Atnaujintas 2002 m. vasario 27 d.
Nr. 16
(1023)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Už pagalbą norvegai atsidėkojo neįkainojama dovana

Kai 2000-ųjų gegužę į Svėdasus (Anykščių r.) norvegai atgabeno didžiulę labdaros siuntą ir buvo pradėta iškrovinėti, sugedo svečių sunkvežimis. Žemyn nuleidus keltuvą, sutriko kažkokie mechanizmai, ir jis nebepasikėlė aukštyn, o atviru kėbulu juk nevažiuosi, keltuvo žeme netempsi.

Suremontavo norvegų sunkvežimį

Labdarą atlydėję Rolfas Lovstadas ir Germanas Flatlandas buvo sunerimę, nes daug kas bandė tvarkyti sugedusį mechanizmą, visaip patarinėjo, tačiau nieko gero neipavyko padaryti. Svečiams į pagalbą atėjo ir viską sutvarkė svėdasiškis meistras-auksarankis Mindaugas Antanėlis. Tiksliau pasakius, jis atvažiavo invalido vežimėliu, nes vaikščioti negali, daugelį metų yra prikaustytas prie to vežimėlio. Norvegams buvo tiesiog nuostabu žiūrėti, kaip sumaniai ir vikriai dirba Mindaugo rankos, koks tai energingas vyras, nors ir sunki negalia jį kamuoja.
Išvyko į savo šalį norvegai, dėkodami Mindaugui ir kitiems svėdasiškiams, o šie dėkojo geraširdžiams žmonėms už didelę humanitarinę pagalbą. Tą kartą Svėdasų ambulatorijai buvo dovanota stomatologijos įranga, o baldai, drabužiai, avalynė, neįgaliesiems reikalinga kompensacinė technika atiteko Svėdasų senelių globos namams, daug kas buvo skirta seniūnijoje gyvenančioms socialiai remtinoms šeimoms.
Svėdasų seniūnas Valentinas Neniškis tuomet daug gerų žodžių pasakė ir Seimo narės Rasos Juknevičienės adresu.
Dar 1991-aisiais Seimo narė, tuomet atstovavusi Pasvalio rajonui, pradėjo bendrauti su norvegais, kurie rūpinosi humanitarine pagalba Lietuvai. Neatsitiktinai buvo įkurta "Norvegijos humanitarinės pagalbos Pasvaliui draugija", kuriai ėmė vadovauti nuoširdus mūsų šalies bičiulis Nilsas Tommi Lefsakeris. Jis lankėsi Lietuvoje su labdaros siuntomis daugiau kaip 40 kartų, ne sykį viešėjo ir Anykščių krašte. Šiam geraširdžiui norvegui net suteiktas Anykščių miesto garbės piliečio vardas. Seimo narės R.Juknevičienės rūpesčiu išsipildė norvegų draugiškų vizitų geografija, lankomasi daugelyje šalies vietovių. Taip pernai gegužę galingas vilkikas su norvegiškais numeriais ir užrašais ant šonų atsirado ir Svėdasuose.
Išvažiuodami norvegai tarė svėdasiškiams: "Iki pasimatymo!", nes žadėjo po kurio laiko čia vėl apsilankyti.

Dovanų - modernus invalido vežimėlis

Kai pernai vasarą norvegai vėl atvažiavo į šį kraštą, pirmiausia pasidomėjo, kaip gyvena M.Antanėlis, ir prasitarė, kad atvežė jam dovaną.
Pasak seniūno V.Neniškio, tai būta ne šiaip sau paprastos dovanos ar kokio suvenyro. Iš Norvegijos Mindaugui buvo atvežtas naujutėlaitis motorizuotas invalido vežimėlis, kuris gali kainuoti net apie šešetą ar daugiau tūkstančių litų.
Užsukęs į Antanėlių namus, Mindaugą radau besidžiaugiantį norvegų dovana, besišnekučiuojantį su Svėdasų kultūros namų meno vadovu Viliumi Lapieniu. Ir jis netvėrė džiaugsmu: "Taigi Mindaugui dabar bus lengva atvažiuoti į kaimo kapelos repeticijas, nereikės varginti rankų ir jomis stumti paprasto invalido vežimėlio ratų, "irtis" per miestelį, nebereikės jo vežimėlio kitiems stumdyti..."
Mindaugas prisipažino nelaukęs ir nesitikėjęs tokios nuostabios dovanos. Kai remontavo norvegų sunkvežimio keltuvą, labai norėjo žmonėms padėti, negalvojo apie jokį atlygį. Sėdėti ant minkšos sėdynės vokiečių gamybos vežimėlyje - vienas malonumas, jis varomas akumuliatoriais, tereikia tiktai valdymo pultelyje spaudyti įvairius mygtukus, ir mašina klauso, sukiojasi, važiuoja pirmyn atgal, netgi ir signalizuoja praeiviams... Sėdynė reguliuojama, galima atsilošti, atsigulti. Pasak Mindaugo, vežimėlis labai manevringas, kambaryje su juo nėra patogu sukiotis, o štai lauke jis - nepakeičiamas. Jau pabandė nuvažiuoti pailsėti prie Alaušo ežero, pats vienas, niekam nepadedant, pakilo net į statoką kalną. Nuvažiavo ir asfaltu iki Daujočių kaimo, lengvai įveikė devynetą kilometrų. Vieną dieną lygiu keliu nuvažiavo apie dvidešimt kilometrų ir nepavargo. O "irdamasis" rankomis paprastu vežimėliu tiek nenuvažiuosi.
Nuoširdžiai dėkodamas geradariams norvegams, M.Antanėlis sakė, kad naujasis vežimėlis jam leis daug kur savomis jėgomis nuvažiuoti, pabuvoti. Lekia šis "žirgelis" maždaug 7,5 km per valandą greičiu, pėsčias žmogus net ir sparčiu žingsniu paskui jį nespėja.
Mindaugo kieme yra ir daugiau invalido vežimėlių. Pats pasidarė tvirtus, patikimus ratelius, nes gamykloje daryti nėra tokie tvirti. Turi specialius sudedamus ratelius, kuriuos įsideda į automobilį ir, atvykęs į vietą, į juos persėda.
Pirmąjį vežimėlį pagal M.Antanėlio brėžinius sukonstravo gabus meistras Juozas Banys, dirbęs kolūkyje. Tai buvo 1976-aisiais, praėjus vieneriems metams po avarijos, kurioje Mindaugas buvo sunkiai susižalotas. Daug laiko prasivoliojęs lovose ir po truputį pradėjęs sėdėti ligonis jau galėjo svajoti apie invalido vežimėlį. Tuo metu tai buvo didžiausias deficitas. Sanatorijoje pamatęs invalido vežimėlį, svėdasiškis ir nubraižė popieriuje jo veikimo principą. Ilgokai naudojosi tuo savadarbiu prietaisu, nes reikėjo nemažai laiko laukti eilėje, kol valstybė skyrė gamykloje darytą...

Nors likimas Mindaugą nuskriaudė...

Ne vienoje šventėje, vakaronėje, meno saviveiklos apžiūroje yra pasirodžiusi Svėdasų kultūros namų kaimo kapela. Šis kolektyvas gerai žinomas ne tiktai Anykščių krašte. Kapeloje groja ir M.Antanėlis, važinėja su kolektyvu į koncertus. Ir nekreipia dėmesio, kad kai kas akis išpūtęs žiūri į muzikantą invalido vežimėlyje. Jis apsiprato su tais žvilgsniais, apkalbomis, kaip ir su savo negalia.
Kaip pasakoja Mindaugas, armonika ir daina jį lydėjo nuo pat vaikystės. Buvo linksmas, energingas. Dirbo gimtinėje elektriku. Malaišių sodžius, kuriame gimė ir augo, labai gražus, mielas, čia pat - ir literatūros klasiko, kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto gimtinė. Kloniai, kalneliai, miškeliai Vaižganto kūriniuose aprašyti. Niekur Mindaugas nenorėjo išeiti iš gimtinės, čia ir liko, dirbo kolūkyje. Tiktai štai - nelaimė. Važiavo motociklu į Adomynę, posūkyje pasitaikė didelis akmuo, "Jawa" ant jo ir užšoko. Po avarijos sunkiai sužeistas jaunuolis ilgai buvo gydomas įvairiose ligoninėse. Medikai nieko nesakė, vis žadėjo išgydyti. O Mindaugas labai laukė tos dienos, kuomet pakils iš patalo, išeis pasivaikščioti, vėliau trauks į darbą, pas draugus, į vakarėlius. Bet ėjo mėnesiai, o jis vis gulėjo. Kartą prireikė važiuoti į Uteną, ten gydytojų komisija nustatydavo invalidumą. Medikai Mindaugo motinai įdavė ligos kortelę, kad toji nuvežtų šį dokumentą į Uteną. Kažkaip motina viską paliko kambaryje, o sūnus ir pastudijavo. Net akys aptemo, kai perskaitė diagnozę. Ten buvo parašyta, kad nutraukti stuburo nervai... Vadinasi, jam nelemta pakilti iš patalo, vaikščioti. Kelias dienas negalėjo nei valgyti, nei gerti, taip sielojosi. Tiesiog neįsivaizdavo tolesnio savo gyvenimo. Paskui pradėjo taikytis su mintimi, kad kitaip nebus, kad teks gyventi, kaip lėmė likimas. Nepasirinksi...
Sukūrė šeimą, Svėdasuose gavo butą, paskui įsigijo namą, mašiną. Pradėjo meistrauti. Tarsi raminamieji vaistai veikia darbas. M.Antanėlis nuo mažens mėgo ką nors meistrauti, konstruoti. Ir dabar to pomėgio nepamiršta. Ko tiktai jo dirbtuvėje nėra! Jis gali ir tekinti, ir virinti, ir visokius įrengimus montuoti, gerai supranta apie automobilius, tad jam vieni niekai ką nors suremontuoti, sureguliuoti. Kam ko prireikia, vis kreipiasi į Mindaugą. Auksines rankas vyras turi. Iš metalo laužo prisirinkęs įvairių detalių, nebenaudojamų mechanizmų (kolūkiuose tokių dalykų būdavo apsčiai), jis sukonstravo porą nedidelių traktoriukų, pasidarė jiems agregatų. Įsigijęs vakarietišką automobilį, pritaikė jį valdyti rankomis. Ir kitiems likimo broliams gali patarti, padėti pertvarkyti automašinas.
Daug metų prabėgo invalido vežimėlyje. Tačiau Mindaugas su tuo apsiprato, jis yra optimistas, moka bendrauti su kitais, lanko repeticijas, koncertuoja, nepasiduoda nevilčiai.
Kitas panašiais atvejais, ištikus nelaimei, sutrinka, nebemato šviesios dienos, nuoskaudas skandina svaigaluose ar net ryžtasi išeiti iš gyvenimo. Svėdasiškis M.Antanėlis pasirinko kitokį gyvenimo kelią. Ir dėl to nė kiek nesigaili...

Vytautas BAGDONAS

Svėdasai, Anykščių rajonas

© 2002 "XXI amžius"

 

Svėdasų kultūros namų kaimo kapela eiliniame koncerte. Dešinėje - invalido vežimėlyje - Mindaugas Antanėlis

Autoriaus nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija