Atnaujintas 2002 m. vasario 22 d.
Nr. 15
(1022)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Aktualijos
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Būkime budrūs ir tvirtai laikykimės Magisteriumo tiesų

Nors nuo sausio 9 dieną per LRT matytos "Iš teismo salės" laidos Nemune jau nemažai nutekėjo potvynio vandens, bet toji laida, žiūrovams sukėlusi įvairių nuomonių, dar neprarado aktualumo. Pirmiausia prisimintina, jog Miroslavo klebonas ne tik sėkmingai atrėmė, matyt, lefebvristų įtakon pakliuvusio vieno savo parapijiečio priekaištus, bet ir paliudijo, kad jis sąžiningai tarnauja žmonėms.
Deja, tos laidos pabaigoje "teisėjos" plaktuko kaukštelėjimas, patvirtinęs "nuosprendį", atskleidė iš anksto surežisuotą spektaklio pabaigą: jei šis į studiją atvykęs kunigas yra toks uolus, tegul sykį per savaitę aukoja šv. Mišias, atsukęs žmonėms nugarą, nes būtent šito reikalauja jo parapijietis.
Deja, šio vaidinimo "teisėjai" - nė motais, kad tas senoviškas šv. Mišių apeigas jau seniai visuotinė Katalikų Bažnyčia pakeitė reformuotomis liturginėmis apeigomis, kurios išties nepalyginamai geriau padeda šv. Mišių dalyviams drauge švęsti išganymo paslaptis, negu tos kadaise buvusios senovinės apeigos, kurias lefebvristai reikalauja sugrąžinti. Ji, užuot bandžiusi iškilusią problemą spręsti, apeliuodama į teisėto Bažnyčios autoriteto nuomonę, ir tokiu būdu pasistengusi sumažinti įtampą, deja, ją tik padidino, nes išsakė tokį sprendimą, kuris tiktai galėjo paskatinti tą parapijietį manyti, kad šioje istorijoje jis esąs teisus.
Ši televizijos laidos intriguojanti atomazga, matyt, savaip paakino kai kuriuos lefebvristinių pažiūrų besilaikančius žmones veikti, nes jie pradėjo rinkti suklaidintų tikinčiųjų parašus, kad senovinėmis apeigomis šv. Mišios vyktų ir kitose vietovėse. Vasario 2 dieną per “Mažąją studiją” kalbėjęs arkivyskupas Sigitas Tamkevičius paaiškino, kad yra gavęs tokių tekstų su parašais, tačiau dėl to, kad kai kurie iš užsienio atvykę kurstytojai reikalauja laikytis seno- viškai aukojamų šv. Mišių ir šitaip gali įnešti tarp žmonių sąmyšio, - jų norams nebus lemta išsipildyti.
Apmaudu, kad ypač sausio pabaigoje, kai geros valios įvairių konfesijų krikščionys visame pasaulyje per maldas ir kitokį bendradarbiavimą siekia vienybės, tuo pat metu lefebvristai į žmonių širdis bando pasėti Bažnyčios vienybę ardančių sėklų. Neišaugs iš jų susipriešinimo piktžolės, jei tikintieji, atvėrę savo širdis Evangelijos ir Bažnyčios tiesų pažinimui, pradės geriau suprasti: nevalia pasirašinėti po tokiais tekstais, kurių turinys kėsinasi į tikinčiųjų sandermę.
Vertinant krikščioniškai, reikėtų pastebėti, kad toks organizuotas parašų rinkimas, nukreiptas prieš Katalikų Bažnyčios dabartinį mokslą, išdrįstant tvirtinti, kad atnaujintos Eucharistijos šventimo apeigos šv. Mišias padaro blogomis, yra pirmiausia patiems tradicionalistams pavojingas, nes užtraukia jiems didelę atsakomybę, apie kurią byloja Viešpats Jėzus: "Kas tartų žodį prieš Žmogaus Sūnų, tam bus atleista, o kas piktnaudžiautų Šventajai Dvasiai, tam nebus atleista" (Lk 12, 10). Galima numanyti, kad išties bus tokių paklydusiųjų, kurie, tiesa, kol kas dar priklauso nuo lefebvristų įtakos, tačiau vėliau gal net su atgailos ašaromis atsivers ir patirs Susitaikymo sakramento gydančią palaimą. Deja, kitus jų bendrus ši malonė gali ir aplenkti, nes jeigu paklydėlio širdis esti užkietėjusi iki paskutinio jos virpesio, tuomet kaip sunku tikėtis, kad ypatingas Viešpaties gailestingumas suspės suminkštinti tą akmeninę širdį, kai, deja, jos savininkas jau merdi...
Vis dėlto ir įvairiais išbandymų momentais sąmoningi katalikai lieka ištikimi Evangelijos žodžiui: "Tai neįmanoma žmonėms, bet ne Dievui: Dievui viskas įmanoma" (Mk 10, 27). Jėzus mus moko be jokių išlygų melstis už visus priešus ir persekiotojus, tarp jų - ir už šiuolaikinį katalikų tikėjimo pilnumą neigiančius asmenis, - ir ne vien dėl to, kad būtumėme "savo dangiškojo Tėvo vaikai" (Mt 5, 45). Jis trokšta, kad mes ir atsiskyrusiems nuo mūsų broliams ir seserims (ypač Lefebvre'o pasekėjams Lietuvoje) ramia, Kristaus ir Bažnyčios tiesomis persmelkta širdimi, turėtume daugiau drąsos paliudyti savo ištikimybę Motinai Bažnyčiai, kurios skelbimas yra akivaizdus Šventosios Dvasios veikimas. Pavyzdžiui, per gavėnią aukokime Kryžiaus kelio maldą už klystančiuosius, kad jie savo subjektyvių įsitikinimų nebepirštų aplinkiniams ir išdrįstų ateiti pas mūsų hierarchus arba parapijų kunigus, kad pagarbiai ir kupini tolerancijos dvasios pagaliau drauge pradėtume ieškoti abipusės bendrystės sąlyčio taškų.
Neseniai mus pasiekė žinia, jog Brazilijoje sausio mėnesį apie 28 tūkst. buvusių lefebvristų visiškai susivienijo su Katalikų Bažnyčia. Tai išties sektinas Brazilijos tikinčiųjų pavyzdys negausiems mūsų aplinkoje gyvuojantiems tradicionalistams.
Viešpatie, apšviesk mūsų kraštiečių brolių bei seserų protus ir širdis, kad jų grįžimas į Katalikų Bažnyčią nesusivėlintų!

Kun. Vytenis VAŠKELIS
Kauno Šv. Antano Paduviečio bažnyčios klebonas

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija