Atnaujintas 2001 m. gruodžio 7 d.
Nr.92
(1001)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Afganistano karo užkulisiai

Afganistano Šiaurės Aljanso stebėtinos pergalės prieš talibus kelia daugybę klausimų politologams. Juk ir ne tik karo specialistai puikiai žino, jog bet kokiame kare pergale laikomas ne teritorijų užgrobimas, o priešo sunaikinimas. Dabar vykstantis Afganistano karas šią tendenciją tik patvirtina.
Pažymėtina, kad talibai iš beveik visų savo kontroliuotų teritorijų pasitraukė patys, be jokių Šiaurės Aljanso pajėgų nuopelnų. Juk Šiaurės Aljansas jau dešimt metų bandė atkovoti nors nedidelę dalį Afganistano teritorijos ir jokių laimėjimų nepasiekė. Ir nuo amerikiečių bombardavimų talibai, kaip atrodo, nukentėjo ne per daugiausia. Tiesa, amerikiečiai teigia sunaikinę talibų infrastruktūras ir priešlėktuvinę gynybą, bet jų Afganistane faktiškai nė nebuvo. Vienintelis dalykas, kurį turi talibai - tai gyvoji jėga, o ji - šiaip ar taip, liko, nors ir išsklaidyta. Palikę teritorijas, talibai tik sukėlė savo priešininkams daugybę problemų. Dabar Šiaurės Aljansas turės kontroliuoti ir valdyti 10-15 kartų didesnę teritoriją ir tiek pat kartų daugiau gyventojų, kuriuos reikės kaip nors valdyti, o svarbiausia - pamaitinti.

Afganų vaikai eilėje prie maisto, kurį dalina humanitarinės organizacijos


Bažnyčių vadovai - reklamoje

Maskvos patriarchas palaiko "Lukoil" - "dėl Rusijos gerovės"

Daugelyje Maskvoje nustebino Rusijos Stačiatikių Bažnyčios patriarcho poelgis. Aleksijus II pasirodė televizijos reklaminiame intarpe ir išreiškė palankumą didžiausiai Rusijos naftos kompanijai "Lukoil". Tačiau ir Bažnyčios, ir "Lukoil" atstovai Ekumeninei žinių agentūrai ENI sakė, kad tai buvo visai natūralus būdas padėkoti kompanijai už jos įnašą atstatant bažnyčias.
25 sekundžių trukmės reklaminis intarpas buvo parodytas lapkričio 19 dieną po Rusijos nacionalinės televizijos kanalo RTR ryto žinių. Po alaus reklamos parodytame montaže patriarchas stovėjo šalia cerkvės apsuptas "Lukoil" pareigūnų, įskaitant kompanijos vadovą Vagitą Alekperovą. Po to Aleksijus II buvo nufilmuotas vienas, jau stovintis maldos namų viduje, prie spindinčio ikonostaso. Būdingu pamokslaujančiu ir iškilmingu tonu patriarchas pasakė: "Mes esame dėkingi "Lukoil" už jo paramą daugeliui Rusijos Stačiatikių Bažnyčios projektų...


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija