Atnaujintas 2001 m. gruodžio 21 d.
Nr.96
(1005)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Laikas
Krikščionybė šiandien
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Už kolaboravimą - valstybinė pensija

Lietuvos politinių kalinių sąjungos VIII suvažiavimo, įvykusio 2001 m. gruodžio 8 d. Vilniuje, Viešas laiškas Lietuvos Respublikos Prezidentui, Seimui, Vyriausybei, visuomenei ir visuomenės nuomonių lyderiams

Seimo narys A. Salamakinas 2001 m. birželio 15 d. - 1941 m. tragiškojo birželio 60-mečio ir Lietuvos okupacijos 1940 m. birželio 15 d. 61-ųjų metinių sukakties proga - Seime užregistravo Valstybinių pensijų įstatymo pataisų projektą.
Priėmus siūlomus pakeitimus, nukentėjusių asmenų valstybinės pensijos vėl turėtų būti mokamos asmenims, kurie tarnavo NKVD, NKGB ir MGB struktūrose ir pagal savo pareigybes privalėjo dalyvauti ir dalyvavo represijose prieš Lietuvos gyventojus. Taip pat Komunistų partijos vadovaujantiems, etatiniams pareigūnams, partijos, kuri tuo metu organizavo, kontroliavo ir vertė vykdyti represijas, kuri visiškai yra atsakinga už tuometinį okupacinį režimą.
Valstybinės nukentėjusių asmenų pensijos yra skiriamos už tam tikrus nuopelnus valstybei ar visuomenei arba kaip tam tikra kompensacija, kaip padėka, jeigu asmuo patyrė prievartą ir nukentėjo nuo okupacijų, priešinosi okupacijai, prisidėjo, kad būtų atkurtas valstybingumas. Tai tam tikra riba tarp okupacijos aukų ir savanoriškai terorą ir persekiojimus vykdžiusių asmenų, kurie tarnavo represinėse bei partinėse įstaigose. Tai valstybės požiūris, santykis su tam tikra, šiai valstybei nusipelniusių žmonių kategorija.
Tai ne ideologinių įsitikinimų, politinių skirtumų ar partinės priklausomybės problema. Tai kiekvieno žmogaus, piliečio santykis su savo valstybe, savo kraštu, savo tėvynainiais ir su okupaciniu režimu. Visų šalių moralės ir teisės sistemos smerkia kolaboravimą.
Okupacijų laikotarpiai Lietuvoje pasižymėjo masinėmis, brutaliomis ir kruvinomis represijomis. Todėl įstatymo pakeitimo siūlymai ir jo svarstymas - tai pastangos iškraipyti, klastoti sovietinės okupacijos faktus, o masines sovietmečio represijas pavaizduoti kaip pilietinį karą, nepriklausomybę atgavusios Lietuvos Seime yra ypatingai ciniškas.
Mes kategoriškai protestuojame prieš šias valstybinių pensijų įstatymo pataisas. Kreipiamės į visus ir prašome: gerbkime mūsų Tėvynės praeitį ir jos žmonių kančias.

A.FLIKAITIS
Posėdžio pirmininkas

E. ANEVIČIENĖ
Posėdžio sekretorė

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija