Atnaujintas 2002 m. spalio 11 d.
Nr.77
(1083)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

IŠNIEKINTIEJI
(Atsiminimai apie Sibiro tremties metus)

Ona Gaigalaitė-Beleckienė (1906 m. lapkričio 11 d. - 1989 m. spalio 11 d.) - Nepriklausomos Lietuvos visuomenės veikėja, žurnalistė - gimė Šiaulių apskrityje, Linkuvoje, gausioje ūkininko šeimoje.
1925 metais baigusi Linkuvos gimnaziją, ji atvažiavo į Kauną dirbti ir studijuoti. Apsigyveno studenčių bendrabučio kambaryje kartu su Salomėja Nėrimi-Bačinskaite. Netrukus O.Beleckienė įsidarbino žurnale "Moteris", vėliau tapo žurnalo administratore ir redaktore bei Lietuvos katalikių moterų draugijos centro valdybos sekretore. Įstojo į Kauno universiteto Teologijos-filosofijos fakultetą studijuoti lietuvių literatūros, istorijos, psichologijos, pedagogikos ir kt. Jai dėstė prof. Stasys Šalkauskis, Juozas Eretas, vysk. Mečislovas Reinys, Vincas Mykolaitis-Putinas, Kazys Pakštas ir kt. Po ketverių studijų metų O.Beleckienė perėjo į Teisės fakultetą ir baigė jį su pagyrimu, jau ištekėjusi už Lietuvos kariuomenės kapitono, teisininko Povilo Belecko, dirbusio Ministrų kabineto kanceliarijos viršininku ir "Vyriausybės žinių" redaktoriumi. Socialinio darbo srityje tuo metu ji stažuojasi Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje.

Prasidėjo šviesiausi ir produktyviausi O.Beleckienės gyvenimo ir veiklos metai. LK moterų draugija stengėsi burti lietuves katalikes, kad jos šeimoje, visuomenėje skleistų katalikybės dvasią. Be to, ji pasinėrė į socialinį darbą - globojo ir švietė mergaites, dirbo "Lietuvos Caritas" centro valdyboje, Sąjungos Vilniui vaduoti valdyboje, buvo ateitininkų tarybos pirmininkė, moterų rašytojų literatūros vakarų organizatorė ir vedėja, be žurnalo "Moteris", redagavo ir "Naująją vaidilutę", bendradarbiavo laikraščiuose ir žurnaluose "Rytas", "XX amžius", "Židinys", "Lietuvos žinios" ir kituose, parašė knygą "Tiesos ir meilės sargyboje". O.Beleckienė buvo viena tų pasišventėlių, dirbusių, kad klestėtų Lietuva, dvasiškai tobulėtų tauta.

Ona Gaigalaitė-Beleckienė


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija