Atnaujintas 2001 m. gruodžio 5 d.
Nr.91
(1000)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Kultūra
Žvilgsnis
Mums rašo
Literatūra
Atmintis
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Kokias vėliavas neša "Vėliavnešiai"

Ukmergės miesto centre stovi didingas paminklas su užrašu "Lituania Restituta". Jis iškilo Ukmergėje prieš karą, minint Lietuvos Nepriklausomybės dešimties metų sukaktį. Sovietmečiu laisvos ir nepriklausomos šalies simbolis buvo sugriautas ir čia pat, miesto sode, užkastas. Toje vietoje, kur stovėjo paminklas "Lituania Restituta", atsirado kitas, vaizduojantis kelis vėliavas nešančius vyriškius.
"Vėliavnešių" skulptūra simbolizavo Ukmergėje ne ką kitą, o revoliucinę šio krašto praeitį, komunistinių idėjų įgyvendinimą. Juk sovietmečiu tokiu "revoliucijos lopšiu" Ukmergė ir buvo laikoma. Kad tai suprastume, tereikia pasklaidyti 1976 metais išleistą ukmergiškio žurnalisto Julijono Petronio gausiai nuotraukomis iliustruotą knygelę "Ukmergė" (Vilnius, "Mintis" 71 p.).
Šiame rašinyje visiškai nesinori smerkti knygelės autoriaus, kad pažintinio pobūdžio leidinys tiesiog persmelktas komunistine ideologija. Sovietmečiu kitaip būti negalėjo, kitaip rašantys ir mąstantys negalėjo nei dirbti spaudoje, nei leisti knygeles. Tačiau noriu atkreipti dėmesį į tai, kad apie miesto centre stovėjusį Nepriklausomybei skirtą paminklą, jo išniekinimą toje knygelėje neradau nė žodžio. Užtai kaip smulkiai aprašyti ukmergiškių "kovotojų už šviesią komunistinę ateitį" portretai, įvairūs įvykiai, faktai! ...1901 metais per Ukmergę buvo gabenama iš Kauno į Vilnių lenininė "Iskra", netgi tam "reikšmingam" įvykiui atminti pastatytas paminklinis akmuo. Ukmergiškis Juozas Vareikis dalyvauja Didžiosios Spalio socialistinės revoliucijos įvykiuose, tampa Simbirsko (dabar Uljanovskas) apygardos kariniu komisaru... Žemaitkiemietis Kazys Šlaitas, pasirašinėjęs Artūro Regračio pseudonimu, rašė kovingus eilėraščius, savo gyvenimą susiejo su revoliucijos skelbimu gimtinėje... Gedimino gatvės 46-ajame name 1918 metais rinkdavosi Ukmergės komunistai, 1919-aisiais čia buvo įsikūręs miesto revoliucinis komitetas... Viename iš namų buvo apsistojęs iš baltalenkių užimto Vilniaus pasitraukęs Lietuvos laikinosios revoliucinės darbinininkų ir valstiečių vyriausybės vadovas V.Kapsukas... Ir taip toliau, ir panašiai. Pavardės, įvykiai, faktai, nuotraukos su paminklinėmis lentomis ant pastatų, paminklais.
Prasidėjus Atgimimui, nebeliko tų paminklinių lentų, nebeliko Ukmergėje Tarybų aikštės, Vlado Žvirblio, Artūro Regračio, Iciko Meskupo-Adomo, Lenino ir kitokių gatvių. Jos buvo pavadintos kitaip, vardais, susijusiais su Lietuvos istorine praeitimi, kova už laisvę ir Nepriklausomybę... Vėl savo vietoje atsirado ir paminklas "Lituania Restituta", po restauracijos jis vėl tapo Ukmergės simboliu.
Ir tai jau nieko negali stebinti, nes į gyvenimą grįžta tiesa, atkuriami kažkada piktavalių okupantų ir jų sėbrų išniekinti brangūs tautos simboliai.
Keista tai, kad Ukmergėje surado sau vietą ir sovietinė skulptūra "Vėliavnešiai". Iš miesto centro ji buvo iškelta šiek tiek tolėliau ir atsidūrė skverelyje, Kauno bei Deltuvos gatvių sankryžoje, Kauno link važiuojantys žmonės tą skulptūrą gali matyti. Tas skveras komunalininkų rūpestingai tvarkomas, prižiūrimas, "Vėliavnešiai" skęsta gėlėse. Tiesa, retkarčiais koks nors vaikėzas ant skulptūros kreida užrašo kokį nors negražų žodį, bet visa tai tuoj pat nuvaloma.
Ne kartą Ukmergėje buvo užvirusios aistros dėl šio paminklo, bet jos greitai išblėsdavo ir viskas likdavo taip, kaip buvę. O blaiviai mąstantys piliečiai, buvę tremtiniai, politiniai kaliniai, Sąjūdžio aktyvistai, kurie gerai prisimena Nepriklausomybės paminklo išniekinimą ir jo vietoje atsiradusius "Vėliavnešius", piktinasi, kad sovietmečiu propagavusi revoliucines idėjas skulptūra ir laisvoje bei nepriklausomoje Lietuvoje yra pagerbiama.
Rajonui vadovauja jau nebe pirmas meras. Konservatorius Sigitą Čirbą, Antaną Dambrauską, Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos atstovą Vytautą Grušauską pakeitė Valstiečių partijos atstovė Janina Akstinavičienė. Pasikeitė per Nepriklausomos Lietuvos dešimtmetį kelios rajono tarybos. Ir visiems tie "Vėliavnešiai" patinka, nebado akių. Negana to, dar iš valdinininkų lūpų pasigirsta žodžiai, kad visais laikais, esant bet kokiai politinei situacijai ir santvarkai, vėliavnešiai buvo reikalingi. Esą toje skulptūroje matyti, kad vyrai neša vėliavas, betgi neaišku kokias, gal tai netgi... Trispalvės vėliavos (?!). Juokas ima iš panašių postringavimų, labai jau būta ukmergiškių apdairių, nuovokių, kad jie sovietmečiu užsakė skulptūrą su vėliavnešiais, nešančiais ne raudoną komunistinę, o Trispalvę - Nepriklausomos Lietuvos simbolį!
Aišku, niekas tokiais aiškinimais netiki ir netikės. Yra taip, kaip yra, reikia nebijoti pripažinti tiesą. Jeigu jau daugeliui ukmergiškių šis kūrinys yra toks brangus ir jo nesiruošiama iškelti kur nors į nuošalią vietą (pavyzdžiui, už kraštotyros muziejaus ar kitur), bent jau reikėtų paruošti atitinkamą užrašą ir paaiškinti, kas tai per paminklas, kas autorius, kur toji skulptūra anksčiau stovėjusi ir t.t. Juk jaunajai kartai tai visiškai neaišku, jaunuoliai iš tiesų gali pamanyti, kad tai kokie nors Sąjūdžio aktyvistai mitinge nešioja Trispalves ir kad šis paminklas - labai reikšmingas.
Tebūnie tiesa apie tai, kokias vėliavas iš tikrųjų neša ukmergiškiai "Vėliavnešiai".

Vytautas BAGDONAS

Ukmergė

© 2001 "XXI amžius"

 


Sovietinių "Vėliavnešių" skulptūra sėkmingai "prisitaikė " Ukmergėje ir dabar, Lietuvai atkūrus laisvę ir nepriklausomybę

Paminklas "Lituania Restituta" atgimė ir vėl puošia Ukmergės centrą

Autoriaus nuotraukos

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija