Atnaujintas 2001 m. gruodžio 29 d.
Nr.98
(1007)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Susitikimai
Atmintis
Žvilgsnis
Rinka
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai

Atskirti nuo pasaulio

Svečiuose pas Olandijos ūkininkus

Užkratas

Nedideliame Muselkanalo (Musellkanaal) miestelyje Šiaurės Olandijoje, turinčiame apie septynis tūkstančius gyventojų, ūkininkauti belikę tik trys ar keturi ūkininkai, gretimuose miesteliuose – dar mažiau. Anksčiau ūkininkų buvę daugiau. Ūkį Gysbertas Boerhavė paveldėjo iš savo tėvo. Prie šių žemių dar prijungė žmonos Jani (Janny) tėvo jai paliktus laukus. Dabar šeima turi 74 ha dirbamos žemės. 68 metų ūkininkas šiais metais žada eiti į pensiją, savo ūkyje jis nebebus “bosas”: jo sūnus Henkas, kuris yra baigęs žemės ūkio mokyklą, perims vadovavimą, o tėvas jam tik talkins, kol turės jėgų.
Protingai tvarkomas G.Boerhavės ūkis laikomas vienu geresnių. Tačiau sėkmingą ūkininkavimą praėjusį pavasarį sutrikdė galvijų snukio ir kanopų ligos grėsmė. Pirmiausia atėjo žinia, jog užsikrėtė gyvuliai trijuose - keturiuose ūkiuose Vidurio Olandijoje. Užkratas atkeliavo su mėsa, gauta iš Prancūzijos, o į šią šalį, kaip netrukus paaiškėjo, ji nežinia kokiu būdu pateko iš Anglijos. “Anksčiau galvijai mūsų šalyje nuo snukio ir kanopų ligos būdavo skiepijami, todėl neturėjome jokių bėdų, – pasakoja G.Boerhavė. – Taip būdavo daroma 40 metų. O štai dabar jau daugiau kaip dešimtmetį gyvulių skiepyti Olandijoje nebeleidžiama, nors tai daryti nėra brangu. Tokie Europos Sąjungos reikalavimai. Infekcijos židinys – Didžioji Britanija – niekada savo galvijų neskiepijo.”
Logiško paaiškinimo, kodėl negalima skiepyti galvijų, ūkininkai neranda. Jie mano, jog toks Europos Sąjungos reikalavimas – politikos dalykas. Anglija savo galvijų mėsą parduoda JAV. O amerikiečiai reikalauja, jog mėsa būtų neskiepytų gyvulių. Tokius pačius reikalavimus importuojamai mėsai kelia ir japonai. Jungtinės Valstijos iki šiol savo gyvulių neskiepija, jokių ligos židinių šioje šalyje nerasta, todėl ir kitoms šalims importuotojoms jos kelia tokius reikalavimus.

Karantiną išgyveno sunkiai

Šių metų pavasarį dėl galvijų snukio ir kanopų ligos Olandijoje buvo paskelbtas karantinas. Boerhavės, turintys 22 melžiamas karves ir keletą telyčių, šį periodą išgyveno sunkiai. “2001 m. kovo 21 d. mūsų ūkis buvo atskirtas nuo pasaulio: aptvertas tvora, o ant jos ir prie visų durų bei vartų pakabintos lentelės su valdžios įsaku, jog kiekvienas, įžengęs pro duris į namą ar ūkį, bus griežtai nubaustas. Nei draugai, nei giminės ar kaimynai nuo tos dienos ateiti nebegalėjo”, – pasakoja Boerhavės.
“Nuostolius ėmėme skaičiuoti tūkstančiais, nes pienas, kurį reguliariai iš mūsų paimdavo, likdavo neparduotas. Savo karvių ir veršiukų taip pat nebegalėjome daugiau parduoti, nes tai daryti buvo draudžiama. Ūkininkams nebeleisdavo vaikščioti į svečius, į gimtadienius, kur galėtų matytis su kitais žmonėmis. Tik sekmadieniais galėdavome nueiti į bažnyčią, tačiau grįžę prieangyje turėdavome persirengti drabužius ir juos nedelsdami išskalbti. Į namą turėdavome įeiti pro priekines duris, kurių paprastai nevarstydavome iš viso. Per keletą savaičių pro šias duris ėjau daugiau kartų nei per 35 metus, kol gyvenau šiuose namuose. Kur įeinama į namus iš tvartų pusės, stovėjo dubuo su dezinfekuojančiu skysčiu guminei avalynei, per kurį būtinai turėdavome perbristi. Tik vieną kartą per savaitę galėdavau vykti nusipirkti maisto ir visko, ko namuose ar ūkyje trūksta. Visą kitą laiką tekdavo likti namuose. Netgi nebegalėdavo pasirodyti moteris, kuri ateidavo trečiadieniais padėti apsiruošti. Kamuojama reumatizmo, viską turėdavau daryti pati, – pasakoja Jani. – Pasidariau irzli, prasidėjo nemiga, su įtampa nuolat laukėme blogų naujienų iš ūkio, nes užkratas galvijus paprasčiausiai galėjo pasiekti oru.” Boerhavės prisimena, jog tuo metu, iškilus ligos pavojui, parašė ne vieną laišką savo draugei Anglijoje, taip pat ūkininkei. Tačiau ji nėsyk neatsakė jiems laišku. Gavusi laišką, moteris paskambindavo savo draugams Olandijoje ir papasakodavo, kokia padėtis jos ūkyje. Ji saugojosi per paštą perduoti užkratą į jų ūkį.

Mirties bausmė

Apsikrėtus avims, pasak šių žmonių, sunku iškart pastebėti ligos požymius. Serganti avis gali vaikščioti kelis mėnesius, kol išryškės simptomai. Štai kodėl tūkstantines avių bandas turintys Didžiosios Britanijos ūkininkai ligą pastebi tik tada, kai ji jau įsisenėjusi. Kitaip yra karvėms – šioms susirgus, snukio ir kanopų ligos požymiai išryškėja iškart.
Pasklidus žiniai, jog Olandijos ūkiuose yra apsikrėtusių gyvulių, speciali tarnyba “Gyvulių sveikatos centras” nuolat ūkininkus informuodavo, ką reikia daryti. (Šiai tarnybai Olandijos ūkininkai kasmet už patarimus turi sumokėti apie 600 guldenų.) Griežtus įsakymus išleido valdžia, nuolat apie situaciją ūkininkai būdavo informuojami per televiziją, radiją ir spaudą. Visa banda turėjo būti laikoma lauke, užtvare. Laikyti gyvulius tvartuose buvo griežtai draudžiama. “Viskas atrodė kaip Kristaus laikais: avys vedė ėriukus tiesiog lauke, – šypsosi Gysbertas. – Kai kurie ūkininkai nupirko dideles palapines savo gyvulėliams, nes orai ankstyvą pavasarį dar buvo šalti, ir pastatė jas savo laukuose.”
Ne visi norėjo paklusti valdžios įsakymams, kaip visada ir visur atsirado tvarkos laužytojų. Vienas ūkininkas besiėriuojančią avelę nusinešė į tvartą, kur būtų šilčiau ėriukui. Apie tai sužinojusi netruko pasirodyti policija: ji “areštavo” avį ir nedelsdama nubaudė “mirties bausme”, o vargšas ūkininkas dar turėjo sumokėti baudą. Užsikrėtusius ir nebegyvus gyvulius sudegindavo specialioje vietoje, skirtoje ne tik infekcijos aukoms, bet ir šiaip nudvėsusiems ar kur pakelėse rastiems suvažinėtiems naminiams gyvūnėliams. “Mirties bausmė” laukdavo ne tik sergančio gyvulio: dviejų kilometrų spinduliu aplinkui kiekvieną užsikrėtusį ūkį visi gyvuliai būdavo paskerdžiami. Olandijoje infekcija palietė 26 ūkius. Iš viso per pastarąjį pavasarį Olandijoje buvo paskersta apie 300 tūkstančių susirgusių šia liga galvijų: karvių, avių, ožkų, kiaulių.

Pagaliau vėl laisvi

Tik liepos mėnesį ūkis buvo vėl atidarytas: ligos grėsmė praėjo, gyvenimas po truputį sugrįžo į senas vėžes. Buvo smagu, kad gali ateiti svečiai, giminės. Pagaliau pasirodė ir Jani pagalbininkė, namų tvarkytoja. Tačiau galvijų kaina labai krito. 2001 metų vasarį, prieš prasidedant infekcijai, ūkininkas už parduotą galviją gaudavo 1000-1200 guldenų, bet liepos, rugpjūčio mėnesiais kaina nusmuko iki 575 guldenų, o iš tikrųjų ūkininkas tegaudavo 305 guldenus, nes likę pinigai keliaudavo į fondą, skirtą nukentėjusiems nuo snukio ir kanopų ligos Olandijoje remti.
Pagrindinis Boerhavių ūkio parduodamas produktas – pienas. Todėl jie labai atidžiai atsirenka karves. Žemės ūkis Olandijoje - kompiuterizuotas. G.Boerhavė tuo džiaugiasi, nes taip pasiekiamas aukštesnis organizuotumo lygis. Apie kiekvieną atsivestą ūkyje gyvulį reikia nusiųsti duomenis į centrinį kompiuterį: kas gimė, koks, pvz., apsiveršiavusios karvės vardas, spalva arba gymis, veršiukas ar telyčaitė. (Veršius paprastai parduoda, o telyčaites pasilieka, bet tik geriausias. Senų ir duodančių nekokybišką pieną nelaiko.) Yra grafa specialiems duomenims: tarkim, gimė per didelis (ūkininkas gali rasti duomenų, jog galbūt kurio nors buliaus palikuonys būna stambesni, todėl jis žinos, kad karvei bus sunkiau veršiuotis), gal dvyniai. Pasitaiko apsigimimų, pavyzdžiui, veršiukas gimė be uodegos. Taip pat reikia informuoti, jei ūkyje koks nors gyvulys nudvėsė.

Turguje nestovi

Rugsėjį ūkininkai galutinai jautėsi išsivadavę nuo buvusių problemų: atėjo metas nuimti morkų derlių. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, jei nesudarei pirkimo sutarties su kuria nors maisto pramonės įmone, neturi teisės auginti tos ar kitos kultūros. Be to, augini tiek, kiek reikia, ir ne daugiau. Turguje su krepšeliu morkų ar bulvių Olandijos ūkininkas nestovi. Tokį žemdirbį jis laikytų paprasčiausiai kvailu. Tokio dydžio ferma, kaip Boerhavių, gali duoti į rinką 150 tūkstančių litrų pieno per metus (kiekvienos fermos duomenys skiriasi). 10-12 centų mokama už kilogramą bulvių, skirtų krakmolui. Beje, auginantys bulves ūkininkai gauna kompensaciją iš Europos Sąjungos.
Olandijoje supirkėjai ūkininko irgi neskriaudžia ir neapgaudinėja. Gaunama pinigų suma už parduotą produktą yra didesnė ar mažesnė, priklausomai nuo derliaus. Bulves iš Boerhavių perka vos už poros kilometrų esantis bulvių miltus (krakmolą) gaminantis fabrikas. Krakmolą Olandijos pramonė naudoja patiems įvairiausiems gaminiams: jis įeina į drabužiams skirtų medžiagų, sagų sudėtį, naudojamas kaip pigesnis saldiklis negu cukrus gaminant įvairiausius saldumynus ir dar daug kur.
Boerhavės turi savo bulvių sodinimo ir kasimo mašiną. Ją nusipirko padėvėtą, mokėjo mažiau nei pusę kainos. Drauge ūkininkaujantis Gysberto sūnus Henkas kombainą suremontavo. Tačiau morkų derliui nuimti mašinos neturi. Morkų sėja ir derliaus nuėmimu užsiima vienas Muselkanalo gyventojas. Jis atvyksta į lauką su technika, nukasa morkas, samdo kitos firmos automobilį ir išveža morkas į savo sandėlį, kur stovi jo mašinos morkoms plauti ir rūšiuoti. Nuo tos akimirkos, kai morkos išvežamos pakrautos į sunkvežimius, jos jau - beveik parduotos: nuplautas ir išrūšiuotas morkas pasvers, ir tas pats mašinų šeimininkas bus morkų pirkėjas, kuris, pasvėrus derlių, sumokės ūkininkui pinigus.
Šiuo atveju ne pats ūkininkas sudaro sutartį su fabriku, bet tarpininkas. Netrukus jis išveš morkas į maisto pramonės įmonę ir šiek tiek užsidirbs. Morkas Olandijos ūkininkas augina ne tokias kaip Lietuvoje, bet mažytes, apvalias. Jos saldesnės ir daug skanesnės, be to, brangesnės. Fabrike jas dės į stiklainius, konservuos ir veš į parduotuves. Tokias morkytes ypač vertina vokiečiai, todėl už 15 km nuo sienos gyvenantys ūkininkai, nuvykę į kokį Vokietijos pasienio miestelį, mato savo morkas jiems “besišypsančias” iš stiklainių kaimyninės šalies parduotuvėse.

Paskolas gauna ir dideli, ir mažesni ūkiai

Ūkininkas patenkintas, nes morkų prikasė šiek tiek daugiau nei tikėjosi: 39 tonas vietoje planuotų 38. Už jas gaus dalį pinigų dabar ir dalį prieš šv.Kalėdas. Bet prieš šv.Kalėdas ir bankas atsiųs sąskaitas. G.Boerhavė savo ūkiui vystyti gavo šešių procentų paskolą. Jei ūkis geras – procentas mažesnis, jei blogas – didesnis, nes bankas daugiau rizikuoja skolindamas. Pasak olando, bankai skolina ir dideliems, ir mažiems ūkiams. Be to, paskolomis suinteresuota Olandijos valdžia, nes paskolų dėka ūkiai vystosi, gyvesnė bendra apykaita, žmonės daugiau perka, daugiau gamina, vystosi ekonomika.
Ūkininkai gauna įvairiopą paramą. Faksu ateina informacija iš vienos firmos, kuri nuolat tikrina užkrėstumą įvairiais kenkėjais. Pažymėdami indeksu 1, 2, 3, jie praneša apie padėtį, pvz., bulvių laukuose, ir, jei yra būtinybė, parenka chemikalus kovai su kenkėjais. Be to, veikia įvairios ūkininkų asociacijos, pavyzdžiui, morkų augintojų, kur žemdirbiai susirenka aptarti reikalų, pasimokyti.
Boerhavių pora dar sovietmečiu turėjo progą apsilankyti Lenkijoje, matė, kaip čia ūkininkaujama. “Buvo keista, kad čia yra gerų žemės ūkio mokyklų, akademijų, o žinios, kurios turėtų būti nuolat perduodamos ūkininkams, jų nepasiekia: tie kaimiečiai, tiesą sakant, man tiesiog atrodė kvaili. Olandijoje tokio pobūdžio mokyklos pirmiausiai yra skirtos ūkininkams”, - teigė G.Boerhavė. Ne tik ūkininkams, bet ir jų žmonoms rengiami seminarai, kuriuose jos gali išmokti, kaip išnaudoti ūkio teikiamas galimybes ir taupiai gyventi.
Jani nemažai metų dirbo mokykloje darbų mokytoja, todėl nuolat domisi, kaip nebrangiai ir skaniai pagaminti pietus, juolab kad per darbymetį kartais ūkyje talkina apie 20 padėjėjų.
“Ūkininko žmona turi mokėti viską, – sako Jani. – Dabar mano vyras ūkininkauja su sūnumi Henku. Anksčiau jis dirbo drauge su savo jaunesniuoju broliu. Šiam susirgus, aš sėdau į traktorių, nes ūkyje buvo be galo daug darbo. Tuo pačiu metu reikėjo bėgti į mokyklą, vesti pamokas, mūsų vaikai – du sūnūs – buvo dar nedideli, todėl man tai buvo sunkus metas.”

Visko po truputį

“Mano nuomone, geriau auginti visko po truputį, įvairių kultūrų, - teigė G.Boerhavė. - Mes grįžtame prie šitokio ūkio. Nes jei apsiriboji viena kuria kultūra, o metai pasitaiko blogi, tada lieki be išeities. Mano tėvas augino bulves bulvių pramonei, cukrinius runkelius, rugius (jie pas mus skiriami karvių pašarui), dvi - tris karves, ir to užteko. Negana to, samdydavo kokius tris padėjėjus. Ir štai iš tokio ūkelio išgyvendavo keturios šeimos! Dabar tik dvi: mes su Jani ir sūnus su savo žmona. Jei ūkininkas nori nusisamdyti pagalbininką, pagal kontraktą jis turi jam mokėti 50 guldenų už darbo valandą. Tai yra labai brangu. Žmogus gauna 40 procentų, 10 procentų atitenka darbininką suradusiai firmai ir 50 procentų turi sumokėti valstybei.”
Panašu, jog Olandijos valdžia moka geriau “nugręžti” žmones nei Lietuvos. Štai, pirkdamas bulvių kasimo kombainą, ūkininkas dar 19 procentų visos kainos turėjo sumokėti valdžiai. Keliai nuostabūs, kiekvienas kaimo šunkelis – asfaltuotas, traktoriams – atskiri keliai, automobilių keliais jiems važinėti draudžiama. Bet už visa tai reikia mokėti: perki automobilį ir moki kelių mokestį, kuo sunkesnė mašina, tuo daugiau moki. Turi dvi mašinas, kaip Boerhavės, – moki dvigubai. Tačiau traktorių keliai ūkininkams – veltui.
Kita vertus, kartais valdžia labai padeda. Anglijos vyriausybė pažadėjo nukentėjusiems ūkininkams (Boerhavių draugė Didžiojoje Britanijoje neteko dviejų tūkstančių avių bandos) geras kompensacijas, dabar jie galės užsiveisti naujas bandas. Olandijos valdžia taip pat pažadėjo atlyginti nukentėjusiems ūkininkams. Tačiau netrukus paaiškėjo, jog savo pažado ji nenori vykdyti. Maždaug pusei nukentėjusiųjų buvo išmokėtos kompensacijos, kiti nieko negavo. Valdžia šiuos ūkininkus apkaltino, kad netvarkingai siuntė duomenis į centrinį kompiuterį apie tai, kas dedasi jų ūkiuose. Ūkininkai mano, kad bausmė už šias pražangas - per griežta, nes jie ir taip labai nukentėjo. Todėl ūkininkų susivienijimas eis į teismą ir reikalaus, kad kompensacijos būtų išmokėtos visiems nukentėjusiesiems.

Poilsis

Praleidau ūkyje visą savaitę, bet nemačiau, kad ūkininkai ar jų žmonos laukuose plėšytųsi, kaip pas mus įprasta, nors buvo derliaus ėmimo metas. Viską darė abu vyrai – tėvas su sūnumi, be abejo, ne rankomis, bet mašinomis. Kaip ir mieste, ūkyje laiku būna kavos pertrauka prieš pietus: ūkininkas visados grįždavo į namus išgerti kavos, sukrimsti sausainiuką arba, jei darbo daugiau, pasiimdavo termosą į laukus. Laiku būdavo pietūs, apie trečią valandą po pietų – arbatėlė. Ir darbas niekada netruko ilgiau kaip iki 18 valandos vakaro.
Ūkininkas yra aktyvus (reformatų) parapijos narys. Po vakarienės jis persirengia švariu kostiumu ir skuba į parapijos susirinkimą. “Tikiuosi, jog pastorius neužgaiš ilgiau kaip iki dešimtos valandos vakaro, nes mėgsta pakalbėti, bet mes, ūkininkai, jau jaučiamės pavargę po darbo dienos ir norėtume eiti ilsėtis", – sako Gysbertas atsisveikindamas. Laisvu laiku jis lanko sergančius bendruomenės narius, kaip bendruomenės vyresnysis dalyvauja kiekvienose laidotuvėse. Jo žmona Jani – Muselkano moterų organizacijos pirmininkė, organizuoja įvairiausius susitikimus.
“Mūsų šalyje labai madinga dainuoti chore, – sako olandai, – žmonės lanko vieną, o kartais net kelis chorus, tai netgi madingiau nei futbolas, kuris mūsų šalyje irgi nepaprastai populiarus.” Gysbertas visiškai patvirtina šiuos žodžius: jis dainuoja bažnyčios chore ir tebežaidžia futbolą tame pačiame klube, kuriame žaidė jaunas būdamas, tik veteranų komandoje. Į klausimą, kam dar reikalingas sportas ir taip fizinį darbą dirbančiam žmogui, ūkininkas šypsodamasis atsako, jog kai jis dirba, juda vieni raumenys, o kai žaidžia futbolą – išsijudina kiti. Be to, tai sveika ir psichologiškai, nes negerai nuolat būti tik su ūkininkais ir kalbėtis vien apie rūpesčius. Į futbolo komandą ateina skirtingų profesijų vyrų, todėl ir kalbos būna įvairios. Neseniai regiono laikraštis pagerbė šio klubo futbolo veteranus, ir Gysbertas Boerhavė buvo nufotografuotas, jo nuotrauka bei nedidelis interviu paskelbtas šiame laikraštyje.
Girtavimas Olandijoje atrodo neįsivaizduojamas, tačiau vakarais, po visų darbų, ūkininkas mielai prie televizoriaus pasilepina taure geros kokybės prancūziško sauso vyno bei Jani keptu obuolių pyragu. Gysbertas teikia pirmenybę baltam, o jo žmona – raudonam vynui.

Vitalija NORVILIENĖ

Olandija-Lietuva

© 2001 "XXI amžius"

 


Gysbertas ir Jani Boerhavės

Boerhavių ūkyje karvės nuo snukio ir kanopų ligos nenukentėjo

Ūkininkų vamai

Autorės nuotraukos

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija