Atnaujintas 2002 m. vasario 8 d.
Nr. 11
(1018)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Visuomenė
Atmintis
Aktualijos
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Brazilijos lefebvristai susitaikė su Popiežiumi

Brazilijoje buvusi nemaža grupė ekskomunikuoto arkivyskupo Marselio Lefebvro sekėjų formaliai vėl pripažįsta savo visišką vienybę su Katalikų Bažnyčia. Maldos už krikščionių vienybę savaitės pirmą dieną, sausio 18-ąją, Brazilijoje vykusioje susitaikymo ceremonijoje buvo sukalbėtas Tikėjimo išpažinimas ir paskelbtas pareiškimas, kad minėti tradicionalistai priima II Vatikano Susirinkimo mokymą.
Kamposo (Rio de Žaneiro valstija) San Salvadoro katedroje per apeigas buvo perskaitytas popiežiaus Jono Pauliaus II laiškas, kuriame "su dideliu džiaugsmu" skelbiama, jog grupės, pasivadinusios Šv. Jono Viany kunigų draugija, vadovui vyskupui Lisiami Ranchelis ir visiems jos nariams kunigams bei pasauliečiams "dovanojami pasmerkimai", kuriuos jie buvo užsitraukę, kai tapo schizmatikais. Šventasis Tėvas laiške teigė: "Bažnyčios vienybė yra dovana, kurią mums suteikia Viešpats, mistinio Kūno ganytojas ir vadovas, bet kuri reikalauja ir nuo kiekvieno jos nario veiksmingo atsako".
Popiežius džiaugėsi, jog vyskupas L.Ranchelis ir jo bendruomenės nariai, kurie beveik visi gyvena vienoje Kamposo vyskupijoje, ėmėsi būtinų tokiais atvejais veiksmų, kad vėl patvirtintų savo visišką vienybę su Visuotine Bažnyčia. Tuo pačiu Popiežius pranešė, kad, norėdamas "parodyti pagarbą išskirtinumui", kuris būdingas Šv. Jono Viany bendruomenei, jos pagrindu įkūrė atskirą apaštalinę administratūrą, veikiančią Kamposo vyskupijoje, tačiau tiesiogiai priklausančią Šventajam Sostui. Apaštaliniu administratoriumi buvo paskirtas vyskupas L.Ranchelis, o šios bendruomenės kunigams išimties tvarka leista aukoti šv. Mišias lotyniškai, naudojant tridentinį Pijaus V mišiolą, kurį 1962 metais patvirtino ir popiežius Jonas XXIII.
Susitaikymo apeigose dalyvavo Vatikano nuncijus arkivyskupas Alfijus Rapisarda ir Brazilijos ganytojai, o joms vadovavo popiežiškosios "Ecclesia Dei" komisijos pirmininkas kardinolas Darijus Kastriljonas Ojosas. Šią komisiją Popiežius įsteigė 1988 metais vienu tikslu - kad M.Lefebvro sekėjai vėl pripažintų savo vienybę su Visuotine Bažnyčia. Homilijoje kardinolas D.Kastriljonas sakė tradicionalistams, kad popiežius Jonas Paulius II stovi prieš juos "ištiestomis rankomis", pasiruošęs priimti į savo ganytojišką glėbį. "Tai tiesa, kad laikai nėra lengvi, - kalbėjo kardinolas. - Tai tiesa, kad Bažnyčios laivas turi brautis per audringus vandenis, pučiant ideologijų ir kultūrų vėjams, kurie yra antihumaniški ir antikrikščioniški". Tačiau katalikai turi išsaugoti tvirtą tikėjimą, kad Kristus pastatė savo Bažnyčią ant uolos - šv. Petro ir jo įpėdinių. "Petro laivas gali sutikti nerimastingus vandenis, tačiau jam užtikrinta dieviška pagalba", - sakė kardinolas.
Popiežius Jonas Paulius II tęsia šv. Petro tarnystę: vadovauja Bažnyčiai, stiprina savo brolių ir seserų tikėjimą. "Dėl savo kūno silpnumo ir kentėjimo jis galbūt vaikšto svyruodamas, tačiau mūsų tikėjimo akimis jis yra tvirta uola, mūsų šventos, katalikiškos, apaštališkos Bažnyčios nesuardomas pagrindas", - sakė jis.
Šv. Jono Viany kunigų draugiją buvo įkūręs ankstesnis Kamposo ordinaras vyskupas Antonijus de Kastro Majeris, kuris prisidėjo prie arkivyskupo M.Lefebvro ir kartu su juo be Popiežiaus leidimo 1988 m. birželio 30 d. konsekravo keturis naujus vyskupus. Po šių veiksmų, remiantis Bažnyčios teisės 1382 kanonu, tiek arkivyskupas M.Lefebvras su vyskupu A.Kastro, tiek ir keturi jų šventinti vyskupai buvo ekskomunikuoti. Savo ruožtu 1991 metais ekskomunika paskelbta ir vyskupui L.Rancheliui po to, kai jį vyskupu įšventino M.Lefebvro ir A.Kastro neteisėtai 1988 metais konsekruoti vyskupai.
Arkivyskupas M.Lefebvras ir vyskupas A.Kastro, kurie abu mirė 1991 metais, bei jų sekėjai atmetė II Vatikano Susirinkimo reformas ir jo mokymą apie religijos laisvę ir ekumenizmą. Jie aukoja šv. Mišias tik lotyniškai pagal Tridento mišiolą, veikusį Bažnyčioje iki II Vatikano Susirinkimo. (Popiežius Jonas Paulius II vėliau leido ir tridentines pamaldas, bet tik išimties tvarka ir jeigu yra pripažintas posusirinkiminių liturginių reformų teisėtumas.)
Su Vatikanu susitaikiusi brazilų tradicionalistų grupėje - Šv. Jono Viany bendruomenėje - yra 26 kunigai, 20 seminaristų, apie 100 seserų vienuolių ir apie 30 tūkst. tikinčiųjų. Jai priklauso 250 katechetikos centrų, kunigų seminarija, dešimt mokyklų, dvi našlaičių prieglaudos, senelių namai. Bendruomenė turi savo radiją, leidžia laikraštį, rengia interneto svetainę. Susitaikius su Visuotine Bažnyčia, visa tai tapo naujosios Šv. Jono Viany apaštalinės administratūros bažnytiniais padaliniais. Vatikano misijų žinių agentūra pranešė, kad tarptautinės lefebvristų bendruomenės vadovas - Šv. Pijaus kunigų draugijos generalinis vyresnysis šveicaras Bernaras Felai, kurį vyskupu konsekravo arkivyskupas M.Lefebvras, bandė įtikinti brazilus tradicionalistus, kad jie nesitaikytų su Roma, tačiau sveikas protas nugalėjo.
Manoma, kad šis įvykęs susitaikymas Brazilijoje yra asmeninė kardinolo D.Kastriljono pergalė (jis ne tik vadovauja "Ecclesia Dei" komisijai, bet ir yra Kunigų kongregacijos prefektas). Kai 2000-aisiais jubiliejiniais metais Šv. Jono Viany draugijos nariai keliavo kaip piligrimai į Romą, kardinolas jų atstovus pakvietė susitikti, ir taip prasidėjo dialogas. Grįžę į Braziliją, po kiek laiko jie parašė laišką popiežiui Jonui Pauliui II, prašydami priimti į Katalikų Bažnyčią. Šis prašymas buvo patenkintas su sąlyga, kad jie pripažins Popiežiaus, kaip Kristaus vietininko ir Bažnyčios ganytojo, autoritetą, II Vatikano Susirinkimo sprendimų teisėtumą bei popiežiaus Pauliaus VI įvestas šv. Mišių liturgijos reformas.
Kunigų kongregacijos darbuotojas monsinjoras Fernandas Gimaraesas katalikų žinių agentūrai CNS sakė, kad susitaikymas su Brazilijos lefebvristais "turi didelę istorinę reikšmę, nes ši schizma, ypač išsiplėtusi popiežiaus Jono Pauliaus II pontifikato metu, dabar per tą patį pontifikatą yra ir užgydoma". Kita vertus, būtina pažymėti, jog Šv. Jono Viany bendruomenė yra "vietinis reiškinys", nes sutelkta vienoje diecezijoje, tuo tarpu M.Lefebvro įkurta Šv. Pijaus X draugija yra tarptautinė ir nors su ja bandoma tartis, tačiau kol kas rezultatų nėra.
Su Šv. Pijaus X draugija yra susiję ir 420 kunigų, 180 seminaristų ir apie 200 tūkst. tikinčiųjų, iš kurių trečdalis yra arkivyskupo M.Lefebvro tėvynainiai prancūzai, o kiti išsibarstę grupėmis po įvairias pasaulio diecezijas. "Dialogas su šitomis grupėmis yra atviras, tačiau rezultatai lieka Dievo rankose", - sakė monsinjoras F.Gimaraesas.
Pagrindinis dialogo su tradicionalistais sunkumas, atrodytų, yra lotyniškosios pamaldos, tačiau iš tiesų kalbama apie II Vatikano Susirinkimo mokymo pripažinimą.
Kaip neseniai Ciuricho (Šveicarija) laikraščiui "Tages Anzeiger" sakė Šv.Pijaus X kunigų draugijos vadovas vyskupas B.Felajis, iš tikrųjų lefebvristams nepakanka siūlomos nuolaidos "išimties tvarka" leisti aukoti tridentines šv. Mišias, pripažinus posusirinkiminių reformų teisėtumą. Kiekvienam kunigui turi būti suteikta teisė "laisvai apsispręsti", ką pasirinkti - "senąsias" ar "naująsias" šv. Mišias, Pijaus V ar Pauliaus VI mišiolą, sakė vyskupas B.Felajis. Pasak jo, įvykdytos liturginės reformos turi "gausybę trūkumų". Su tuo Vatikanas, žinoma, negali sutikti, nes tai reikštų, kad abejojama dėl ištiso Bažnyčios istorijos tarpsnio - posusirinkiminių dešimtmečių - arba jis netgi atmetamas.
Būtent todėl dar svarbesnis yra Brazilijos tradicionalistų problemos sprendimas, rodantis, anot Rio de Žaneiro kardinolo Eugenijaus de Araužo Saleso, "Dievo malonės veikimo" rezultatą. "Kai pasaulyje stiprėja skaldymasis, daugėja konfliktų ir prievartos, Dievo Bažnyčia ir dieviškoji malonė rodo vienybės ir susitaikymo ženklus, - rašė kardinolas savo arkivyskupijos laikraštyje. - Tai, kas įvyko Kampose sausio 18 dieną, iš tiesų yra Bažnyčios gyvybingumo liudijimas".

M.B.

© 2002 "XXI amžius"

 

Ekskomunikuotas arkivyskupas Marselis Lefebvras

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija