Atnaujintas 2001 m. gruodžio 29 d.
Nr.98
(1007)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Susitikimai
Atmintis
Žvilgsnis
Rinka
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai

"Dovanėlių" lietus

Prisimename kiekvienas nesenus laikus, kai eidavome balsuoti ir nekildavo jokių dvejonių. Viską už tave nuspręsdavo aukštuose kabinetuose. Kiek turi būti “išrinkta” procentų vyrų ir moterų, darbininkų ir kolūkiečių, prieskoniui - inteligentų. Dabar “proto ir sąžinės” paveldėtojai seną gerą patirtį bando pritaikyti ir nepriklausomoje Lietuvoje. Planuojama nustatyti, pavyzdžiui, kiek procentų moterų turi būti išrinkta į Seimą, savivaldybių tarybas. Anksčiau, okupacijos metais, liaudies išrinktieji patys nieko negalėdavo spręsti: viską lėmė slaptų politbiuro posėdžių nutarimai ir sovietinei liaudžiai belikdavo tik vieningai pritarti. Ir dar labai triukšmingai, rengiant pritarimo mitingus, prisiekinėjant amžiną ištikimybę brangiajai partijai. Ypač jei netroškai tolimos komandiruotės už valdiškus pinigus ar psichiatrijos ligoninės palatos...

Kas kita dabar! Neregėta gausybė besiveržiančiųjų prie valdžios, vienas kitą plūstančių, vienas už kitą daugiau žadančių. Kuriuo patikėti, žinant, kad kiekvieno pirštai į save lenkti?
Nuolat teigiama, kad demokratijos reikia mokytis. Bet ar kiekvienai tautai tai buvo lemta? Ypač Lietuvai, keletą šimtmečių turėjusiai kovoti už savo išlikimą. Beje, ir valstybingumą teko prarasti dėl to per didelio “demokratiškumo”, kai kiekvienas prasilošęs ir prasilėbavęs šlėktelė Seime ar vietiniame seimelyje šūkteldavo “veto!” Juk Žečpospolitoje netgi karaliai buvo renkami.
Vis dėlto turbūt teisūs tie, tarp jų - ir Vinstonas Čerčilis, kurie tvirtino ir tvirtina, kad demokratija - nieko vertas dalykas, bet žmonija kol kas nieko geresnio nėra sugalvojusi. Žinoma, jei žmogus nelaukia malonių iš gamtos (atsiprašau, valdžios) - pavyzdžiui, nesiekia tik pasakose minimos lygybės. Tik bėda, jog tas pasakas vis dar bando sekti aukštose kėdėse sėdėjusieji buvusiais laikais.
Suprantama, kad jokia valstybė negali apsieiti be valdžios. Vargu ar kada pastaroji bus ideali. Žinoma, geriausia, kada ta valdžia išrenkama daugumos valia, nors tai dar negarantuoja, kad valdžion bus išrinkti geriausi visuomenės atstovai. Manau, kiekvienas, jei dar neapakęs, Lietuvoje tai mato. Ryškesnės individualybės politinę kovą iš viso laiko nešvariu žaidimu. O tuo sumaniai naudojasi įvairaus plauko tautos ir valstybės gelbėtojai. Tačiau be tos “sumautos” (anot vieno garsaus Vilniaus intelektualo) politikos, bandydami gyventi demokratiškai, o ne anarchiškai, apsieiti niekuomet negalėsime ne tik mes, bet ir mūsų palikuonys.
Prancūzijoje veikia speciali agentūra RSCG, padedanti ne tik vietiniams, bet ir kitų šalių politikams laimėti rinkimus. Šios agentūros įkūrėjas Žakas Segela didžiuojasi, jog kaip tik ji padėjo laimėti rinkimus tokiems politikams kaip Džordžas Bušas (vyresnysis), Fransua Miteranas ir kitiems. Ž.Segela labai teisingai pastebėjo, jog kiekvienas rinkėjas yra lyg vaikas, trokštantis, kad jam būtų papasakota vilties pasaka.

Tačiau pasakos ir lieka pasakomis. Jos su tikrove neturi nieko bendra. Štai vadinamieji socialdemokratai ir socialliberalai prieš rinkimus skelbė, kad, atėję valdžion, rūpinsis darbo žmonėmis, visais vargstančiais, pensininkais, vaikais, žemdirbiais ir t.t. Ir ką gi matome? Visas jų rūpestis - tik tais, kurie dosniai rėmė jų rinkimų kampaniją. Štai energetikai nuo Naujųjų metų vėl padidino elektros energijos kainą pusantro cento, o nuo balandžio, kaip kalbama, padidins net keturiais centais. Įmonėms, kurios tiesiogiai prisijungusios prie aukštos įtampos linijų, elektros kaina sumažės. Kaip teigia energetikų vadai, kainų padidinimas būtinas, nes susikūrė net keturios naujai įsteigtos energetikos bendrovės, kurios ir maitinsis iš padidintų įkainių. Visoms joms vadovaus generaliniai direktoriai, šie turės pavaduotojus, finansininkus, patarėjus, ir visiems jiems reikės mokėti. Net labai daug. Energetikams tai nesvarbu - juk pagrindinė ne tik elektros energijos, bet ir kitų mokesčių našta užguls pačius neturtingiausius visuomenės sluoksnius. Beje, neseniai Lietuvos energetikų delegacija buvo nukakusi pasižmonėti net į Argentiną. Delegacijai vadovavo Lietuvos energetikų sąjungos prezidentas L.Ašmantas ir kiti energetikos bosai - J.Vilemas, L.Mikalajūnas, V.Jankauskas. Visi jie, kaip gyrėsi L.Ašmantas, tyrinėjo “paralelę tarp Brazilijos ir Bolivijos”. Kiek kainavo ši kelionė į Pietų Ameriką, galima spėlioti. Kaip tos kelionės rezultatas ir yra numatytas energijos kainų pakėlimas - taip tauta gavo kalėdinę ir naujametę dovanėlę. Gavo ir kitą. Seimo dauguma (socialdemokratai ir socialliberalai) solidariai priėmė įstatymo pataisas, pagal kurias teisėtiems savininkams nebus grąžinami pastatai. Premjeras apsimetė nepritariąs tokiam žingsniui, nors iš tiesų mano kitaip.
Beje, jei kalbėsime apie keliones į tokius egzotiškus kraštus, nėra ko pykti ant energetikų ar farmacininkų. Pavyzdį rodo pats Prezidentas, irgi labai mėgstantis keliauti. Antai jau numatyti kitų metų maršrutai viešnagių, prasidėsiančių tuoj po Naujųjų metų. Valstybės vadovas, be JAV ir Meksikos, pasieks net Pietų Korėją ir Australiją. Gal ir reikia valstybės vadovui prisistatyti kitų šalių ar net žemynų vadovams. Ko tikisi gauti kengūrų šalyje Prezidentas - sunku pasakyti. Prieš keletą metų “gintarinė ledi”, taip pat labai mėgusi pasivažinėti po pasaulį, irgi buvo nukakusi Australijon. Tuomet buvo kalbama, jog tuoj po šio vizito į Lietuvą pradės laivais plaukti vilna, netgi triušiai. Kaip neseniai rašė žurnalistas Valdas Vasiliauskas, komentuodamas tas keliones ir visa kita, kas vyksta, jokie pasikeitimai, kėdžių perstatinėjimai nepakeis vis didėjančios atskirų klanų stiprybės. Net ministrai dreba prieš klanus. “Valstybę ir teisėtą valdžią klanas varo į kampą. Panašiai kaip energetikų, kelininkų, medikų, teisininkų, farmacininkų ir net daržovininkų klanai. Tai jau valstybės valstybėje. Šalis klane gulinti - kas? Lietuva”, - rašė V.Vasiliauskas (“Ekstra”. 2001, Nr. 49).
Taigi klanų valdoma valstybė ilgai gyvuoti negali. Paprasčiausiai tokioje valstybėje nebeišgalės gyventi žmonės, nes mokesčių našta juos pribaigs.

Kol gelbėtojų valdžia “gerina” darbo žmonių gyvenimą, liberalioji opozicija, dideliam kai kurių neokomunistų džiaugsmui, ėmė griauti Lietuvos kariuomenės struktūrą. Jau kelias partijas perėjęs ir dabar liberalu tapęs A.Gricius pateikė įstatymo pataisą sumažinti šauktinių į Lietuvos kariuomenę skaičių. Tai prieštarauja Valstybės gynybos tarybos patvirtintai principinei kariuomenės struktūrai. Tačiau kam rūpi Valstybės taryba, Konstitucija? Žinoma, liberalų vadai entuziastingai pritarė A.Griciaus pasiūlymui. O Seimo pirmininko pavaduotojas G.Steponavičius džiaugėsi, jog, priėmus šią pataisą, “daugelis tėvų ir motinų galėtų jaustis ramiau”. Neokomunistinė dauguma entuziastingai palaikė tokį jų širdžiai mielą “opozicionierių” pasiūlymą. Juk krašto apsauga ir kariuomenė labai nemėgstama , ne mažiau už amerikiečių kompaniją “Williams”, valdančią “Mažeikių naftą”. Visai nesvarbu, kad net 20 proc. Lietuvos biudžeto pajamų sudaro “Mažeikių naftos” sumokėti pinigai. Kaip teigė viena Seimo narė (aišku, ne “socialliberalė”), kiekvienas pensininkas, gydytojas, mokytojas turėtų kasdien poterius kalbėti, kad “Mažeikių naftai” sektųsi, nes nuo biudžeto pajamų priklauso ir jų pensijos bei atlyginimai. Juk išties ta “bankrutuojanti” “Mažeikių nafta” per metus į valstybės iždą atiduoda apie trečdalį to iždo pajamų - du milijardus litų!

O artėjant didžiosioms šventėms, Premjeras vėl tikino tautą, kad gyventojai iš valdžios per daug reikalauja, patys nieko neduodami. “Pavyzdžiui, dešrą išnešti iš cecho, kaip tai anksčiau būdavo daroma.” O kas gi išmokė tokio amato, jeigu ne paties Premjero partiečiai? Jei turėsime omenyje per didelius reikalavimus, tai gyventojai jau nebereikalauja, nes žino, kad vis tiek nieko negaus. Reikalauja tie patys klanai ir dažniausiai gauna visko su kaupu. O tautai lieka šventinės "dovanėlės": elektros ar (būsimas) dujų brangimas, namų nacionalizacijos įteisinimas ir pan.

Petras KATINAS
"XXI amžiaus" apžvalgininkas

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija