Atnaujintas 2001 m. lapkričio 30 d.
Nr.90
(999)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Atmintis
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Nutylėjimai - dezinformacijos rūšis

Kariuomenės dienos proga Lietuvos Didžiojo Etmono Jonušo Radvilos Mokomojo pulko muziejuje Jonavos rajono muziejus surengė Lietuvos kariuomenės istorijos parodą. Muziejaus direktorės pranešime, skirtame kariuomenės istorijai nušviesti, paminėjo praėjusio amžiaus Nepriklausomybės kovas, pirmąjį Krašto apsaugos ministrą prof.A.Voldemarą, pirmąjį kariuomenės vadą gen.S.Žukauską, dar vieną kitą detalę ar pavardę, užsiminė apie 1940 metų įvykius. Neminėdama pavardžių priminė, kad karininkai buvo suiminėjami, kalinami, sušaudomi. Ir istorija pasibaigė be… pabaigos. Stenduose eksponuojamos trylikos generolų nuotraukos, paskutinioji - gen.V.Vitkausko.
Deja, tai tik dalis Lietuvos kariuomenės istorijos. Kodėl buvo pamirštas generolas M.Pečiulionis, vienintelis iš Lietuvos generaliteto dalyvavęs ginkluotame pasipriešinime? 1941 metų Birželio tautos sukilime dalyvavo daug karininkų ir kareivių. Apie juos - nieko! 1944 metais Vietinės rinktinės kariai, vadovaujami gen.P.Plechavičiaus, ryžosi išnaudoti viltingą, bet neišsipildžiusią progą pamėginti atkurti Lietuvos nepriklausomybę keičiantis okupantams. Apie tai irgi nutylėta. Dešimtmetį truko partizanų kovos. Generolas Jonas Žemaitis, vyriausiasis gynybos pajėgų vadas, viena iškiliausių asmenybių Lietuvos kariuomenės ir laisvės kovų istorijoje, nepaminėtas nei žodeliu, nei nuotrauka, nei kokia nors kita žinute. Jo vardas suteiktas Lietuvos karo akademijai, kurioje rengiami karininkai atsikūrusios Lietuvos kariuomenei. Nutylėta ir kito įžymaus partizanų ginkluotųjų pajėgų vado generolo A.Ramanausko pavardė. Jie abu - itin nusipelnę Tėvynei Lietuvos kariuomenės kariai - veteranai. Be to, ginkluoto pasipriešinimo vadovybė buvo vienintelė teisėta konstitucinė valdžia okupuotoje Lietuvoje. Šis postulatas - iš garsiosios 1949 m. vasario 16 d. Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio Deklaracijos, kuri yra Lietuvos valstybės teisės aktas.
Liko nepaminėti ir po Atgimimo pirmasis atkurtos kariuomenės vadas gen. mjr. J.Andriškevičius ir dabartinis kariuomenės vadas brigados generolas J.Kronkaitis. Tai taip pat istorijos tęsinys, siekiantis mūsų dienas. Tokie nutylėjimai, nepriklausomai nuo to, ar jie atsiranda dėl neapdairumo, dėl nežinojimo, ar dėl istorinės medžiagos neparengimo, gerokai iškreipia Lietuvos kariuomenės istoriją ir gali būti vertinami kaip dezinformacija. Jaunieji kariai turėtų sužinoti mažesnės ar platesnės apimties kariuomenės istoriją, tačiau be tokių didelių spragų, be nutylėjimų.
Savo tautos, Lietuvos valstybės ir jos kariuomenės istorijos nedera nei gėdytis, nei mėginti ją dailinti. Kariuomenė niekada neišdavė Lietuvos Respublikos ir savo vėliavos garbės nesuteršė. Tačiau kariuomenė negali ištaisyti šalies politinės vadovybės klaidų, padarytų dėl politinės valios stokos kritiškais Tautai ir Valstybei periodais.
Muziejaus direktorė paminėjo, kad po 1940 m. birželio 15 d. Lietuvos kariuomenė buvo visiškai sunaikinta be kovos. Galima pridurti, kad nuo 1918-ųjų iki 1990 m. kovo 11-osios laisva ir okupuota Lietuva turėjo 24 krašto apsaugos ministrus ir kariuomenės vadus. Net dvidešimt iš jų patyrė bolševikų okupacinio režimo represijas: septyni buvo priversti pasitraukti į Vakarus, trylika buvo įkalinta, keturi buvo sušaudyti, trys - nukankinti lageriuose ir kalėjimuose. Tik vienas vienintelis iš Lietuvos generolų - paskutinis prieš Antrąjį pasaulinį karą kariuomenės vadas V.Vitkauskas išvengė represijų.
Tokia yra mūsų kariuomenės istorijos tragiškoji dalis. Ji įsakmiai įpareigoja sąmoningus piliečius ir pirmiausia politikus būti budrius. Kolektyvinės euroatlantinės saugumo sistemos, į kurias Lietuva rengiasi įstoti, būtų patikimas saugios gerovės garantas. Tai - ne tušti žodžiai. Vakarų Europos pusės amžiaus patirtis tai patvirtina.

Edmundas SIMANAITIS

Jonava

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija