Atnaujintas 2002 m. spalio 11 d.
Nr.77
(1083)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Italijoje vyksta diskusija dėl kryžių buvimo viešosiose vietose

Italijoje vyraujančios Katalikų Bažnyčios, kitų religinių bendruomenių atstovai, taip pat politiniai veikėjai rugsėjo mėnesį buvo įsitraukę į diskusiją, ar kryžiai turėtų būti išstatyti viešosiose vietose ir valstybinėse mokyklose.
Pradžią šiems debatams davė rugsėjo viduryje tautinės dešiniųjų partijos "Lega Nord" ("Šiaurės lyga") deputatų Italijos parlamente pateiktas svarstyti įstatymo projektas, kurį priėmus, visose šalies viešosiose įstaigose turėtų būti išstatyti kryžiai. Pasak projektą pristačiusio "Lega Nord" frakcijos parlamente vadovo Aleksandro Čė, kryžiai ateityje turi būti išstatyti visose valstybinėse mokyklose ir universitetuose, taip pat valdžios įstaigose, kalėjimuose, ligoninėse, rinkimų apylinkėse, geležinkelio stotyse, oro uostuose, Italijos diplomatinėse atstovybėse užsienyje.
Pagrindas šiai nuostatai yra tas, kad kryžius yra krikščioniškosios civilizacijos ir kultūros simbolis, taip pat esminis italų tautinio paveldo elementas. A.Čė taip pat nurodė, kad pasiūlymą dėl naujojo įstatymo sukėlė polemika po Italijos musulmonų sąjungos paskelbto reikalavimo, kad visi dar esantys kryžiai būtų pašalinti iš viešųjų patalpų, nes jų buvimas neva rodo nepagarbą religinėms mažumoms. Italijoje, turinčioje beveik 60 milijonų gyventojų, yra apie 1,5 milijono musulmonų, kurie daugiausia imigrantai iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių. Pagal "Lega Nord" siūlomą įstatymo projektą neapykanta motyvuotas kryžiaus pašalinimas arba sudarkymas būtų baudžiamas iki šešių mėnesių kalėjimo.
Taip pat iš premjero Silvijaus Berluskonio dešiniųjų koalicinės vyriausybės švietimo ministrė Leticija Morati pareiškė, kad kryžiai turėtų būti privalomai išstatyti valstybinėse mokyklose. Kryžius "simbolizuoja mūsų šalies giliąsias krikščioniškas šaknis", taip pat yra reikšmingas tautos vienybės faktorius. Jos nuomone, kryžius mokyklų klasėse nepažeistų Bažnyčios ir valstybės atskyrimo principo, o tik pabrėžtų visiems bendrą kultūrinį paveldą, "kurio mūsų šalis negali atsisakyti". L.Morati nuomone, tam net nereikia priimti naujo įstatymo, o tik parengti vyriausybėje atitinkamus normatyvus, ką švietimo ministerija pasirengusi padaryti per mėnesį.

Kryžius yra brangus visų kartų krikščionims
Nuotrauka iš žurnalo „Vita pastorale“



Slovakijos vyskupai aiškina tikintiesiems stojimo į Europos Sąjungą uždavinius

Slovakijos katalikų vyskupai rugsėjo mėnesį paskelbė plačios apimties ganytojišką laišką, kuriame iš Bažnyčios mokymo principų aptaria šalies būsimojo įstojimo į Europos Sąjungą (ES) krikščioniškus uždavinius. Iš esmės pritardami Slovakijos europinei integracijai, ganytojai savo dokumente paaiškina būsimą naudą ekonomikoje ir politikoje, o kartu parodo iškilusius tam tikrus pavojus tautos katalikiškajai tapatybei ir tradicijoms.
Pristatydamas dokumentą už jo rengimą atsakingas Banska Bystricos vyskupas Rudolfas Balazas šalies vyskupų nuostatą dėl Slovakijos stojimo į Europos Sąjungą trumpai apibūdino tokiu popiežiaus Jono Pauliaus II palinkėjimu: "Ten stoti yra svarbu, tačiau su sąmoningai suvokta pasiuntinyste. Stokite ten kaip krikščionys!" Europos žemyno vienijimasis nėra vien tik ekonominė ir politinė integracija, aiškino vyskupas R.Balazas. Krikščionys Europos Sąjungoje taip pat turi svarbų uždavinį - atnaujinti kontinento krikščioniškąsias šaknis.
Žinodami daugelio slovakų turimos informacijos stoką, šalies vyskupai savuoju dokumentu kaip tik ir norėjo padėti jiems geriau suprasti stojimo į ES esmę, kad taip būtų išvengta vienų pernelyg didelių lūkesčių, o kitų nepagrįstos baimės. "Aš taip pat turiu nemažai nuogąstavimų, tačiau juk ir apaštalai Petras ir Paulius baiminosi Romos pagonių, tačiau niekada nepaliko jiems pavestos tikinčiųjų bendruomenės", - kalbėjo vyskupas R.Balazas. Krikščionys taip pat ir Europos Sąjungoje turi pildyti savo misijos užduotis.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija