Atnaujintas 2002 m. sausio 30 d.
Nr. 8
(1015)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Atmintis
Nuomonės
Istorija ir dabartis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Pasaulio religijų įsipareigojimai dėl taikos kūrimo

Italijos mieste Asyžiuje sausio 24 dieną vyko popiežiaus Jono Pauliaus II sušauktas tarpreliginis maldos už taiką susitikimas. Šventasis Tėvas jam ir vadovavo. Susitikime dalyvavo 12 pasaulio religijų ir 31 krikščioniškos Bažnyčios ir bendruomenės delegacijos. Susitikime buvo pateikti delegatų liudijimai, kiekvienos religijos atstovai meldėsi už taiką atskirose patalpose. Paskelbtas bendras pareiškimas "Įsipareigojimai už taiką".

Pareiškimo tekste rašoma:

Susirinkę čia, į Asyžių, drauge mąstėme apie taiką, kuri yra Dievo dovana ir visos žmonijos bendrasis gėris. Nors ir priklausydami skirtingoms religinėms tradicijoms, tvirtiname, kad, norint kurti taiką, reikia mylėti artimą, laikantis auksinės taisyklės: "Daryk kitiems tai, ką norėtum, kad kiti tau darytų".
Tuo įsitikinę nepailstamai darbuosimės taikos kūrimo baruose ir todėl tvirtiname:
1. Mes įsipareigojame skelbti savo tvirtą įsitikinimą, kad smurtas ir terorizmas yra nesuderinami su tikrąja religijos dvasia, ir, smerkdami kiekvieną atvejį, kai vardan Dievo ar religijos griebiamasi prievartos ir karo, įsipareigojame daryti viską, ką galime, kad būtų išrautos terorizmo šaknys.
2. Mes įsipareigojame auklėti žmones, kad jie gerbtų ir vertintų vieni kitus ir kad taip būtų galima pasiekti taikų bei vieningą sugyvenimą žmonių, priklausančių skirtingoms tautoms, kultūroms ir religijoms.
3. Mes įsipareigojame ugdyti dialogo kultūrą, kad augtų žmonių ir tautų tarpusavio supratimas ir pasitikėjimas, nes tai yra tikros taikos prielaida.
4. Mes įsipareigojame ginti kiekvieno žmogaus teisę į orų gyvenimą pagal savo kultūrinį identitetą ir į laisvą savo šeimos kūrimą.
5. Mes įsipareigojame siekti nuoširdaus ir kantraus dialogo, neieškodami, kas mus tarsi neperžengiama siena skiria, bet, atvirkščiai, pripažindami, jog susitikimas su kita tikrove gali padėti geriau vieniems kitus suprasti.
6. Mes įsipareigojame vieni kitiems atleisti praeities ir dabarties klaidas ir šališkumus, vieni kitus palaikyti bendroje kovoje su egoizmu ir piktnaudžiavimu, neapykanta ir smurtu, kad iš praeities pasimokytume, jog taika be teisingumo nėra tikra taika.
7. Mes įsipareigojame stovėti kenčiančių ir apleistų žmonių pusėje ir tapti balsu tų, kurie patys neturi balso. Mes turime konkrečiai kartu darbuotis, kad tokios situacijos būtų įveiktos, laikantis įsitikinimo, kad niekas negali būti laimingas vienas.
8. Mes įsipareigojame šaukti kartu su tais, kurie nesusitaiko su blogiu ir prievarta. Mes norime visomis jėgomis prisidėti, kad mūsų laikų žmonijai būtų duota reali teisingumo ir taikos viltis.
9. Mes įsipareigojame padrąsinti kiekvieną iniciatyvą, kuri stiprina tautų draugystę, ir esame įsitikinę, kad technologijos pažanga, kai nėra sutarimo tarp tautų, pasaulį stumia į sunaikinimo ir mirties pavojų.
10. Mes įsipareigojame raginti atsakingus už tautų likimus žmones, jog jie dėtų visas pastangas - nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu, - kad stiprinamas solidarus ir taikingas pasaulis būtų statomas ant teisingumo pagrindų.
Mes, priklausantys skirtingoms religinėms tradicijoms, be paliovos skelbsime, kad taika ir teisingumas yra neatskiriami vienas nuo kito ir kad taika per teisingumą yra vienintelis kelias, kuriuo žmonija gali eiti į viltingą ateitį. Mes esame įsitikinę, kad pasaulyje, kuriame vis atviresnės sienos, vis greičiau įveikiami nuotoliai ir vis glaudesni santykiai užmezgami per išvystytą komunikacijų tinklą, yra lengviau garantuoti saugumą, laisvę ir taiką pasitelkus ne prievartą, bet abipusį pasitikėjimą.
Tegul Dievas laimina šiuos mūsų įsipareigojimus ir dovanoja pasauliui teisingumą ir taiką.

Kathpress, VR

Išsamiau apie tarpreliginį susitikimą Asyžiuje rašysime penktadienio numeryje.

© 2002 "XXI amžius"

 

Popiežius Jonas Paulius II išlipa iš traukinio Asyžiuje

EPA-ELTA nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija