Atnaujintas 2002 m. vasario 27 d.
Nr. 16
(1023)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Lietuva pristatoma pasauliui

Filantropija (graikiškai-philantropia) - žmonių meilė, gailestingumas, labdarybė, - populiariai aiškina įvairūs žodynai.
Užrašius šiuos žodžius susimąsčiau - ar daug žmonių žinome tarp lietuvių, kuriuos, kaip ir milijoninius turtus susikrovęs vengrų kilmės žydas Sorosh'as, įsteigęs fondus įvairiuose pasaulio kraštuose kultūrai, mokslui remti, galėtume pavadinti pasiaukojančiais filantropais? Gal ryškiausias, prieš keletą metų iškeliavęs Amžinybėn, Tautininkų partijos pirmininkas išeivijoje Leonas Kriaučeliūnas, iš savo asmeninio turto paskyręs milijoną dolerių Lietuvos veterinarijos akademijai. Neseniai multimilijonieriumi tapęs čikagietis Šnelis filantropiškai remia šimtais tūkstančių dolerių Čikagos bažnyčias, Lietuvos Kražių miestelio bažnyčios, klebonijos, senelių namų statybas.
Mažesnė filantropija būdinga daugeliui išeivijos žmonių, kurie daugiau ar mažiau kultūros, švietimo, sporto reikalams aukojo ir aukoja save. Yra dalis žmonių, kurie remia didesnėmis ar mažesnėmis sumomis savo gimtąjį kaimą ar miestelio bažnyčią, biblioteką. Bet tai - vietinės reikšmės aukojimai, iš kurių dalis ir sudaro gyvybingą lietuvių veiklą. Tik ar turime filantropų, savo veikla susijusių su pasauline kultūra? Deja, rašančioji šias eilutes nežino. Jei kas atsilieptų ir parašytų apie tokius žmones - būtume dėkingi visi.

Marija Juozaitytė-Rudienė (antroji iš kairės), Stasys Kašauskas (trečias iš dešinės), JAV LB Kultūros tarybos pirmininkė Marija Remienė (antroji iš dešinės)


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija