Atnaujintas 2001 m. gruodžio 29 d.
Nr.98
(1007)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Susitikimai
Atmintis
Žvilgsnis
Rinka
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai

Nevalia menkinti kariuomenės

Seimo pritarimas įstatymo pataisai sumažinti šauktinių skaičių į kariuomenę prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai, kurios 139 straipsnyje sakoma, kad įstatymo numatyta tvarka Lietuvos Respublikos piliečiai privalo atlikti karo ar alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą.
Šauktinių skaičiaus sumažinimas ne tik silpnina Lietuvos kariuomenės gynybinę galią, bet ir atima galimybę pasiruošti valstybės gynybai, kurios efektyvumas priklauso nuo visų jos piliečių parengties.
Kai kurie Seimo nariai siūlo sumažinti kariuomenės skiriamas lėšas, abejoja jos reikalingumu, siekia Krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų dalinių panaikinimo. Taip norima sutrukdyti Lietuvai įstoti į NATO. Matyt, baiminamasi kariuomenės ryžto nepakartoti 1940 metų istorijos, kai politikų neryžtingumas ir vadų išdavystė neleido kariuomenei vykdyti priesaikos - ginti Tėvynę. Nesipriešinimas ginklu okupacijai atnešė sunkias pasekmes tolimesniam Lietuvos valstybės likimui.
Šauktinių skaičiaus sumažinimas ne tik silpnina gynybinę galią, bet kelia ir socialines problemas. Negalima nesistebėti Seimo pirmininko pavaduotojo G.Steponavičiaus teigimu, kad pataisos priėmimas leistų daugeliui tėvų ir motinų jaustis ramiau. Nejau šauktinis, praeinantis gerą drausmės, fizinio parengimo ir vyriškumo mokyklą, kelia nerimą tėvams?
Lietuvos laisvės kovos sąjūdis, kurio nariai ginklu gynė Tėvynę nuo okupantų, savo kraujo kaina apgynė Lietuvos ginkluotųjų pajėgų garbę, reikalauja, kad nebūtų pažeidžiama Lietuvos Respublikos Konstitucija, nutraukti bandymus menkinti kariuomenės svarbą ir silpninti jos sudėtį, nedaryti kliūčių Lietuvai įstoti į NATO ir smerkia Seimo narius, darančius žalą valstybei.

Juozas ČEPONIS
Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Tarybos pirmininkas

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija