Atnaujintas 2002 m. vasario 20 d.
Nr. 14
(1021)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Likimai
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Režisierius, aktorius, tribūnas

Gytis Padegimas šiomis dienomis peržengė savo 50-ojo gimtadienio slenkstį.
Prieš trisdešimt metų Kauno dramos teatre jis debiutavo savo pirmuoju režisuotu spektakliu "Karlsonas ir vėl pokštauja". G.Padegimas pastatė aštuoniasdešimt spektaklių įvairių teatrų scenose: ir Lietuvoje, ir užsienyje. 1988-1993 metais buvo Šiaulių dramos teatro vyriausiasis režisierius, 1993-1999 metais vadovavo Kauno akademiniam dramos teatrui.
Teatras - pats trapiausias menas. Jis fiksuojamas tik to laikotarpio žiūrovų atmintyje. Vėliau ima trupėti skeveldrėlėmis, o dar vėliau - ir visai išsibarsto.

Gytis Padegimas


Kelias į tėviškę

Kiekvienas ateiname iš vaikystės. Joje mus supusi artimųjų meilė tarsi šilti saulės spinduliai dar ilgai lydi gyvenime. Ir kuo ilgiau gyvename, tuo brangesni tampa artimieji, kurie mus užaugino, iš kurių girdėjome išmintingus žodžius, matėme jų kasdienius darbus, stebėjome elgesį su kitais šeimos nariais, kaimynais, net su pirmą kartą sutiktaisiais. Nesvarbu, kad jų kaulai jau seniai dūla žemėje.
Tėviškė... Tai vieta , kurioje išvydome pasaulį, užaugome, girdėjome sekamas pasakas, dainuojamas dainas, giedamas giesmes. Kiek paaugę. įsijungėme į monotoniškus, kasmet besikartojančius, bet prasmingus darbus, dalyvavome šventėse, kuriose visų pirma patyrėme dvasinę atgaivą, o tik paskui džiaugėmės pilvui skirta puota.

Pokalbį "Kelias į tėviškę" pradeda Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus
direktorius Vytas Rutkauskas (stovi viduryje)


"Kaip lašelis tyro gintaro"

J.Miltinio dramos teatre veikia dailininko Stasio Kavaliausko kūrybos paroda. Menininkas pateikė per pastaruosius keletą metų nutapytus 21 paveikslą. Lankytojai parodoje laukiami visą vasario mėnesį.

Rengiant parodą reikėjo perversti krūvą literatūros

Panevėžiečio darbų yra Švedijoje, JAV, Norvegijoje, Prancūzijoje, Australijoje. S.Kavaliauskas surengė apie 40 personalinių parodų. Vieną jų - Danijoje - padėjo surengti buvęs jo bendraklasis Raimondas Jasinevičius, tuo metu dirbęs Lietuvos ambasadoriumi šioje šalyje. Parodoje buvo eksponuojami 33 įvairia technika atlikti darbai. Danai stebėjosi turtinga Lietuvos mitologija.
Tokia parodos Danijoje darbų atsiradimo istorija. Virš kavinukės "Aguonėlė" miesto centre S.Kavaliauskas turėjo savo dirbtuvėlę. Po jos langais rinkdavosi tuo laiku buvę madingi krišnaitai. Nusibodo žmogui jų keliamas triukšmas. Tuomet ir kilo mintis kažką padaryti apie senovėje garbintus lietuvių dievus. Dailininkas pervertė krūvas literatūros. Įsigilinti į Lietuvos mitologiją padėjo prof.P.Dundulienės knygos.

Dailininkas Stasys Kavaliauskas


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija