Atnaujintas 2001 m. lapkričio 30 d.
Nr.90
(999)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Atmintis
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Būkite arti vienas kito

Lapkričio 21-ąją, Šv.Cecilijos dieną, Panevėžio kultūros rūmų Didžioji salė prisirinko pilnutėlė. Dar už laukujų durų stoviniavo pulkas žmonių. Tai tie, kuriems nebeužteko kvietimų, bet kurie norėjo savo dalyvavimu pagerbti vyskupą Juozą Preikšą jo 75 metų jubiliejaus ir kunigystės 50-mečio proga.
Scenoje skambėjo jauni balsai. Lietuvių ir geriausių užsienio kompozitorių kūrinius atliko Kauno sakralinės muzikos mokyklos chorai "Pastoralė" (meno vadovė ir dirigentė Nijolė Jautakienė), "Giesmė" (meno vadovė ir dirigentė Salvinija Jautakaitė). Solo dainavo Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai Rita Preikšaitė ir Laimonas Pautienius; dvasingus tekstus skaitė Kauno dramos teatro aktoriai Virginija Kochanskytė ir Petras Venslovas.
Kauno menininkai atvyko neatsitiktinai. Kaunas griškabūdiečių Preikšų šeimai buvo artimas miestas, čia Juozas mokėsi kunigų seminarijoje, čia klebonavo Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje, vėliau, įgijęs mokslo laipsnį, dėstė Kauno kunigų seminarijoje. Kaip sakė vysk. J.Preikšas, Kaunas yra pats mieliausias miestas, čia prabėgo dvidešimt šešeri gyvenimo metai, čia gyvena brolių ir sesers šeimos, čia dar galima sutikti jaunystės draugų.

Pasveikinti vyskupijos ganytojo į Panevėžį suvažiavo Lietuvos vyskupai


Dekanato muziejus

Lapkričio 18 dieną Šakių Šv. Jono Krikštytojo parapijos namuose atidarytas Šakių dekanato muziejus. 1999 metais pradėtame ruošti muziejuje sukaupta apie tūkstantis eksponatų: gausybė fotonuotraukų, religinės ir grožinės literatūros knygų, kalendorių, liturginių rūbų ir reikmenų, paveikslų. Čia atkuriama Šakių dekanato bažnyčių istorija, įamžinti iš Zanavykų krašto kilusių ar čia dirbusių dvasininkų ir žymesnių pasauliečių vardai, išsaugotos religinių apeigų relikvijos.

Muziejaus atidarymo juostą kerpa prel. Antanas Maskeliūnas


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija