Atnaujintas 2002 m. sausio 25 d.
Nr. 7
(1014)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Parapija
Žvilgsnis
Rinka
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

"Ką užsidirbu - tai jau mano"

Panevėžiečiams nereikia nurodinėti, iš kur gauti pelno. Mieste daug aludžių ir vaistinių. Tačiau, norint gauti kokią buitinę paslaugą, kartais surastam geradariui vos ne ranką tenka bučiuoti.
Nešiojamas reklaminis stovas su užrašu, kad teikiamos kirpėjo paslaugos visai šeimai, Ramygalos gatvėje prie namo, pažymėto 82-uoju numeriu, atsirado neseniai. Pasirodo, čia vyrai apkerpami litu pigiau nei kitoje eilinėje miesto kirpykloje. Naujosios kirpyklos savininkė Rūta Paulauskienė mielai sutiko papasakoti "XXI amžiaus" skaitytojams, kodėl ėmėsi kurti savo verslą.
Rūtai teko mokytis anuometiniame Panevėžio politechnikume. Baigusi jį, gavo paskyrimą į "Ekrano" gamyklą. Tris mėnesius dirbo meistre. Ne devyniolikmetei tokios pareigos, todėl ji paprašė, kad pervestų dirbti eiline darbininke. Fiziškai sunkus ir nemoteriškas darbas Rūtai nebuvo mielas. Iš gamyklos ji išėjo savo noru.
Sutikta draugė paakino eiti mokytis kirpėjos specialybės. "Šiltose patalpose dirbsi ir be duonos kąsnio nebūsi", - drąsino ji Rūtą. Naujokės mokytoja Laima buvo lyg Dievo siųsta: ką mokėjo pati, tą perdavė ir savo mokinei. Pirmoji Rūtos apkirpta moteris išėjo jai padėkojusi.
Kurį laiką panevėžietei teko būti be darbo ir pajusti, kaip tai yra sunku jaunam žmogui. Atsisakiusi nuomotis patalpas kirpyklai Stoties gatvėje, Rūta susirūpino: bėga laikas, auga du sūnūs, kas ją užjaus?
Pažįstamų padedama sužinojo, kaip išvykti dirbti į Ispaniją. Nurodytą sumą pinigų įteikė ne pirmam sutiktam, bet pasitikėjimą kėlusiam žmogui. Šis ir neapšovė.
Ispanijoje teko dirbti pamidorų plantacijose. Įskausdavo nugarą, nes dirbo pasilenkusi. Vasarą kankino karštis. Gerai, kad Rūta augdama nebuvo lepūnėlė. Vasarodama kaime pas senelius, jiems padėdavo nudirbti ūkiškus darbus. "Tačiau, grįžusi namo, ilgokai dar sapnavau pomidorus", - prisiminusi darbą Ispanijoje, juokėsi panevėžietė.
Su nedidele pertrauka užsienyje dirbo dvejus metus. Darbščią lietuvę gerbė vietinis pomidorų augintojas. Ji galėjo pasinaudoti nemokamu medicininiu aptarnavimu. Rūta gyveno neišlaidžiai, taupė kiekvieną pesetą. Maistą dažnai gaminosi namuose. Jis beveik tiek pat kainuoja kaip ir Lietuvoje. Retsykiais tekdavo išsimaudyti Viduržemio jūroje, nes ji buvo tik už keliolikos kilometrų. Labiausiai jūrą prisimena todėl, kad joje itin sūrus vanduo. Laisvalaikiu eidavo pasėdėti ir į kavinukę. Ispanai buvo pakankamai išauklėti ir gana inteligentiški vyrai. Rūta neregėjo, kad kuris iš jų voliotųsi girtas, tačiau juos matė rūkant "žolę".
Tačiau lietuviai nebeturi gero vardo Ispanijoje. "Tingintį dirbti savininkas išvaro iš darbo, todėl toks ima valkatauti, o neturėdamas ko valgyti - ir vogti. Išgėręs mūsų tautietis sukelia muštynes arba šiaip elgiasi negražiai. Paskui į tave pačią ispanai žiūri kaip į kokią nusikaltėlę", - pasakojo R.Paulauskienė.
Moteris niekada nebuvo menkutė, tačiau kiek pastambėjo pagimdžiusi du sūnus. Dirbdama užsienyje pastebėjo, kad suknelė darosi per plati. Pasisvėrusi net aiktelėjo: per du mėnesius neteko aštuonių kilogramų. Per pirmuosius darbo metus Ispanijoje jos kūno svoris sumažėjo apie 30 kilogramų. Grįžusios į Panevėžį Rūtos nepažino jos buto kaimynė. "Namuose vėl priaugau penkis kilogramus. Jokios dietos nesilaikau, valgau tą, kas man patinka", - neslėpė 31 metų panevėžietė. Nepajuto ji jokių sveikatos sutrikimų. Žemas kraujospūdis buvo anksčiau, toks pat jis ir dabar.
Grįžusi iš Ispanijos, nieko nelaukdama pradėjo įgyvendinti savo svajonę - atidaryti nuosavą kirpyklą. Ilgokai vargo, kol surinko būtinus parašus. Gerai, kad įveikti biurokratinius barjerus padėjo savivaldybėje dirbanti pažįstama moteris. Pagaliau įsigijo verslo patentą. Turėtas santaupas sudėjo į verslą. Daugiaaukščio namo pirmojo aukšto dviejų kambarių buto virtuvę paskyrė kirpyklai. Į ją patenki, iš gatvės užkopęs laipteliais.
Paulauskų šeimai kol kas teks pagyventi susispaudus, tačiau Rūta turi nuolatinį darbą. Tai ypač aktualu Panevėžyje. Dabar ji savo sugebėjimų šeimininkė, moka padaryti dailesnius savo klientus - vyrus, moteris ir vaikus. Dešimt metų kirpėjos darbo patirtį turinti R.Paulauskienė patarė: "Kas turi nors kokią laisvesnę patalpėlę, tegu ją skiria verslui. Pradinį kapitalą jam geriau užsidirbti, nei imti kreditą iš banko".
R.Paulauskienės nebevilioja karšta Ispanijos saulė. Panevėžietė nenorėtų, kad jos vaikai mokytųsi šioje užsienio šalyje - Lietuvos mokyklose suteikiamos daug geresnės žinios.

Bronius VERTELKA

© 2002 "XXI amžius"

 

Padirbėjusi Ispanijoje, panevėžietė Rūta Paulauskienė Ramygalos gatvės 82-ajame name atidarė savo kirpyklą

Autoriaus nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija