Atnaujintas 2002 m. sausio 25 d.
Nr. 7
(1014)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Parapija
Žvilgsnis
Rinka
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Parapijos bendruomenė

Įsisiūbavus Atgimimui, susidarius sąlygoms atkurti demokratinės valstybės institucijas, prasidėjo ir Katalikų Bažnyčios institucijų atkūrimas, vienas po kito pradėti leisti "Katalikų pasaulis, "Caritas", "XXI amžius", įvyko atkuriamasis "Caritas" suvažiavimas, mokyklose pradėta dėstyti tikyba, svajota apie parapijos bendruomenės suvienijimą - į bažnyčias plūstelėjo minios žmonių. Nuo to laiko praėjo dvylika metų. Pasvarstykime, ar tos svajonės tapo kūnu. Toli nesiekiant, imkime savo parapiją, į kurios bažnyčią skubame sekmadieniais, paliekame kuklią auką, už gyvus ir mirusius artimuosius meldžiamės šv. Mišiose, dalyvaujame renginiuose.
Vilniaus Šv.arkangelo Rapolo parapija, vadovaujama klebono kun. Valentino Virvičiaus, yra viena didžiausių sostinėje. Joje yra net šešios mokyklos - keturios vidurinės ir dvi pradinės, įkurtos aštuonios Gyvojo Rožinio grupės, kiekvieną dieną individualiai meldžiamasi Bažnyčios ir Šventojo Tėvo nustatytomis intencijomis. Vieną grupę sudaro ligoniai, kuriems sunku išeiti iš namų. Kiekvieno mėnesio pirmąjį sekmadienį vakarinės šv.Mišios aukojamos už gyvuosius ir mirusius. Gyvojo Rožinio brolija - ne vien maldos apaštalavimo grupė. Šie žmonės vieni kitus globoja, šelpia, dalyvauja laidotuvėse, mirties metinėse.
... Prieš pustrečių metų autoavarijoje žuvus mūsų sūnui, buvome taip priblokšti skausmo ir netikėtumo, kad nepajėgėme sudėlioti maldos žodžių, tik be perstojo kartojome: "Viešpatie, pasigailėk!" Gyvojo Rožinio brolijos grupės žmonės, susirinkę į bažnyčią, buvo pirmieji, kurie meldėsi už Sauliaus Jono vėlę. Ir ne tik. Jie užprašė paprastąsias ir Grigališkąsias šv.Mišias už šio jauno žmogaus sielos išganymą. Iki šiol mūsų širdyse neišblėso dėkingumo jausmas šiems nuostabiems žmonėms, lengvinusiems mūsų kančią.
Gyvojo Rožinio brolijos nariai yra balsingi. Kiekvieną sekmadienį valandą prieš vakarines šv.Mišias jie renkasi į bažnyčią ir gieda rožinį, įvairiomis progomis - psalmes, giesmes. Tai s.Emilijos Rimšelytės, EJSK, turinčios gražų balsą ir gražiai vargonuojančios, nuopelnas.
Pernai parapijos vieniši, nepasiturinčiai gyvenantys, turintys negalių žmonės, gavo klebono kun.V.Virvičiaus parašytus kvietimus į bendruomenės Kūčias.
Į kriptą atėjo per penkiasdešimt žmonių. Jų čia jau laukė skoningai padengti stalai, salė kvepėjo nuo pasninko valgių. Žmonės džiaugėsi - jie buvo apsupti meilės ir šilumos.
Sausio 6-ąją, sekmadienį, į vaikų ir jaunimo šv.Mišias atvyko Trys Karaliai. Jie panašūs į tuos, kurie prieš du tūkstančius metų atėjo pagarbinti užgimusio Kūdikėlio Jėzaus. Rytų išminčiai pasirodė tikintys žmonės: jie prie Betliejaus prakartėlės padėjo aukso, smilkalų ir miros, skaitė skaitinius, giedojo psalmes, priėmė šv.Komuniją, rinko aukas; pasibaigus šv.Mišioms, bažnyčioje jie bendravo su parapijiečiais, o kriptoje - su vaikais. Čia juos giesmėmis ir muzika pasveikino parapijos vaikai (vadovė Ramunė Kėrelytė), Vilkpėdės darželio - mokyklos "Spindulėlis" auklėtiniai (vadovė Sabina Zinkevičienė). Karaliai vaikams dalijo dovanas, bendravo.
Parapijos "Caritas" vadovauja Adelė Selenytė. Prieš didžiąsias šventes žmonės suneša drabužių, avalynės, maisto. Visos šios gėrybės atitenka tiems, kurie kenčia vargą, nepriteklių.
Niekas taip žmonių nesuartina kaip kelionės. Tapo tradicija kasmet rugsėjo mėnesį aplankyti Šiluvą, dalyvauti didžiuosiuose atlaiduose. Parapijos žmonės pabuvojo Marijampolėje, Valkininkuose, Igliaukoje... Bendra malda, iš tos pačios riekės atsilaužtas duonos kąsnis, geras žodis, pavargusiam pasiūlyta ranka - visa tai ilgam palieka gerus prisiminimus.
Klebono kun. V.Virvičiaus iniciatyva kas savaitę išplatinama 20 egzempliorių "XXI amžiaus" ir dešimt egzempliorių "Kregždutės". Žmonės skaito, aptarinėja, diskutuoja - taip ugdoma ir gilinama krikščioniškoji pasaulėžiūra.
Parapijos bendruomenė - tai didelė jėga, bet ji kuriama mūsų visų pastangomis.

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Vilnius

© 2002 "XXI amžius"

 

Vilniaus Šv.arkangelo Rapolo bažnyčios parapijiečiai prie Kryžių kalno. Trečias iš kairės - klebonas kun. Valentinas Virvičius

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija