Atnaujintas 2002 m. sausio 30 d.
Nr. 8
(1015)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Atmintis
Nuomonės
Istorija ir dabartis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Baltosios ir juodosios dėmės

Nedarniai sugiedoję valstybės himną, seimūnai baigė pratęstą Seimo rudens sesiją ir išsiskirstė toliau tęsti savo darbų: kas agituoti už šventąjį karą, kas už suartėjimą su Rusija, kas rūpintis savojo verslo reikalais, o kas ir rengtis užimti prezidento kėdę. Iš nedarnaus giedojimo pagrįstai atrodė, jog kai kurie iš tautos išrinktųjų to himno gal ir nemoka, o kitiems tikriausiai gerokai mielesnis būtų himnas, kuris dabar kasryt giedamas ir grojamas per Maskvos radiją: "Didžiosios Rusios suburta..." Tą "išsivysčiusio socializmo" ilgesį parodė ir prieš išsiskirstant Seimo priimtas kovo 8-osios, vadinamosios Moters dienos, įteisinimas. Anot buvusios premjerės ir Rozos Liuksemburg bei Klaros Cetkin gerbėjos, "per ilgai mus persekioja sovietmečio šmėklos. Modernusis Vakarų pasaulis daugybę metų švenčia Moters dieną". Kitas "moderniojo pasaulio" atstovas, buvęs aplinkos ministras LDDP Vyriausybėje B.Bradauskas pademonstravo dar didesnį išprusimą pareikšdamas: "Tie, kurie domisi moterimis, turėtų balsuoti už. Tie, kurie domisi ne moterimis, o vyrais, turėtų balsuoti prieš. Kviečiu balsuoti pagal sąžinę - galų gale sužinosime, kokia yra mūsų Seimo pakraipa..." Apskritai neokomunistai pradėjo demonstruoti savo intelektualumą, netgi Amerikos indėnus prisimena. Antai, svarstant nuosavybės grąžinimo teisėtiems savininkams klausimą, vienas toks "žemdirbys" iš Seimo tribūnos taip ir pasakė: "Kai Amerika grąžins indėnams žemes, tada bus galima kalbėti apie nuosavybės saugojimo principus..."
Vadinasi, dabar, pradėjus švęsti Gegužės 1-ąją, Kovo 8-ąją, beliko tik paskelbti visaliaudinėmis šventėmis bolševikų spalio revoliuciją, Lenino gimtadienį ar sovietinės armijos dieną. Mat, anot Seimo nario N.Medvedevo, reikia užbaigti civilizacijos procesą... O civilizaciją neokomunistai supranta labai savotiškai. Taip, kaip buvo mokyti.
Seimo pirmininkas A.Paulauskas, pasidžiaugęs nuveiktais darbais, primtu šių metų biudžetu bei kitais "pažangiais" įstatymais, ėmė auklėti kolegas, kad jie netinkamai elgiasi, apgailestavo dėl kai kurių Seimo narių piketų ir vulgarių pasisakymų. Tiesa, kaip jau įpratęs, A.Paulauskas kalbėjo abstrakčiomis frazėmis, nieko konkrečiai nepaminėdamas. Juk iš tiesų, kaip galima neigiamai įvertinti, pavyzdžiui, J.Veselką ar į jį panašius politikus, kurie ne tik kalba nesirinkdami žodžių, bet ir atvirai ragina sugrįžti Rusijos glėbin. Juk savi, nors oficialiai ir dedasi nepriklausę valdančiajai koalicijai.
Kalbant apie J.Veselką reikia pažymėti, kad jis neapsiriboja promaskvietiškomis kalbomis iš Seimo tribūnos, bet ir rašo straipsnius įvairiuose "organuose". Šiomis dienomis J.Veselka rusų kalba išeinančiame savaitraštyje "Obzor" paskelbė didžiulį straipsnį, pavadintą taip: "Kodėl Lietuva nenori ramiai vystytis ir gerai gyventi". Jame autorius net nuklysta į tokius laikus, prisimena Vytautą Didįjį, po kurio mirties ir prasidėjo visos iki šiol tebesitęsiančios Lietuvos nelaimės. Esą iš pradžių tapome Lenkijos, vėliau - Rusijos dalimi, o dabar kapituliavome prieš NATO ir ES ir pasidarėme Vašingtono ir Briuselio vasalais. Pasak J.Veselkos, NATO Lietuvai visiškai nereikalingas, o valstybę ir jos gerovę išgelbės tik glaudus bendradarbiavimas su Rusija. Todėl būtina į Lietuvos naftos, dujų ir elektros ūkį pritraukti kuo daugiau rusiško kapitalo. Atseit tik Rusija gali mažomis kainomis duoti dujų Lietuvai. Pagaliau, anot J.Veselkos," Lietuvai paties Dievo duota gėrybių kupina malonė (blagodatj) būti arčiausiai Rusijos, o ne JAV ar Vakarų Europos (..) Pats Dievas liepia mums: nenusisukite nuo Rusijos, nuo jos rinkos ir resursų". Štai kaip - pats Dievas! "Liaudies gynėjas" siūlo ir kitų receptų, kaip tapti turtingiems ir laimingiems. Pirmiausia reikia atsisakyti išlaidų krašto apsaugai, jokiu būdu nestoti į NATO, paskelbti neutralitetą, nesusieti lito su euru ar kita valiuta.
Būtų dar pusė bėdos, jeigu taip kalbėtų tik kokie nors veselkos, šustauskai, pronckai ar velikoniai. Sociologų nuomone (jų neskelbia nei "Baltijos tyrimai", nei "Vilmorus" ar kitos apklausų kontoros), daugiau nei pusė tų, kurie balsuoja už neokomunistus ir jų prielipus, mano lygiai taip pat. Ko gero, - o tai rodo faktai, ne oficialios deklaracijos, - taip mano ir pats didysis partijos vadas. Aišku, jis to nesako. Už jį tai padaro mažesnieji draugai. Užtat žinoma, ką apie A.Brazauską mano Rusijos komunistų lyderis G.Ziuganovas, Rusijos žurnalistų vadinamas "draugas Ziuzia". Strasbūre duotame interviu "Lietuvos žinių" žurnalistui Rolandui Agintui G.Ziuganovas ragino kuo greičiau paleisti M.Burokevičių ir jo bendrus. "Manau, kad dabar A.Brazauskas parodys gerą valią ir juos paleis. Aš jį puikiai pažįstu. Tai patyręs žmogus!" Puiki charakteristika. Ir iš kokių lūpų! Tą G.Ziuganovo interviu praėjusį sekmadienį parodė ir LNK televizija. Ko gero, Premjero spaudos atstovei ir partijos ideologinės skaistybės saugotojui G.Kirkilui vėl teks aiškinti visuomenei, kad ir G.Ziuganovas buvo neteisingai suprastas. Kaip atsitiko pačiam premjerui per LNK televiziją pareiškus, jog tik žemės drebėjimas gali priversti jį kandidatuoti į prezidentus.

O kol kas didysis Lietuvos gelbėtojas ir mažesnieji gelbėtojukai smagiai pramogauja. Net valstybinis radijas praėjusį savaitgalį pranešė tautai labai svarbią naujieną apie eilinę didžiąją nomenklatūrininkų medžioklę Panevėžio apylinkėse. Vietiniai gyventojai net juokavo, jog galvoję, kad tradiciniame neokomunistų pamėgtame miške buvo išlaipintas koks nors bin Ladeno teroristų desantas. Nieko panašaus. Tiesiog miško žvėrių skerdynes surengė politinis ir"naujųjų lietuvių" "elitas", tai yra garsusis medžiotojų būrelis Nr.1. Medžioklėje dalyvavo gelbėtojas, buvęs premjeras M.Stankevičius, irgi besitaikantis į didžiuosius gelbėtojus K.Bobelis, Panevėžio turtuoliai. Nepranešta, ar karališkoje medžioklėje buvo kas nors iš garsiųjų Panevėžio tulpinių. Tačiau tai ne taip ir svarbu. Visi žino, jog be "elito" pagalbos visokie tulpiniai, šmikiniai ir panašūs nevaikštinėtų laisvi. Kartais kas nors iš nusikaltėlių smulkmės retsykiais ir minimas, bet tai absoliučiai nieko nereiškia. Juk nuo seno kriminaliniame pasaulyje už viską atsako "šešiukės", o "tūzai" smagiai lėbauja ar kitaip pramogauja kartu su vadinamuoju elitu. Pakanka tik pažvelgti į nuotraukas, spausdinamas "aukštuomenei" skirtuose žurnaluose, kad tuo akivaizdžiai įsitikintume. Kaip garbės svečias Panevėžio medžioklėje dalyvavo ir didelis Medžiotojo Nr.1 bičiulis, anos garsiosios Maišiagalos medžioklės ir puotos dalyvis, buvęs Latvijos prezidentas G.Ulmanis. "Elitas" nupylė šerną, keturias lapes ir dar kitokių miško žvėrių. Medžiotojas Nr. 1 paklojo penkis šernus. Kiek šernų, lapių ar briedžių nudėjo kitas medžioklis ir kandidatuojantis į Lietuvos prezidentus K.Bobelis - nežinoma. Ko gero, šį kartą nepavyko nušauti nė vieno. Mat galva užimta kitais dalykais: ne tik kaip čia sugalvojus naujų pasakėlių seriją naiviems rinkėjams, bet ir kaip nustumti į šoną Medžioklį Nr.1 prezidento rinkimuose. Nors ir bičiuliai, nors medžioklis Nr.2 balsuoja už partijos parengtus įstatymus, tačiau, kaip sakoma, savi marškiniai vis arčiau kūno. Kitas dalykas, kad kandidato į prezidentus ir amžius toli gražu nebe tas, ir rankelė bei akis taip pat nebe tos.

Taip ir gyvename. "Piramidės"viršūnė pramogauja, vaikosi šernus ir briedžius, o mažesniesiems skirtas kitas - statistų vaidmuo. Štai dar trys Kovo 11-osios Akto signatarai - Z.Vaišvila, E.Klumbys ir dabar atitrūkęs nuo Lietuvos tūkstantmečio minėjimo darbų G.Ilgūnas surengtoje spaudos konferencijoje pasiūlė viešai paskelbti visą su 1991 metų sausio įvykiais susijusią medžiagą. Mat, pasak "tautos pažangiečio", dabar patogiai prisišliejusio prie valdančiosios daugumos, E.Klumbio, tokie duomenys Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo komisijos, tyrusios 1991 metų sausio įvykius, skelbti ne visi. Tuo tarpu buvęs šios komisijos pirmininkas, buvęs Atkuriamojo Seimo vicepirmininkas K.Motieka sakė visiškai nesuprantąs, ko nori minėta signatarų grupelė. Pasak K.Motiekos, apie tuos įvykius jau viskas pasakyta, paskelbta daugybė medžiagos spaudoje ir nėra likę jokių "baltų dėmių", apie kurias kalbėjo signatarai, surengę spaudos konferenciją. Aišku, kad ši nauja trijulė - E.Klumbys, Z.Vaišvila ir G.Ilgūnas - tik pratęsė kitos trijulės - N.Medvedevo, K.Prunskienės ir B.Genzelio - pradėtą "darbą" Sausio 13-osios minėjimo išvakarėse, juodinant V.Landsbergį. Kaip ir anie, šie "baltų dėmių" ieškotojai vis gromuliuoja tą patį gumulą apie tuo metu "netikėtai dingusį" premjerą A.Šimėną. Tačiau jau visi žino, kad A.Šimėnas paprasčiausiai mirtinai išsigando ir pasislėpė pas vieną kleboną. Tą faktą dar kartą patvirtino K.Motieka, pareiškęs, jog A.Šimėnas jo akivaizdoje atsiprašęs tuometinio parlamento vadovo V.Landsbergio ir apgailestavo dėl savo silpnumo.
Tenka sutikti su Seimo Pirmininku, pareiškusiu, jog kai kurių Seimo narių politinis temperamentas Seimo posėdžius paverčia komedija, farsu, kurio pagrindiniai veikėjai kartais "pakyla" iki Žirinovskio lygio. Bet nieko nepadarysi. Kiekvienam skirtas savas vaidmuo, savi pinigai. Ir reikia vaidinti, atidirbti tuos pinigus. Todėl ir plušama.

Petras KATINAS
"XXI amžiaus" apžvalgininkas

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija