Atnaujintas 2002 m. vasario 15 d.
Nr. 13
(1020)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Šeima
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Karalienė ir Bažnyčios vadovė

Prieš 50 metų į sostą įžengė Elžbieta II

1952 m. vasario 6 d., mirus Didžiosios Britanijos karaliui Jurgiui VI, monarcho titulą paveldėjo jo 25-metė duktė. Elžbieta II jau 50 metų stoikiškai vykdo valstybės vadovės pareigas. Per tą pusės amžiaus laikotarpį subyrėjo didžioji britų imperija, keitėsi visuomenės nuostatos, o karalienės šeimos nariai tapo bulvarinės spaudos taikiniu.
"Karalius mirė. Tegyvuoja karalienė!" - buvo prieš penkis dešimtmečius skelbiama Jungtinėje Karalystėje ir Britų Sandraugos šalyse. Žinia apie tėvo, karaliaus Jurgio VI, mirtį jauną princesę pasiekė jai keliaujant su šeima po Afrikos šalį Keniją. Ji perėmė sostą, o netrukus, 1952-ųjų rudenį, pirmą kartą pradėjo Didžiosios Britanijos parlamento posėdį. Toks yra konstitucinio monarcho vaidmuo: kiekvienais metais parlamento sesijos pradžioje monotonišku balsu, be pritarimo ar atmetimo ženklų perskaityti šalies vyriausybės parengtą programinę kalbą. Elžbieta II per praėjusius 50 metų šias kalbas jau pateikė perskaityti dešimčiai skirtingų premjerų, pradedant Vinstonu Čerčiliu ir baigiant dabartiniu vyriausybės vadovu Toniu Bleiru. Vadinasi, Didžiosios Britanijos karalienė valdo, bet neviešpatauja, kaip dažniausiai girdime apibūdinant jos simbolinį vaidmenį valstybėje.
Šiandien 75 metų sulaukusi Elžbieta II savo karaliavimo auksinį jubiliejų nusprendė atšvęsti kitaip, nei 40-ąsias metines 1992 metais. Tuomet 1992-uosius ji buvo pavadinusi "annus horriblis" (lot. "siaubingais metais") ir atsisakė bet kokių iškilmių. Mat tais metais išsiskyrė trys jos vaikai, tarp jų - ir sosto įpėdinis princas Čarlzas su Diana. 1992 metais didelis gaisras nusiaubė karališkuosius Vindzoro rūmus, be to, buvo ypač plačiai svarstoma, ar nereikėtų apmokestinti karalienės turimo turto. Elžbieta II, parodžiusi savo tvirtą charakterį, garbingai atlaikė visus šiuos smūgius, ir dabartinis jubiliejus bus atšvęstas tikrai karališkai. Pagrindinės iškilmės Londone vyks birželio pradžioje, kai bus minimos oficialaus karūnavimo metinės. Tuo tarpu Įžengimo į sostą dieną (Accesion Day), vasario 6-ąją, karalienė Elžbieta II paminėjo atidarydama nuo plaučių vėžio mirusio savo tėvo Jurgio VI vardu pavadintą onkologijos kliniką.

* * *

Karalienė yra ne tik Didžiosios Britanijos ir į Sandraugą susijungusių buvusių kolonijų vadovė, bet ji yra ir Anglijos Bažnyčios aukščiausioji valdytoja (Supreme Governor of the Church of England). Tokias Anglikonų Bažnyčios vadovo pareigas paveldi visi Didžiosios Britanijos monarchai nuo tų laikų, kai XVI amžiuje skandalingasis karalius Henrikas VIII atsimetė nuo Romos. Būdama valstybinės Bažnyčios valdytoja, Elžbieta II formaliai savo parašu tvirtina anglikonų vyskupų skyrimą ir atsistatydinimą dėl senatvės ar kitų priežasčių, skelbia Bažnyčios sinodo priimtus dokumentus. Žinoma, tiek politiniame, tiek bažnytiniame gyvenime karalienė neturi jokio sprendžiamojo balso ir ji tegali patarti, padrąsinti, perspėti ar pagirti. Tačiau Elžbieta II ir į simbolines pareigas žiūri atsakingai ir pavyzdingai jas eina. Karalienė reguliariai lanko pamaldas ir, pasitaikius progai, primena savo tvirtą tikėjimą sakydama, jog nuolat jaučia savo veiksmų atsakomybę Dievui.
Elžbietos Aleksandros Marijos (toks yra jos vardas) ir jos sesers Margaretos (beje, mirusios vasario 10 dieną) vaikystė buvo laiminga. Tuomet valdė jų dėdė karalius Edvardas VIII. Bet jis nusprendė vesti išsiskyrusią amerikietę Velis Simpson, todėl 1936 metais buvo priverstas sosto atsisakyti. Britų imperijos valdovu tapus Elžbietos tėvui, mergaitės padėtis iš karto pasikeitė - ji turėjo priimti sosto įpėdinės titulą. Jaunoji moteris studijavo teisę, istoriją, meną ir muziką, išmoko jodinėti. Greiti žirgai tapo vienintele visuomenei žinoma jos silpnybe. Elžbieta perėmė daugelį įvairių visuomeninių pareigų, kurių tikslas buvo parengti ją būsimosios monarchės vaidmeniui. Antrojo pasaulinio karo metu ji darbavosi įvairiose moterims skirtose paramos tarnybose, išmoko vairuoti automobilį. 1947 metais Elžbieta ištekėjo už savo jaunystės draugo, Graikijos princo sūnaus Filipo Mauntbateno, kuris irgi turėjo giminystės ryšių su Anglijos valdovais. 1995 metais šalyje kilo didelis triukšmas, kai karalienė Elžbieta, kaip Didžiosios Britanijos monarchė, po beveik 300 metų pertraukos dalyvavo pamaldose katalikų bažnyčioje. Demonstrantai pavadino Elžbietą II anglikonų tikėjimo išdavike. Tačiau karalienė aiškiai pabrėžė, jog 10 proc. šalies tikinčiųjų sudarantys katalikai, kurie religijos laisvę atgavo 1829 metais, turi užimti svarbesnę vietą šalies gyvenime. Tuo metu kai kurie karališkosios giminės nariai jau buvo perėję į katalikybę, nors draudimas sosto įpėdiniui tuoktis su katalike iki šiol galioja. Kai 1982 metais popiežius Jonas Paulius II lankėsi Didžiojoje Britanijoje, jis labai pagarbiai buvo priimtas Londono karališkuosiuose Bekingemo rūmuose. 2000 šventųjų metų proga karalienė Elžbieta su savo vyru lankėsi Vatikane. Jau šių metų pradžioje Londono kardinolas Kormakas Merfis O'Konoras pirmą kartą nuo Reformacijos pradžios buvo pakviestas į karalių dvarą Norfolke vadovauti pamaldoms. Žinoma, požiūris į katalikybę Britų salose ir trečiojo tūkstantmečio pradžioje tebėra gana prieštaringas. Visgi keista girdėti kai kurių Didžiosios Britanijos protestantų grupių kaltinimus karalienei Elžbietai, kad ji neva atsakinga už šalį ištikusią kiaulių snukio ir nagų ligos epidemiją. Jų manymu, tai Dievo bausmė valstybei už tai, kad karalienė suartėjo su Popiežiumi.
Per visą Didžiosios Britanijos istoriją tik keturi monarchai - Henrikas III (1216-1272), Edvardas III (1307-1377), Jurgis III (1760-1820) ir karalienė Viktorija (1837-1901) šalį valdė ilgiau už Elžbietą II. Per praėjusį karaliavimo 50-metį ji 250 kartų su oficialiu vizitu svečiavosi 128 pasaulio šalyse, vadovavo inauguracijai tūkstančių visuomeninių įstaigų, formaliai globojo daugiau kaip 600 socialinės paramos projektų, suteikė 380 tūkstančių titulų ir ordinų nusipelniusiems asmenims, surengė gausybę priėmimų, organizavo iškilmingus pietus. Šalies vyriausybės su savo premjerais "ateina ir išeina", tuo tarpu Didžiosios Britanijos monarchijos institucija, įkūnijusi valstybės tęstinumą ir stabilumą, sulaukė XXI amžiaus ir sėkmingai tęsia savo egzistavimą.

M.B.

© 2002 "XXI amžius"

 

Karalienė Elzbieta II prie vieno savo pirmtakų Jurgio III, karaliavusio net 59-erius metus (1760-1820), portreto Bekingemo rūmuose

Popiežius Jonas Paulius II su karaliene Elžbieta II jos apsilankymo Vatikane krikščionybės 2000 metų jubiliejaus proga

Karalienė Elžbieta II (tuomet dar princesė) 1948 m. gruodžio 15 d. su ką tik pakrikštytu sūnumi Čarlzu (dabar sosto įpėdinis)

EPA-ELTA nuotraukos

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija