Atnaujintas 2002 m. sausio 30 d.
Nr. 8
(1015)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Atmintis
Nuomonės
Istorija ir dabartis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Plunksnos brolių ugdymo ilgametė patirtis

Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjungai - 80 metų

Lietuvių žurnalistinio sąjūdžio užuomazga JAV galima laikyti dar 1892 m. liepos 12 d. kunigo A.Miluko Plymute įkurtą Rašliavišką draugystę. Taip vadinosi ši organizacija. Jos tikslas buvo mokėti honorarą "Lietuvininkų Vienybės" ir kitų laikraščių bendradarbiams. Tos organizacijos steigėjai buvo kunigai: P.Abromaitis, A.Burba, J.Mašiotas, A.Milukas, S.Pautienius, M.Pėža, J.Zlotožinskas.
Lietuvoje atgavus spaudos laisvę, 1909 metais imta kalbėti apie lietuvių rašytojų draugijos steigimą. Pirmasis pasaulinis karas atitolino šią idėją. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Kaune gyvenę rašytojai įstojo į Meno kūrėjų draugijos literatūros sekciją, kurios visuotiniame susirinkime 1920 m. liepos 23 d. buvo išrinkta pirmoji valdyba. Jai priklausė B.Sruoga, S.Šilingas, V.Krėvė-Mickevičius, kun. J.Tumas-Vaižgantas ir kun. A.Sabaliauskas. Sekcijos tikslas - skatinti lietuvių kūrybą, skelbti vaikų literatūros, dramos kūrinių konkursus, skirti premijas už geriausius kūrinius, organizuoti geresnių kūrinių vertimus, knygų leidimą ir t.t.
Pagaliau 1922 m. sausio 31 d. Kaune įvyko steigiamasis susirinkimas, kuriame buvo įkurta Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjunga. Vardan tiesos reikia paminėti faktą, jog paskata žurnalistams telktis, vienytis buvo Kaune rengta 1921 m. gegužės 30 - birželio 3 dienomis Pabaltijo žurnalistų konferencija. 1922 m. sausio 13 d. Kaune buvo sušauktas pirmasis žurnalistų susirinkimas, kuriame dalyvavo aštuoni laikraštininkai.
Oficialiai Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjunga įregistruota 1922 m. kovo 11 d. Iš pradžių sąjunga vienijo tik 15 narių, daugiausia žurnalistų. Tarp rašytojų buvo ir tokių, kurie drauge reiškėsi kaip žurnalistai: J.Tumas-Vaižgantas, A.Žukauskas-Vienuolis, J.Pronskus ir kiti. Žurnalistai vyravo ir vėliau. Pirmuoju sąjungos pirmininku išrenkamas J.Tumas-Vaižgantas. 1925-1934 metais ilgamečio pirmininko pareigas ėjo dr. J.Purickis. Jau 1924-aisiais sąjungos narių gretos išaugo iki 43 žmonių, o 1929 metais net 71 narys turėjo Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos nario pažymėjimą.
1929 m. kovo 22 d. įvyko rašytojų ir žurnalistų reorganizacinis susirinkimas, kuriame dalyvavo 30 asmenų. Susirinkime pakeistas pavadinimas į Lietuvių žurnalistų sąjungą, kuri tokiu pavadinimu veikia ir šiuo metu JAV. Tuo tarpu rašytojai 1932 metų pradžioje B.Sruogos ir J.Grušo iniciatyva įkūrė Lietuvių rašytojų draugiją. Formaliai Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjunga išregistruota 1932 m. kovo 18 d. Lietuvių rašytojų draugijos pirmąją valdybą sudarė I.Šeinius (pirmininkas), J.Grušas, G.Tulauskaitė, P.Vaičiūnas ir P.Karuža.

* * *

Naujuosius Lietuvių žurnalistų sąjungos įstatus pasirašė dr. J.Purickis, A.Klimas, M.Šalčius, F.Kirša ir A.Bružas. Įstatai įregistruoti 1930 m. balandžio 12 d. Persiorganizavus į profesinę sąjungą, nariams išrūpintos lengvatos: pigesnis susisiekimas traukiniais, parengtas pensijų įstatymo projektas, įsteigti 24 kambarių poilsio namai Giruliuose. Įdomu, kur tie kambariai šiandien ir kokios būklės?
Buvo išleisti trys sąjungos metraščiai - 1934, 1937 ir 1940 metais. 1933-aisiais įsteigtas atskiras Klaipėdos skyrius. Sąjungos atstovai dalyvavo Tarptautinės žurnalistų federacijos suvažiavimuose, rengtos ekskursijos į užsienį. 1935 metais, vykstant Pasaulio lietuvių kongresui, buvo sukviesta lietuvių spaudos konferencija. Lietuvių žurnalistų sąjungos narių sparčiai daugėjo: 1929 metais buvo 71, 1932 metais - 101, 1936 metais - 141, 1938 metais - 150, 1939 metais - 177, 1940 metais - 207, iš kurių 192 buvo lietuviai, 14 žydų ir vienas lenkas. Didelį pasisekimą turėjo žurnalistų ketvirtadieniai, o jų 1933 - 1934 metais įvyko dvidešimt penki. 1934 metais mirus dr. J.Purickiui laikinai Žurnalistų sąjungos pirmininko pareigas ėjo V.Kemežys. Vėliau kurį laiką pirmininkas buvo prof. Izidorius Tamošaitis.
1940-aisiais sovietams okupavus Lietuvą, nukentėjo labai daug žurnalistų, beje, vieni iš pirmųjų jie buvo kalinami ir tremiami į Sibirą. Nacių okupacijos metu ėjo daug pogrindžio leidinių. Dėl jų nemažai žurnalistų pateko į kalėjimus ir koncentracijos stovyklas, pavyzdžiui, K.Bauba ir kiti buvo nukankinti. 1944 metais sovietams vėl okupavus Lietuvą, apie 100 žurnalistų pasitraukė į Vakarus, kur jie tuoj pradėjo leisti sieninius ir kitokius laikraščius.

* * *

Prieškariu Rašytojų draugijai vadovavo: 1932-1933 metais - kanauninkas J.Tumas-Vaižgantas, 1933-1937 metais - V.Mykolaitis-Putinas, 1937-1938 metais - J.Grušas, 1939-1940 metais - L.Gira, 1941 metais - B.Brazdžionis ir 1942-1944 metais - F.Kirša.
Rašytojų draugija rengė literatūros vakarus, rašytojų trečiadienius, 1934 metų rudenį įsteigta dramaturgų sekcija, kuri rūpinosi tvarkyti autorių santykius su Valstybės teatru. Nuo 1935 metų įtikino Valsybės vadovus skirti kasmet Lietuvos valstybinę literatūros premiją (po 5000 litų) už geriausią metų kūrinį. Premijas gavo: 1935 metais Ieva Simonaitytė už romaną "Aukštujų Šimonių likimas", 1936 metais Liudas Dovydėnas už knygą "Broliai Domeikos", 1937 metais Jonas Kuosa-Aleksandriškis už knygą "Užgesę chimeros akys", 1938 metais Salomėja Nėris už poezijos rinkinį "Diemedžiu žydėsiu" ir 1939 metais Bernardas Brazdžionis už knygą "Kunigaikščių miestas".
Tremtyje, Vakaruose, Rašytojų draugija atgaivinta 1946 m. sausio 25-26 d. Tiubingene (Vokietija) įvykusiame lietuvių rašytojų suvažiavime. 1946-1949 metais Vokietijoje draugijai vadovavo Stasys Santvaras, kurio 100-ąsias gimimo metines šiemet gegužės pabaigoje švęs Lietuva ir išeivija. 1950 metų gegužę daugumai lietuvių rašytojų suvažiavus į JAV, Bostone bendrame susirinkime jie susijungė į vieną Lietuvių rašytojų draugiją. Pirmasis pirmininkas - poetas J.Aistis. Nuo 1950 metų draugija skiria kasmetines literatūros premijas po 500 dolerių, kurias pirmieji gavo A.Vaičiulaitis, P.Andriušis, N.Mazalaitė, B.Brazdžionis, J.Jankus, H.Radauskas, J.Savickis, G.Tulauskaitė, K.Bradūnas ir kiti.

* * *

Dar 1946 m. gegužės 11-12 d. Hanau, lietuvių stovykloje Vokietijoje, buvo atkurta Žurnalistų sąjunga ir išrinkta valdyba: dr. J.Pajaujis - pirmininkas, A.Merkelis, J.Vaidelys, S.Urbonas, K.Obolėnas, H.Blazas. V.A.Braziulis, J.Cicėnas ir J.Kardelis; garbės teismas: kun. S.Yla, V.Alseika, V.Oškinis. Antrasis sąjungos suvažiavimas įvyko Šveinfurte 1947 m. rugsėjo 30-31 d., kur paminėta sąjungos 25 metų sukaktis. Dalyvavo ir JAV lietuvių spaudos atstovai - K.V.Baltramaitis ir A.Devenienė. Garbės nariais išrinkti: dr. K.Grinius, Vydūnas, prof. M.Biržiška ir prelatas kun. M.Krupavičius. Išrinkta nauja valdyba: pirmininkas A.Merkelis, J.Būtėnas, J.Cicėnas, H.Blazas, P.Gaučys, D.Penikas, J.Kardelis, V.Trumpa ir S.Urbonas. 1944-1949 metais Vokietijos spaudoje aktyviai dirbo apie 200 lietuvių žurnalistų, kurie nuo 1947 metų pradėjo emigruoti į JAV ir kitur.
1953 metais Lietuvių žurnalistų sąjunga buvo atkurta JAV ir išrinkta valdyba: pirmininkas V.Rastenis, D.Penikas, S.Narkeliūnaitė ir A.Šalčius. Vėliau, 1962 metais, išrinkti nauji valdymo organai: pirmininkas kun. V.Bagdanavičius, A.Giunteris, V.Mingėla, V.Kasniūnas, P.Šulas. Sąjungos skyrių yra Čikagoje, Detroite, Klyvlende, Los Andžele yra centrinis skyrius, kurio nariais gali būti visi žurnalistai iš mažesnių vietovių, kur negali būti įsteigti atskiri skyriai.
Sunku būtų rasti rašytoją, kuris ilgiau ar trumpiau nebūtų aktyviai dirbęs periodinio leidinio redakcijoje ar ten nespausdinęs savo kūrinių. Žurnalistą atriboti nuo rašytojo yra lengviau. Rašytojo temos gali nieko bendra neturėti su dabartinio gyvenimo aktualijomis, o žurnalistui tenka nagrinėti tokias temas, kurios susijusios su kasdieniu gyvenimu. Žymiausias kūrėjas, suderinęs žurnalisto ir rašytojo veiklą, Lietuvos kultūros istorijoje buvo Vincas Kudirka.
Žurnalistas yra visuomeninio gyvenimo reiškinių dalyvis, stebėtojas, metraštininkas, kuris dirba laikraštyje ar žurnale, televizijoje, radijuje. Žurnalistas greitai ir aktyviai reaguoja į visus reiškinius, kitų žmonių, politikų darbo veiksmus, pareikštas mintis. Žurnalisto darbas reikalauja daug žinių, sugebėjimo rašyti, rinkti žinias, fotografuoti, filmuoti, aprašyti kultūrinio, visuomeninio gyvenimo renginių svarbiausius, aktualiausius momentus, komentuoti politinio gyvenimo reiškinius spaudoje, radijuje, televizijoje aiškia, suprantama kalba. Ne veltui žiniasklaida vadinama ketvirtąja valdžia. Kaip rodo gyventojų apklausos, Lietuvoje žmonės labiausiai pasitiki žiniasklaida ir Bažnyčia.
Kadangi spauda apima daugelį gyvenimo sričių ir yra linkusi dar labiau plėstis, dėl to žurnalistika labai išplito. Šiandien žurnalistikos skyrių turi daugelis pasaulio universitetų.
Dar prieškariu VDU, Teologijos-filosofijos fakultete žurnalistikos kursą skaitė J.Keliuotis ir dr. J.Eretas. 1941 metais Filosofijos fakultete buvo sudaryta atskira Žurnalistikos katedra, kuriai vadovavo J.Keliuotis, talkinamas asistentų J.Būtėno ir A.Pauliukonio.
Artėjančio jubiliejaus išvakarėse šių eilučių autorius kalbino Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorių habilituotą mokslų daktarą Leoną Gudaitį, kuris kelias dešimtis metų rinko medžiagą apie Juozą Keliuotį ir išleido unikalią knygą "J.Keliuotis. Žurnalistikos paskaitos". L.Gudaitis pareiškė: "XX amžiaus pirmosios pusės lietuvių spaudos darbuotojų profesinio ugdymo problematika sovietmečiu buvo viena iš daugelio viešai nesvarstomų, apeinamų arba trempiamų mokslo sričių. Vilniaus universiteto žurnalistikos specialybės aštuntojo dešimtmečio programoje buvo tema "Žurnalistų rengimas ir jų mokymo kryptys įvairiose šalyse", bet atskirai Lietuva nepaminėta. Buvo nuolat kartojama, kad aukštuoju žurnalistikos mokslu susirūpinta tik tarybinės santvarkos metais, o žurnalistikos specialybė pirmiausia įsteigta Vilniaus universitete 1949-aisiais. Tai virto stereotipu. Iš ideologinio persistengimo susidarė kitas stereotipas: anksčiau apskritai nebuvo nieko gero. Tokia buvo dar visai nesenų laikų nuomonė. Atseit 1937 ir 1938 metais po vieną semestrą skaitytos žurnalistikos paskaitos Kauno universitete, "tačiau jų tikslas buvo ne ruošti darbuotojus spaudai, o tik šiek tiek populiarinti žurnalistiką". Savo knygoje pamėginau atstatyti istorinę tiesą, paremtą dokumentais, apie pagrindinio žurnalistikos disciplinų dėstytojo J.Keliuočio asmenybę, paskaitų savitumą ir vertę, jo vaidmenį rengiant aukštos kvalifikacijos specialistus, lygia greta sprendžiamos žurnalistikos mokslo problemos". Nuo 1998 metų VDU veikia žurnalistikos kursas. Ruošiama nauja šiuolaikinių žurnalistų karta.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

© 2002 "XXI amžius"

 

Lietuvių rašytojų draugijos susirinkimas 1934 m. spalio 22 d. Kaune

Lietuvių žurnalistų sąjungos valdyba (apie 1932 metus). Iš kairės: sėdi V.Rastenis, E.Turauskas, dr. J.Purickis (pirmininkas) ir J.Gerulaitytė. Stovi - J.Paleckis, A.Gricius, J,Kardelis, V.Kemežys ir A.Bružas

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija