Atnaujintas 2002 m. vasario 22 d.
Nr. 15
(1022)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Aktualijos
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Sielovada ir internetas

Vasario 12 dieną Kauno arkivyskupijos kurijoje arkivyskupas Sigitas Tamkevičius apžvelgė 2001 metais atliktus bažnytinių institucijų darbus, supažindino su pajamų ir išlaidų ataskaita, pristatė Katalikų interneto tarnybos svetainėje rengiamus forumus.
Jau įprasta, kad parapijų klebonai, pasibaigus metams, pateikia ganytojui ataskaitą apie tikinčiųjų skaičių, bažnyčios lankomumą, suteiktus sakramentus, finansinę padėtį. Iš jų matyti, kad arkivyskupijoje yra 506,7 tūkst. tikinčiųjų (iš 750 tūkst. gyventojų), bažnyčioje sekmadieniais lankosi apie 10 proc., Krikšto sakramentą gavo 4929 kūdikiai ir suaugusieji (2000 m. - 5833), Sutvirtinimo sakrametas suteiktas 4387 asmenims (2000 m. - 2761), sutuokta 1641 pora (2000 m. - 1877), palaidotas 5721 mirusysis (2000 m. - 5164). Arkivyskupas, apibendrindamas šiuos skaičius, sakė, jog ryškėja liūdna tendencija: didėja mirtingumas, mažėja gimstamumas, jauni žmonės nesituokia bažnyčioje, o gyvena susidėję, ir dėl tokio nenormalaus gyvenimo nukenčia moterys ir vaikai.
Pernai iš valstybės biudžeto arkivyskupija gavo 430,5 tūkst. litų, iš nuomos - 360 tūkst., dar apie vieną milijoną suaukojo tikintieji. "Kasdienei egzistencijai kiekvienai parapijai pinigų pakaktų, - sakė arkivyskupas, - bet daug kur reikia remontuoti, taisyti - toms parapijoms būtina kurijos parama. Jei bažnyčia dar yra ir kultūros ar architektūros paminklas, tai jai remontuoti iš Kultūros vertybių apsaugos departamento gaunamų lėšų niekada nepakanka". Taigi parapijoms remti pernai kurija skyrė apie 280 tūkst. litų. Pasak arkivyskupo, Bažnyčia save išlaikytų ir negaudama valstybės paramos, tačiau tada ji negalėtų atlikti daugelio gerų darbų. "Gerai, kad valstybė savo lėšomis Bažnyčiai gerus darbus atlikti padeda", - sakė arkivyskupas. Jei "Caritas" kasdien nemaitintų tūkstančio žmonių, jie vis tiek turėtų pavalgyti, o nepavalgę eitų vogti. Ganytojas taip pat pažymėjo, kad neturėtume ugdyti elgetos komplekso vien tik prašydami ir nieko nedirbdami.
Arkivyskupas S.Tamkevičius sakė, kad interneto svetainėje www.lcn.lt bus rengiami forumai Bažnyčios gyvenimo klausimais kas kelios savaitės keičiant temas. Be to, svetainėje rasime daugiau medžiagos apie parapijas. Ganytojas taip pat įžvelgė internete slypintį pavojų, kai kiekvienas anonimas rašo ką tik nori, nors į galimus užsipuolimus yra galimybė atsakyti.
Kauno arkivyskupas taip pat sakė, kad demokratinėje visuomenėje save gerbianti žiniasklaida nedarytų to, ką neseniai darė interneto svetainė "Delfi". Nepasiklausę brolio Astijaus, ar jis norėtų būti minimas tarp kandidatų, čia jį rinko seksualiausiu vyru. Tai asmens paniekinimas ir už tokį dalyką žiniasklaidą būtų galima nubausti.

Romas BACEVIČIUS

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija