Atnaujintas 2002 m. vasario 15 d.
Nr. 13
(1020)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Šeima
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Jėzuitas, Estijos katalikų arkivyskupas ir kankinys

Pusę šimtmečio nieko nežinota apie vokiečių jėzuito ir vėlesnio Estijos katalikų arkivyskupo Eduardo Profitlicho likimą. Tik po Estijos nepriklausomybės atgavimo 1991 metų rugpjūtį paaiškėjo, kas atsitiko po arkivyskupo suėmimo 1941 m. birželio 27 d. Vasario 22 dieną sukanka šio mažai žinomo tikėjimo liudytojo, jau įrašyto į Katalikų Bažnyčios martirologą, 60-osios mirties metinės.
Eduardas Profitlichas gimė 1890 m. rugsėjo 11 d. Biresdorfo vietovėje prie Reino. Kaip ir jo brolis, Eduardas norėjo tapti jėzuitu. Tačiau tėvai manė, kad jis, būdamas dieceziniu kunigu, labiau parems juos senatvėje, todėl pirmiausia stojo į Tryro kunigų seminariją. Ten besimokydamas slapta nuo tėvų išlaikė patikrinimo egzaminus į Jėzuitų vienuoliją. Pagaliau prieš prasidedant Pirmajam pasauliniam karui, 1914 metais, tėvai leido jam stoti į noviciatą. Iki 1916 metų, kai buvo pašauktas į karo tarnybą, studijavo Jėzuitų aukštojoje mokykloje Olandijos mieste Valkenburge.
1922 metų kovą buvo įšventintas diakonu ir tų pačių metų rugpjūtį gavo kunigystės šventimus. Nusprendęs vėliau imtis sielovados Rusijoje, tam rengėsi studijuodamas Krokuvoje (Lenkija), kur apgynė filosofijos ir teologijos disertacijas. Komunistams įsiviešpatavus Rusijoje, jėzuitai ten darbuotis negalėjo, todėl kunigas E.Profitlichas kurį laiką tarnavo aukštutinės Silezijos mieste Opolėje, vėliau buvo lenkų sielovadininku Hamburge, o 1930 metais išvyko į Taliną.
Nuo reformacijos laikų Estijos sostinė buvo protestantiškas miestas. Tėvas E.Profitlichas norėjo atnaujinti apmirusį Katalikų Bažnyčios gyvenimą. Tai buvo nelengvas uždavinys, nes Estijoje katalikų buvo nedaug, jie priklausė skirtingoms etninėms grupėms ir buvo išsibarstę po visą šalį. Tačiau atkaklūs atkūrimo darbai pradėjo duoti vaisių. 1931 metais buvo įkurta Estijos katalikų apaštalinė administratūra ir jos vadovu paskirtas tėvas E.Profitlichas. Naujas juridinis statusas padėjo stiprėti Katalikų Bažnyčiai Estijoje. Apaštalinis administratorius ypač rūpinosi religiniu jaunimo švietimu ir sielovada, susikūrusių naujų katalikų bendruomenių teisinėmis garantijomis. Popiežius Pijus XI įvertino šiuos E.Profitlicho darbus ir suteikė jam arkivyskupo titulą. 1936 metais įvyko jo konsekravimas. Taip pirmą kartą nuo Reformacijos laikų Estija vėl turėjo savo katalikų vyskupą.

* * *

Tačiau sėkmingi Bažnyčios atstatymo darbai buvo visiškai nutraukti 1940-ųjų birželį: sovietų kariuomenė okupavo Baltijos valstybes, jos buvo aneksuotos ir prijungtos prie Sovietų Sąjungos. Komunistai pradėjo tikinčiuosius persekioti ir tremti. Deportavimas į Sibirą grėsė ir arkivyskupui E.Profitlichui, tačiau jis nenorėjo klausyti jėzuitų vadovų raginimų grįžti į Vokietiją, kol dar buvo tokia galimybė pagal Hitlerio ir Stalino susitarimą dėl laisvo vokiečių išvykimo iš Baltijos šalių. Kita vertus, arkivyskupas nesiekė veikti savo nuožiūra, bet norėjo būti klusnus Popiežiui. Tačiau Šventasis Tėvas jam davė ženklą, kad suteikia apsisprendimo laisvę. Šios žinios sustiprintas, arkivyskupas liko su savo tikinčiaisiais Estijoje, nusprendęs priimti bet kokį likimą ir net kankinystę.
Persekiojimai netrukus peraugo į tikrą terorą: 60 tūkstančių žmonių buvo suimta, ištremta, buvo kankinami ar net nužudyti. Prasidėjus nacių Vokietijos ir stalinistinės sovietų imperijos karui, raudonieji okupantai 1941 metų birželio pabaigoje suėmė ir arkivyskupą E.Profitlichą. Nujausdamas savo liūdną lemtį, ganytojas iš anksto pasiųstame laiške artimiesiems į Vokietiją rašė: "Aš žinau, kad Dievas visada bus su manim. Ir todėl viskas bus gerai".
Beveik 50 metų visiškai nieko nežinota apie arkivyskupo likimą. Iki praėjusio dešimtmečio pradžios visi jo giminių užklausimai liko be atsako. Daug kas paaiškėjo tik po komunistų režimo žlugimo Estijoje, kai atsirado galimybė susipažinti su saugumo archyvais. Iš tardymo protokolų, liudininkų pasisakymų bei teismo dokumentų matyti, kad 1941 metais arkivyskupas E.Profitlichas buvo apkaltintas "antisovietine agitacija", tuo, kad jo pamoksluose skleidžiama "neapykanta sovietų valdžiai ir komunistų partijai". Buvo kaltinamas ir šnipinėjimu. Arkivyskupas atmetė šiuos kaltinimus, pabrėždamas, kad jis yra pašauktas "klausyti ne bedievių, bet Bažnyčios, ir tai nėra kokia nors propaganda, bet tiesa".
1941 m. lapkričio 21 d. ganytojas buvo nuteistas penkeriems metams tremties ir darbo lageriuose, o vėliau buvo nuteistas mirti sušaudant. Kaip ir dešimt tūkstančių kitų estų, jis buvo deportuotas į Rusiją. Paskutiniame laiške arkivyskupas E.Profitlichas prašė savo bendruomenių maldų, kad "Viešpats ir ateityje neatsakytų malonių" vykdant "aukščiausią ir švenčiausią pašaukimą", paskiriant "visas gyvenimo jėgas Kristui ir Jo karalystei", o "jeigu bus tokia Jo šventa valia, tai paaukojant ir savo gyvybę". Jis pridėjo: "Tai būtų gražiausia mano gyvenimo baigtis". Visiškai išsekęs, arkivyskupas dar prieš numatytą egzekuciją mirė Kirovo konclageryje 1942 m. vasario 22 d. Šiandien šį vokiečių jėzuitą ir jo apsisprendimą kentėti kartu su Estijos žmonėmis primena Taline pastatytas paminklinis akmuo.

KNA

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija