Atnaujintas 2002 m. vasario 8 d.
Nr. 11
(1018)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Visuomenė
Atmintis
Aktualijos
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

"XXI amžius" mums reikalingas

Interneto forume iškeltas absurdiškas klausimas: "Ar reikalingas laikraštis "XXI amžius"? Gal Lietuvai reikia "Komjaunimo tiesos", jei vienintelis katalikiškas tautinis laikraštis nereikalingas? "XXI amžius" yra kai kam tarsi krislas akyje. Ir dabar, matyt, palankus metas tokiam forumui. Atėjus į valdžią socialdemokratams pakilo galvos visų, jiems pritariančių. Nenuostabu, kad, metant absurdiškus kaltinimus, norima susidoroti su katalikišku laikraščiu. Forumo dalyviai, priekaištaudami laikraščiui dėl neprofesionalumo, savos nuomonės piršimo, nepateikia nė vieno konkretaus fakto, kuo gi tas laikraštis blogas. Štai vienas internautas kandžiai parašė, kad vienas kunigas pasakęs, jog "XXI amžius" geras (tik) tuo, kad spausdina TV programą. Kiek kunigų įdėmiai skaito, gėrisi "XXI amžiumi", forumo dalyviai nenori žinoti. Tuo buvo galima įsitikinti, minint 1000-ojo laikraščio numerio išleidimo sukaktį.
Kai ką iš forumiečių nervina straipsniai, perspausdinti iš kitų leidinių (o juk tai įdomus žvilgsnis į lietuvių spaudą) arba metama užgauli replika, jog tai močiučių laikraštis. Tokiems ponaičiukams, sėdintiems užsieniuose, aišku, prieinami įvairūs leidiniai, o daugeliui savo sveikatą praradusiems fermose, sovietiniuose kolchozuose, fabrikuose ir neužsidirbusiems pakankamos pensijos, galėjusiems išmokti vienintelę rusų kalbą, ne visi leidiniai prieinami. Centus sukrapštę, net keli susidėję prenumeruoja "XXI amžių" ir jame randa viską, ko reikia katalikui: ir močiutei, ir mokytojui, ir daktarui, ir studentui. Kai kas iš tų forumiečių įsidrąsina, teigdamas, kad reikia keisti redaktorių, uždaryti laikraštį. Reikia stebėtis tokio naujalietuvio drąsa. Kas draudžia jiems kurti savą naują laikraštį? "XXI amžius" išsilaiko iš prenumeratos. Teneapsimeta forumiečiai katalikais, tegul nemulkina, kad jiems rūpi ir reikalingas krikščioniškas, kaip teigia, laikraštis. Tegu nekaltina, kad "XXI amžius" nelojalus kitaip manantiems. Tų forumiečių dar pasaulyje nebuvo, kai kunigai ir kiti dori žmonės buvo ne tik purvais drabstomi, iš jų buvo atimami iš atliekų suręsti kuklūs būstai, tremiami kančioms į lagerius, žudomi (kunigai Zdebskis, Laurinavičius ir kiti). Kaip drąsiai kaltinamas "XXI amžius" purvų drabstymusi. Argi jau forumiečiai nebeatskiria purvo nuo tiesos? Ar drabsto purvais laikraštis nors vieną dorą pilietį, kunigą, kataliką? Šlovė laikraščiui, spausdinančiam Petro Katino straipsnius, kuriuose tiesa į akis pasakoma buvusiam kagėbistui, gensekui, nomenklatūrininkui, dabar vėl prasitrynusiam į valdžią, vėl nusipelniusiam gyventi geriau ir iš visų reikalaujančiam meilės sau. P.Katino straipsniai labai mėgstami. Reikia skirti tiesą nuo purvo.
"Svečiu" pasivadinęs forumietis mesteli, kad laikraštyje trūksta autentiškų, gyvenimiškų straipsnių. O kiek jis, būdamas toks gudrus, jų pasiuntė "XXI amžiui"? Argi ne gyvenimiški straipsniai apie parapijas, įvairius renginius, šventes, jubiliejus? Kur daugiau rasi išspausdintus vyskupų pamokslus, pasakytus įvairiomis progomis? Labai jau marskistiškas tas forumas, primenantis laikus, kai buvome kalti be kaltės.
Forumiečių niekinamos močiutės neturėjo galimybės tame forume dalyvauti ir paskaityti, kiek purvo pilama ant "XXI amžiaus". Jos kaip reikiant ištrinktų perkaitusias "gudrias" tų forumiečių galvas.

Vilanta KELYTĖ

Jonava

Redakcijos prierašas. Dabar vėl paskelbtas naujas KIT forumas. Tiesa, per tą laiką buvo išleistas popiežiaus Jono Pauliaus II laiškas "Internetas: naujas forumas skelbti Evangeliją" (mūsų žiniomis, Šventasis Tėvas, sužinojęs apie Lietuvoje vykusio KIT organizuoto forumo apie pastoraciją pobūdį, pakeitė savo jau parašyto laiško kai kurias pastraipas ir naujai pakoregavo jas, nurodydamas interneto galimus pavojus). KIT, matyt, atsižvelgdama į tai, pertvarkė savo požiūrį į savo rengiamas "diskusijas" internete. Todėl tikimės, kad naujojo KIT forumo metu nei "XXI amžius" ir jo pasiaukojančiai dirbantys darbuotojai, nei kitos krikščionybės labui dirbančios institucijos bei asmenys nebus taip niekinami, kaip buvo daroma pirmojo forumo metu. O "XXI amžius" pasilieka teisę nedalyvauti ir šiame KIT organizuotame forume, nes Katalikų interneto tarnybos vadovybė ir kiti su provokacija prieš "XXI amžių" susiję asmenys mūsų viešai neatsiprašė. Mes vis vien linkime šiam forumui sėkmės ir Dievo palaimos.

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija