocidą Čečėnijoje, A.Endriukaitis atkreipė dėmesį, jog Čečėnija tampa vis labiau izoliuota nuo aplinkinio pasaulio, ten ignoruojamos pagrindinės žmogaus ir pilietinės teisės. Čečėnai miršta nuo bado, šalčio, sunkių užkrečiamų ligų, nėra pakankamos medicininės priežiūros. Valdžia nesuteikia pasaulio bendruomenei priemonių įvertinti tikrąjį padarytos žalos mastą ir ištirti nusikaltimus žmonijai. Užkertamas kelias tiesai apie kankinimų stovyklas Urus-Martane, Černokozove, PAP-1, PAP-5, Dojkar-Ojl, Chankaloje, Naure ir Mozdoke.
Skaičiuojama, kad per antrąjį karą Čečėnijoje nužudyta mažiausiai 40 tūkst. žmonių, o kiek jų suluošinta! Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos prezidentas lordas Raselas-Džonstonas neseniai pareiškė, kad jei Rusija grąžins mirties drausmės vykdymą, bus pašalinta iš Europos Tarybos. Šiandien Čečėnijoje, netgi neįvedus nepaprastosios padėties, kasdien nužudoma 5-20 taikių gyventojų. "Ar tai ne mirties bausmė, kasdien vykdoma dvejus metus?" - klausė A.Endriukaitis ir pateikė čečėnų kankinimų "technologiją". Daktaras Umaras Chambijevas, Čečėnijos apsaugos ministras, nurodo, jog egzistuoja nuostata, kad čečėnų vyrai turi būti perleisti per suėmimo ir kankinimo konvejerį, kur yra žudomi arba luošinami, Valteris Švimeris, Europos Tarybos generalinis sekretorius, kalba apie 18 tūkst. be žinios dingusių čečėnų. Žinomiausi kankinimų būdai: "tariamas sušaudymas", "kankinimas garsu", "šliaužiojimas pilvu" (su "raportu budeliui"), "dalyvavimas kitų kankinime", "kankinimas elektros srove", "kankinimas kybant kregždute" (už nugaros surištomis rankomis ir kojomis), "kankinimas su dujokauke" (periodiškai neduodant kvėpuoti), "dantų šlifavimas dilde", "liežuvio prikalimas prie stalo" ("čečėnų apvalus stalas"). Taikomas kankinimas "maitinimas": aukai keletą dienų neduoda valgyti ir gerti, po to žnyplėmis iki kraujo suspaudžia liežuvį ir mušdami lazdomis verčia valgyti karštą, persūdytą viralą, kuriame pridėta daug pipirų. Žinomas pasaulyje ekspertas iš JAV Kenas Alibekas tvirtina, kad sovietiniais metais Sveikatos apsaugos ministerija cheminio ir bakteriologinio ginklo preparatus išbandydavo su psichiatrijos ligonių pacientais. Jis ir kiti ekspertai mano, kad tokie bandymai šiandien vykdomi ir Čečėnijoje.
Kariuomenės siautėjimas ir kankinimų baimė žmones verčia bėgti. Mažiausiai nukentėjusiame nuo karo Gudermeso mieste vienam gyventojui tenka trys rusų kareiviai. Agentūros "Prima" šių metų liepos 24-osios duomenimis, čečėnų pabėgėlių yra 400 tūkst. Ingušijos pabėgėlių stovykloje čečėnų pabėgėlis maistui gauna 15 rublių per dieną, o gyvenantis privačiuose namuose - šešis rublius. Rusų kariškiui maistui per dieną skiriama 176 rubliai. Turintis laikiną teritorinį prieglobstį Lietuvoje pabėgėlis viengungis maistui per dieną gauna 5,24 Lt, sutuoktinis - 4,84 Lt, vaikas - 4,03 lito.

Masinės kapavietės

Masinių kapaviečių vietos aptinkamos nuo 2001-ųjų pradžios. Ten yra dingusių be žinios asmenų kūnai. Masinėje kapavietėje Chankaloje rasti 200 asmenų kūnai surištomis rankomis ir kojomis. Kita masinė kapavietė su 50 kūnų aptikta Rošni-Čiu. Joje rastas ir vienerių metų kūdikis. 70 kūnų aptikta šiemet gegužę Džochargaloje, buvusio pašto pastato rūsyje, ir kitur.
Kūnų skrodimas parodė, kad visi masinėse kapavietėse rasti žmonės prieš mirtį patyrė kankinimus, jų vidaus organai buvo chirurginiu būdu išimti. Dėl to Čečėnijoje atsirado organų mafija, bendradarbiaujanti su tarptautine organų mafija. Aukų vidaus organai parduodami laboratorijoms, kuriose jie naudojami kaip medžiaga bandymams.

Išpirkų verslas

Rusų kareiviai dalyvauja "išpirkų versle" ir parduoda įkaitų laisvę. Reikalaujamos išpirkos dydis priklauso nuo koncentracijos stovykloje esančio asmens giminių gerovės. Tie, kurie nemoka išpirkos, yra kankinami, o jų kūnai po mirties parduodami jų šeimos nariams. Vienas iš svarbiausių liudininkų "išpirkų versle" yra dr. U.Chambijevas, Čečėnijos apsaugos ministras. Jis yra vienas iš laimingų gyvųjų, nes jo giminės sumokėjo išpirką, kad išgelbėtų jį nuo kankinimų stovyklos Černokozove. Kareiviai prašo nuo dviejų iki trijų tūkstančių JAV dolerių išpirkos už žmogų.
Todėl negalima leisti nutylėti Čečėnijoje vykstančios žmogiškosios tragedijos.

Jie primena pokario KGB smogikus

Maskvos srities Ruzos gyvenvietėje yra Rusijos specialiųjų tarnybų mokykla, kur visų laikų Čečėnijos kagėbistai, užverbuotieji, perbėgėliai rengiami kariniam, politiniam ir religiniam infiltravimui Čečėnijoje. "Mes gerai pamename pokario KGB smogikų mokyklą Nemenčinės gatvėje Vilniuje, kur rengti įvairiausi kadrai partizaniniam judėjimui kompromituoti", - pastebi A.Endriukaitis. Čečėnus po pasaulį blaško Rusija. "Kaip vertina šiandieniniai Lietuvos politikai ir pareigūnai 1944 metais pabėgusius nuo bolševikų į Vakarus per 120 tūkst. lietuvių, - retoriškai klausė A.Endriukaitis, - ar galima juos lyginti su Čečėnijos pabėgėliais?"

* * *

Prelegentams buvo pateikta daug klausimų. Susirinkusiuosius domino islamo religija, papročiai, moters dalia musulmoniškoje aplinkoje, neramino įvykiai Čečėnijoje ir lietuvių grupelės eskaluojamas pagonybės sugrąžinimas.

Angelė BUŠKEVIČIENĖ

Kaunas

© 2001 "XXI amžius"

 


Kauno totorių bendruomenės pirmininkas, Kauno musulmonų mečetės imamas Romas Jakubauskas

Zenono ŠIAUČIULIO nuotrauka

Tarptautinės parlamentarų grupės Čečėnijos problemoms generalinis sekretorius Algirdas Endriukaitis nenuilstamai kovoja
už Čečėnijos nepriklausomybę

Kęstučio VANAGO (ELTA) nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija