Atnaujintas 2001 m. gruodžio 14 d.
Nr.94
(1003)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Susitikimai
Mums rašo
Požiūris
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Tūkstantojo numerio šventė

Gruodžio 7 dieną Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje įvyko Gyvojo žodžio almanacho "Ąžuolynas" surengtas "XXI amžiaus" laikraščio redakcijos susitikimas su skaitytojais tūkstantojo numerio išleidimo proga.
Vakarą malda pradėjo ilgametis laikraščio skaitytojas ir uolus platintojas Zarasų dekanas Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios klebonas kan. Vytautas Kapočius.
"XXI amžiaus" laikraščio vyriausiasis redaktorius Edvardas Šiugžda apžvelgė leidinio nueitą kelią nuo mažučio keturių puslapių laikraščio iki dabartinio šešiolikos-dvidešimties puslapių krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės leidinio. Redaktorius sakė, jog tai - atkaklaus ir įtempto redakcijos kolektyvo darbo vaisius. Nepaisant daugybės finansinių ir kitokių sunkumų bei kliūčių laikraštis reguliariai pasiekia atokiausių Lietuvos kampelių skaitytojus. Jo tematika tampa vis įvairesnė, po Naujųjų metų ketinamas leisti labai įdomus ir aktualus trečiadienio numerio priedas.
Redaktorius perdavė prof. V.Landsbergio sveikinimą laikraščio redakcijos kolektyvui ir skaitytojams.
Kun. Robertas Grigas laikraščio įsteigimą ir jo buvimą pavadino Apvaizdos dovana žmonėms, kurie tiki Lietuvos ateitimi ir skiria gėrį nuo blogio. Kunigas sakė, jog visada žmonėms būdavo pasirinkimo riba, kurią peržengus galima buvo pasirinkti, ar eiti su miško broliais ir žūti už Lietuvos laisvę, ar prisišlieti prie stiprios raudonosios armijos, būti su niekinama ir persekiojama Bažnyčia ar stoti į komunistų partiją. Kun. R.Grigas pažymėjo, kad "XXI amžiaus" laikraštis yra tarsi ta pasirinkimo riba. Juk šiandien taip pat ties ja atsiduriame rinkdamiesi skaityti vien negatyvų Lietuvos vaizdą pateikiančius dienraščius ar laikraštį, pateikiantį šį vaizdą per krikščioniškųjų vertybių prizmę. Šia proga kunigas padeklamavo savo kūrybos eilėraštį.
Prof. Ona Voverienė laikraščio "XXI amžius" atsiradimą ir gyvavimą irgi įvertino kaip Lietuvos nepriklausomybės stebuklą. Iš mažos žvakelės, spindinčios tamsybėse, šis laikraštis tapo švyturiu, sakė uoli laikraščio talkininkė, savo įžvalgomis ir apybraižomis jau keletą metų turtinanti laikraščio puslapius. Profesorė, komunikavimo mokslų specialistė, išskyrė dvi stipriąsias laikraščio kryptis: krikščioniškųjų ir tautinių vertybių skleidimą ir puoselėjimą. Pasak jos, šios vertybės - tarsi tvirtos atramos, laikančios tautą, turinčios milžinišką jėgą. "Šio leidinio skleidžiamos vertybės tapo dorovės ir moralės mastu, švariu šaltiniu", - sakė prof. O.Voverienė. kviesdama būti tikru lietuviu ir nelikti be "XXI amžiaus" laikraščio, palinkėjo redakcijos kolektyvui išleisti ir 2000-ąjį numerį.
Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Patackas tūkstantojo numerio šventę taip pat pavadino stebuklu. Jis sakė, jog laikraštis buvo ne kartą "laidotas tarp "katalikiško kvapo" žurnalistų". Signataras, lankydamasis redakcijoje, pastebėjo, kaip sunkiai triūsia redakcijos kolektyvas, ir šis darbas yra mažai apmokamas. Pasak prelegento, šiam laikraščiui bandoma klijuoti špitolės, zakristijos, bažnytkaimio laikraštuko etiketes, bet "klijuotojai" ne visai žino, kad šie žodžiai nėra tokie įžeidžiantys, kaip jie patys mano. Juk didesnioji dalis Lietuvos žmonių gyvena bažnytkaimiuose, Vilniuje gyvena tik maža dalelė, o iš tų bažnytkaimių kilo, bent anksčiau, didžioji mūsų inteligentų dalis. "Šis "bažnytkaimio" laikraštis maitina provincijos žmones juoda duona, o pyragų ir keksų pilni spaudos kioskai", - sakė A.Patackas. Pavadinęs šį leidinį legendine Dovydo svaidykle, jis palinkėjo ištvermės ir Šventosios Dvasios dovanų.
Lietuvos Sąjūdžio pirmininkas Rytas Kupčinskas perskaitė Sąjūdžio tarybos sveikinimą laikraščio redakcijos kolektyvui 1000-ojo numerio išleidimo proga ir įteikė jubiliejinį vardinį Sąjūdžio medalį.
Kauno karininkų ramovės viršininkas Gediminas Reutas redakcijai padovanojo Rūpintojėlio skulptūrą, linkėdamas laikraščiui būti ta švaria versme, greta kurios norėtųsi būti.
Svečias iš Jungtinių Amerikos Valstijų publicistas Vilius Bražėnas teigė, jog darbas, paremtas idealizmu, visuomet yra labai sunkus. Jis pagyrė vyriausiojo redaktoriaus ir jo kolektyvo atkaklumą, pasiaukojimą leidžiant krikščioniškos minties laikraštį.
Redakcijos kolektyvą šia proga sveikino Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus atstovai, Lietuvos Šv.Kazimiero ordino nariai, iš tolimiausių kampelių atvykę skaitytojai, visuomeninių organizacijų atstovai ir "Raidės" spaustuvės vadovai. Vyr.redaktorius, dėkodamas už nuoširdų bendradarbiavimą, aktyviausiems talkininkams įteikė laikraščio metinę prenumeratą, o darbščiausius kolektyvo narius apdovanojo premijomis.
Susirinkusiesiems koncertavo Kauno pedagoginio švietimo centro moterų ansamblis "Elegija" (vadovė Renalda Burinskienė), giesmių pagiedojo dainininkė Teresė Chmieliauskaitė, klasikos kūrinių atliko M.K.Čiurlionio meno mokyklos styginių orkestro vadovas smuikininkas Andrius Krevnevičius, Kęstučio Genio eilių paskaitė redakcijos darbuotojas Kazimieras Dobkevičius. Gyvojo žodžio almanachą išradingai vedė Daina Kazlauskienė.
Šventėje išsakytos mintys, nuoširdūs linkėjimai įkvepia redakcijos kolektyvą ir toliau žengti sunkiu akmenuotu nūdienos keliu, kasdienybėje ieškant deimančiukų ir vilties spindulių.

Elvyra ŽEIŽIENĖ

© 2001 "XXI amžius"

 


"XXI amžiaus" tūkstantojo numerio minėjime kalba Algirdas Patackas (kairėje). Sėdi: renginio vedėja Daina Kazlauskienė, redaktorius Edvardas Šiugžda ir kan. Vytautas Kapočius

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija